1. Mihku.fi
  2. Android-kurssi

Älypuhelimen tai tabletin ostaminen

Kun ostat kännykän, mitä lisärahalla saa?

Jo budjettiälypuhelimissa on saatavilla kaikki älypuhelimen ominaisuudet. Millä tahansa halpisluurilla onnistuu nettiselailu, navigointi, valokuvaaminen. Sovelluksia asentamalla pääset vaikkapa viestettelemään WhatsAppilla ja somettamaan. Ylimääräisen rahan kuluttaminen ei siis lisää toimintoja.

Mitä rahalla sitten saa?

Ainakin paremman kameran. Mitä kalliimpi puhelin on, sitä parempi kamera siinä on.

Budjettimallien kamerat ovat kyllä aivan päteviä hyvässä valaistuksessa ja kun kohde on liikkumaton. Kalliimman älypuhelimen kamera onnistuu heikommissakin olosuhteissa.

Usein mainostetaan kameran megapikseleitä. Valtavan suuresta megapikselimäärästä ei kuitenkaan ole useimmille hyötyä. Perusmallissa megapikseleitä voi olla vaikkapa 5, joka riittää valokuvaajalle aivan mainiosti. 8 megapikseliä on mielestäni hyvä määrä melkein mihin tahansa käyttöön. Jos megapikseleitä on tätä enemmän, saat niistä hyötyä lähinnä silloin kun haluat myöhemmin rajata valokuviasi niin, että esimerkiksi sukupotretista rajataankin näkyviin vain pari serkkua.

Megapikseleitä on helppo mainostaa, mutta oikeasti kamerassa on muita, paljon tärkeämpiäkin asioita, esimerkiksi kennon valovoima. Jos oikeasti hyvän kameran hankkiminen kiinnostaa, lue asiantuntevien valokuvaajien tekemiä kännykkäarvosteluja!

Isommalla rahalla saa kännykkään myös laadukkaamman näytön, joka on toki hyvä asia. Kannattaa kuitenkin huomata, että joskus näyttöjen tarkkuus menee liiallisuuksiin. Silmä kykenee erottamaan näytöltä vain tietyn määrän pikseleitä eli näyttöpisteitä tuumalla. Steve Jobs oli sitä mieltä, että 300 pikseliä tuumalla riittää (lue englanninkielinen Wikipedia-sivu Retina Display). Jos tarkkuus on tätä suurempi, kuluttaa kännykkä ihan turhaan prosessoritehoa, akkua ja muistia ylimääräisten pikselien pyörittämiseen! Kun mietit älypuhelimen näytön tarkkuutta, voit pitää vertailukohtana mielessä, että teräväpiirtotelevision tarkkuus on 1920 x 1080 pikseliä.

Rahaa käyttämällä kännykkään saa myös nopeamman prosessorin, joka tekee käytöstä sujuvampaa. Älä osta kaikkein halvinta puhelinta ennen kuin olet lukenut arvostelun; alimitoitetulla prosessorilla varustetut Android-laitteet voivat joskus olla harmillisen hitaita.

Älypuhelimissa on kahta erilaista muistia: käyttömuisti vaikuttaa käytön sujuvuuteen, tallennusmuistiin taas tallennetaan varastoon sovellukset ja valokuvat.

Jos haluat pärjätä pienellä tallennusmuistille, tallenna valokuvat ja videot pilvipalveluun, esimerkiksi Google Kuviin, jonka jälkeen voi vapauttaa tilan puhelimestasi. Kuvat ovat edelleen nähtävissä internetin kautta.

Minulla on huonoja kokemuksia erillinen muistikorttien toimivuudesta Android-laitteilla. Älä luota siihen, että saat välttämättä tallennettua valokuvia tai sovelluksia muistikortille — se voi onnistua tai sitten ei… Turvallisempaa on ostaa laite, jossa on tarpeeksi tallennusmuistia ilman erillistä muistikorttia.

Jos haluat lukea netissä älypuhelinten arvosteluja, tsekkaapa vaikkapa Techradar-sivusto, joka tarjoaa suomennettuja, ajantasaisia älypuhelin- ja tablettivertailuja. Aloita vaikkapa artikkeleista Paras edullinen puhelin 2020 ja Paras puhelin 2020.

Tabletin ostaminen

Suomalaiset ja kansainväliset lähteet tuntuvat olevan yksimielisiä siitä, että iPadit ovat parempia tabletteja! Luepa mikä vain tablettivertailu vaikkapa MikroBitissä tai netissä, yleensä niissä päädytään tähän lopputulokseen. (Mainitulta Techradar-sivustolta löytyy myös tablettivertailuja: Paras halpa tabletti 2020 ja Paras tabletti 2020.)

Miksi iPad on parempi? Siksi, että sille löytyy valtava määrä sovelluksia, jotka on suunniteltu nimenomaan tabletille. Monesti Android-sovellus on tehty kännykällä käytettäväksi ja näyttää isolla ruudulla aika hassulta.

Perusmallin iPadin hinnassa ei yllättäen ole Applen brändilisää, vaan se on varsin kilpailukykyisesti hinnoiteltu vastaaviin Android-tableteihin verrattuna. Jos olet aikeissa ostaa iPadin:

  • Ole tarkkana tabletin valmistusvuodesta. Tabletin nimi saattaa olla pelkkä iPad, mikä on hämäävää, kun aiemminkin on valmistettu erilaisia tabletteja samalla nimellä…
  • Pienin määrä tallennustilaa usein riittää, jos tallennat valokuvat ja videot Google Kuviin.
  • Pelkkä wifi on edellisempi kuin iPad, jossa on paikka 4G-simmille. (Lue lisää nettiyhteyksistä.)

iPadien kuvasuhde on sama kuin vanhanaikaisen telkkarin. Tämä kuvasuhde on siitä hyvä, että nettiselailu tai e-kirjojen lukeminen on mukavaa sekä pysty- että vaaka-asennossa.

Androideissa kuvasuhde vaihtelee, mutta usein se on laajakuva. Telkkarin katselemiseen laajakuvatabletti on tietenkin parempi. Laajakuvaiset Android-tabletit on suunniteltu