1. Mihku.fi
  2. I. K. Inha

Maija Myllykangas

Maija Myllykangas on kirjailija, jolla on takanaan 35 vuoden mittainen leipätyö toimittajana paikallis-, maakunta- ja aikakauslehdissä erikoisaloinaan kirjallisuus, kansanperinne ja kulttuurihistoria.

Kälviällä vuonna 1956 syntynyt ja siellä jälleen asuva Maija Myllykangas on tehnyt leipätyönsä lehtitoimittajana, mm. Ruovesi-lehden päätoimittajana ja Keskipohjanmaan viikonvaihdetoimittajana.

Myllykangas on julkaissut viisi runokokoelmaa – runoilijana hän on impressionistien ja imagistien sukua, hetken tallentaja, piennarten ja puutarhan tarkka havainnoitsija – sekä kaksi proosateosta, matkakirjan Äitisemme Vuokkiniemi 2009 sekä tarinakokoelman Kuorma päällä 1998.

Maija ja Viena

Peruskoulutukseltaan MM on folkloristi (HuK) Turun yliopistosta. Viehtymys kansanrunouteen ja kulttuurihistoriaan on vienyt hänet pitkille retkille sukunsa syntysijoille Vienan Karjalaan, missä hän on työskennellyt niin kirjailijana kuin kulttuurioppaanakin. Matkoilta Vienan maille on syntynyt kaksi teosta, runokokoelma Vienansineä (1997, 2012) sekä matkakirja ja kylädokumentaatio Äitisemme Vuokkiniemi, kertomus yhdestä ja sadasta vuodesta (2009). Myllykankaan essee Satu kolmesta kopeekan kokoisesta peilistä ilmestyi suomeksi ja englanniksi Maria Mäen valokuvateoksessa Muamon laulu vuonna 2020.

Myllykangas on Juminkeko-säätiön I. K. Inha -asiantuntija. Hän on työskennellyt Juminkeon Vienan runokylät -hankkeissa toimittajana, kouluttajana ja kulttuurimatkojen oppaana Elias Lönnrotin ja I. K. Inhan jalanjäljissä Vienan Karjalassa 1991–2011.

Myllykangas on saanut M. A. Castrénin seuran apurahan vuonna 1996 Vienan Viestin tukiprojektiin ja SKS:n Elias Lönnrotin rahaston apurahan vuonna 2000 vienankarjalaisten elämäntarinoiden keruuseen Vuokkiniemessä.

Täällä Mihkun sivustolla on julkaistu Myllykankaan iso I. K. Inha -juttusarja.

Maija Myllykangas Venehjärven Hökkälässä kesällä 1996. Kuva: Vitali Dobrinin.
Maija Myllykangas Venehjärven Hökkälässä kesällä 1996. Kuva: Vitali Dobrinin.

Maija Myllykangas toisaalla netissä

Maija Myllykangas

Maija Myllykangas
Maija on kälviäläinen toimittaja ja kirjailija

Loppu. Haluatko etusivulle tai jatkaa lukemista?