Google Kuvat

Nykyisissä älypuhelimissa on hyvät kamerat, ja aina mukana olevalla laitteella tulee otettua paljon kuvia. Mutta valokuvat ovat isoja tiedostoja, ja jos niiden antaa vain jäädä puhelimen muistiin, tulee se ennemmin tai myöhemmin täyteen. Juuri valokuvat ovat todennäköisesti syynä siihen, jos puhelimesi valittaa muistin olevan täynnä!

Tutkitaanpa kuinka paljon tallennustilaa on tyypillisissä laitteissa:

 • Puhelimessasi voi olla esim. 16 gigatavua tallennustilaa, ja tästä muistista osa menee käyttöjärjestelmän ja ladattujen sovellusten käyttöön.
 • Kannettavan tietokoneen kiintolevyn koko voi olla esim. 300-500 gigatavua tai paljon enemmänkin — eli vaikkapa 30 kertaa enemmän kuin kännykässäsi!

Kuvien siirtäminen tietokoneen paljon isompaan tallennustilaan on siis aivan järkevä ratkaisu ongelmaan, ja kurssin viimeisessä osassa siirretäänkin valokuvat tietokoneelle käyttäen usb-kaapelia. Jos päädyt pitämään tietokonetta tallennuspaikkana, sinun pitää lisäksi huolehtia siitä, että varmuuskopioit tietokoneen tiedostot säännöllisesti, vaikkapa ulkoiselle kiintolevylle (hyppää Windows 10 -kurssin varmuuskopiointi-ohjeisiin).

Voi hyvin olla, että tässä käsiteltävä Google Kuvat on helpompi ratkaisu samaan ongelmaan, ja voit kokonaan unohtaa vanhanaikaiset kaapelikytkökset. Google Kuvat tallentaa puhelimesi valokuvat automaattisesti Googlen pilveen (eli palvelintietokoneelle internetin takana), josta pääset helposti katselemaan niitä tietokoneen internet-selaimella ja kaikilla mobiililaitteillasi. Google huolehtii kuvien varmuuskopioinnista hyvin.

Muutkin yritykset kuin Google tarjoavat mahdollisuutta valokuvien pilvitallennukseen. Googlen ratkaisun tekee kaikkein helpoimmaksi se, että Google tarjoaa ilmaiseksi rajattoman tallennustilan valokuville.

Rajattoman tallennustilan saat käyttöösi vain, jos annat Googlelle luvan hieman tiivistää valokuviasi — ne säilyvät silti laadukkaina. Valokuvaamiseen vakavasti suhtautuvat voivat valita mieluummin kuvien tallentamisen alkuperäisessä koossa. Tässä tapauksessa tallennustilaa ei ole rajattomasti, vaan kuvat käyttävät samaa tallennustilaa kuin Gmail-sähköpostisi (ilmaiseksi 15 gigatavua).

Verrataanpa kilpailijoiden tarjouksiin:

 • Microsoftin OneDrive tarjoaa ilmaiseksi vain 5 gigatavua ilmaista pilvitallennustilaa, eli vähemmän kuin älypuhelimessasi on! Tämä ei useimmille riitä valokuvien tallennuspaikalle. Mutta jos olet maksanut lisätilasta, niin tämä on oikein kätevä ratkaisu. OneDrive-niminen sovellus, jonka voit ladata Android-puhelimellesi Play-kaupasta, osaa tallentaa valokuvasi automaattisesti OneDriveen. OneDriveä käsitellään Windows 10 -kurssin Resurssienhallinta-osiossa.
 • Dropbox tarjoaa vain 2 gigatavua ilmaista pilvitallennustilaa.

Google Kuvat -sovelluksen ensimmäinen käynnistys

Kun Google Kuvat -sovelluksen käynnistää ensimmäistä kertaa, se kysyy: Varmuuskopioi kuvat ja videot? Automaattisesti on jo valittuna nappi Varmuuskopiointi ja synkronointi. Jos sen jättää päälle, kuvat menevät automaattisesti Googlen pilveen.

Oletuksena asetuksissa on valittuna, että kuvia ladataan pilveen vain Wi-Fi-yhteyden kautta. Tällöin puhelin tai tabletti ei lähetä kuvia oman 4G-verkon kautta, vaan vasta kun se on yhdistettynä Wi-fi-verkkoon. Tämän voi vaihtaa asetuksissa.

Asetukset

Asetukset löytyvät, kun painat ylävasemmalta kolmea viivaa ja valitset Asetukset. Tärkein paikka asetuksissa on Varmuuskopiointi ja synkronointi:

 • Ensinnäkin voit laittaa varmuuskopioinnin päälle tai pois.
 • Google mainostaa OSTA LISÄÄ TALLENNUSTILAA, mutta todennäköisesti et tarvitse sitä, jos olet valinnut ilmaisen, rajattoman tallennustilan.
 • Kohdassa Varmuuskopioi laitteen kansiot voit valita tallennettavaksi pilveen myös eri sovellusten valokuvia, esim. WhatsApp-viesteinä saamasi valokuvat.
 • Jos valitset täällä Lähetyksen koko, niin voit valita joko Korkea laatu tai Alkuperäinen. Korkea laatu: kuvia pakataan jonkin verran, mutta niitä voi tallentaa pilveen loputtomasti. Alkuperäinen: kuvien laatua ei heikennetä, mutta kuvat vievät tilaa Google Drivestä, eli samaa tilaa mitä on Gmailissa ilmaiseksi käytettävissä 15 gigatavua.
 • Vähän alempana on tärkeä otsikko Varmuuskopiointi mobiilidatayhteydellä. Voit säätää tämän erikseen päälle tai pois kuvilta ja videoilta. Jos mobiililiittymääsi kuuluu rajaton internetin käyttö (kuten Suomessa on tavallista), kannattaa nämä molemmat varmaan laittaa päälle. Jos taas internet-käytölle on joku raja, kuten Moi Mobiilin 4 gigatavua kuukaudessa per simmi, kannattaa varmuuskopiointi mobiilidatayhteydellä jättää valitsematta ja hyödyntää Wi-Fi-verkkoja kuvien varmuuskopioimiseen.
 • Jos valitset Verkkovierailu-kohdan, niin kuvat varmuuskopioituvat myös, kun olet ulkomailla jonkun muun operaattorin alueella. Tästä voi koitua lisäkustannuksia, joten turvallisinta on jättää kohta valitsematta.

Google Kuvat tietokoneen selaimen Gmailissa

Avaa Gmail tietokoneesi internet-selaimessa, kuten Firefox, Chrome tai Edge. Sinulla voi olla omaan sähköpostiisi helppo pikakuvake tai sitten voit kirjoittaa selaimen osoiteriville gmail.com ja kirjautua sisään sähköpostiisi Google-tunnuksellasi. (Lue lisää Google-tunnuksesta.)

Tietokoneen Gmail-näkymässä ylhäällä oikealla on ruudukkonappi (yhdeksän mustaa neliötä). Tästä painamalla näet valikon Googlen nettisovelluksista. Valitse Kuvat ja pääset katsomaan mobiililaitteelta varmuuskopioituja valokuviasi.

Tärkeä vinkki: jos haluat siirtää tietokoneellasi olevia valokuvia Google Kuviin, voit raahata Windowsin kansioikkunasta valokuvan, useita valokuvia tai kokonaisen kansion Google Kuvat -ikkunan päälle! (Lue täältä vinkkejä Windowin kansioiden käyttämisestä, esimerkiksi monen kuvan valitsemisesta ja kahden ikkunan laittamisesta rinnakkain.)

Vapauta tilaa

Jos olet laittanut kuvien automaattisen varmuuskopioinnin päälle ja varmistanut että löydät kuvat myös tietokoneeltasi Gmailin takaa, voit poistaa kuvat puhelimesta. Se tehdään valitsemalla Google Kuvat -sovelluksesta kolmen viivan takaa Vapauta tilaa. Tulee kysymys, haluatko poistaa kohteita puhelimesta. Jos vastaat myöntävästi, niin onnistuneesti varmuuskopioidut kuvat poistetaan puhelimestasi. Voit edelleen silti katsella niitä puhelimellasi, sillä nehän ovat internetin takana hyvässä tallessa.

Huomaa, että laitteelta tällä tavalla poistetut, Googlen pilvessä tallessa olevat kuvat näkyvät ainoastaan Google Kuvat -sovelluksessa, eivät esimerkiksi älypuhelin tai tabletin Galleria-sovelluksessa.

Tarpeettoman valokuvan poistaminen Google Kuvista

Jos klikkaat kuvan auki Google Kuvissa ja painat roskakoria, poistuu kuva kaikkialta, nykyisestä laitteestasi ja kaikilta muiltakin laitteiltasi! Kuva siis poistetaan kokonaan Googlen palvelimilta.

Valokuvan jakaminen Google Kuvissa

Avaa Google Kuvat älypuhelimella tai tabletilla ja napauta valokuvaa. Se aukeaa koko ruudun kokoiseksi.

Alhaalla on näkyvissä jakamispainike (pallo yhdistyy kahteen palloon). Jos nappeja ei näy, napauta kuvaa.

Jakamisnappi avaa jakamisvalikon. Itselläni on tapana rullata hieman alemmaksi listaan, jossa on kaikenlaisia laitteelle asennettuja sovelluksia, esim. nämä:

 • Tekstiviesti
 • Sähköposti
 • Facebook
 • Facebook Messenger
 • WhatsApp

Valitse sovellus, jolla haluat jakaa valokuvan. Kyseinen sovellus kysyy sinulta sitten lisää kysymyksiä, esim. että kenelle kuva jaetaan. Testaile ihmeessä, jakaminen on helppoa!

Usean kuvan poistaminen tai jakaminen

Monen kuvan näkymässä voit valita monta kuvaa ja sitten poistaa tai vaikkapa jakaa ne kaikki.

Älypuhelimella tai tabletilla paina ensimmäistä kuvaa pitkään pohjassa, kunnes se tulee valituksi. Sen jälkeen voit ottaa valintaan mukaan muita kuvia painamalla niitä lyhyesti. Kun kaikki haluamasi kuvat on valittu, valitse haluamasi toiminto, vaikkapa poistaminen tai jakaminen. Muita toimintoja löytyy kolmen pisteen takaa.

Tietokoneella monen kuvan valitseminen toimii hieman eri tavalla. Vie hiiri kuvan päälle ja paina sen ylävasemmalla näkyvää check-merkkiä. Tämän jälkeen voit valita lisää kuvia klikkaamalla niitä. Kun kaikki haluamasi kuvat on valittu, paina haluamaasi toimintokuvaketta.

Kuvien perusmuokkaus

Googlen omat ohjeet kuvien perusmuokkaukseen ovat hyvät ja ytimekkäät.

Ohjeista puuttuu sellainen, että kuvia rajatessa voit valita kuvasuhteen, esimerkiksi valokuvissa tavallisen 4:3, laajakuvan 16:9 tai neliön. Kuvaa rajatessa tämä kuvasuhde säilyy. Jos valitset ”vapaa”, ei rajausta ole lukittu mihinkään kuvasuhteeseen.

Albumit

Google Kuvissa, sekä Android-laitteella että tietokoneen selaimessa, on mahdollista ryhmitellä kuvia albumeihin.

Sama kuva voi sijaita useassa eri albumissa. Niinpä sinulla voi olla erikseen vaikkapa kansiot Mökkikuvat ja Parhaat mökkikuvat, johon on valittu Mökkikuvien parhaimmisto. Tämä Mökkikuvien parhaimmisto -albumi voisi sitten olla sellainen, jonka haluat jakaa kavereillesi.

Android-laitteella yhden kuvan lisääminen albumiin:

 1. Klikkaa sisään kuvaan.
 2. Paina ylhäältä oikealta kolme pistettä ja Lisää albumiin
 3. Valitse joko Luo uusi: Albumi tai alhaalta joku jo olemassaoleva albumi

Android-laitteella monen kuvan lisääminen albumiin:

 1. Kuvalistassa paina yhtä kuvaa pitkään, kunnes se tulee valituksi (sininen V-merkki). Napauta muita kuvia kaveriksi, lyhyt kosketus riittää.
 2. Paina +-nappia.
 3. Valitse joko Luo uusi: Albumi tai alhaalta joku jo olemassaoleva albumi

Android-laitteella albumisi löytyvät, jos valitset alhaalta välilehden Albumit. Albumi on mahdollista jakaa kavereille, kun se ensin valitaan ja sitten painetaan ylhäältä jakonappia (ympyrästä tulee kaksi ympyrää).

Täältä löydät Googlen omat ohjeet albumeista Androidille ja tietokoneelle.

Kuvien arkistointi

Arkistoi kuvat, jotka haluat säilyttää, mutta joita et halua nähdä Google Kuvien etusivulla!

Kun kuva tai monta kuvaa on valittuna, löytyy arkistointi kolmen pisteen takaa. Arkistoidun kohteet löydät myöhemmin valitsemalla hampurilaisen (kolme vaakasuoraa viivaa) ja sitten Arkisto.

Vinkkejä

 • Kännykällä Google Kuvien etusivulla voit zoomata koko näkymää kauemmas tai lähemmäs tuttuun tapaan, viemällä kahta sormia kauemmas tai lähemmäs toisiaan.
 • Voit hakea Google Kuvista kirjoittamalla hakupalkkiin sanoja. Googlen tekoäly päättelee itse, mitkä sanat liittyvät eri kuviin.
 • Haluatko ladata kaikki kuvasi ja videosi Google Kuvista tietokoneelle? Se onnistuu Google Takeout -palvelussa. Sieltä saat ladattua monen muunkin Googlen palvelun tiedostot itsellesi.
 • Kannattaako valokuvat tulostaa itse vai tilata? Luepa Mikrobitin vertailu.
 • Haluatko siirtää tietokoneen valokuvat aina automaattisesti Google Kuviin? On mahdollista asentaa Windowsille Googlen varmuuskopiointi- ja synkronointityökalu.

Kurssi: Android-puhelimet

 1. Mikä ihmeen Android-puhelin?
 2. Kirjaudu Android-puhelimeen Googlen tunnuksillasi
 3. Android-puhelimen napit
 4. Aloitusnäyttö ja sovellukset
 5. Internetin selaaminen (Google Chrome)
 6. Paljon asiaa internet-yhteyksistä
 7. Google Maps (kartat)
 8. Google Kuvat
 9. Android-puhelimen tietoturva
 10. Valokuvien siirto tietokoneelle
 11. Älypuhelimen tai tabletin ostaminen

2 kommenttia artikkeliin ”Google Kuvat”

 1. Kiitos tiedoista Android kurssilla
  Ja rauhallisesta nörttimäisestä esiintymisestä t Antti

  Vastaa

Jätä kommentti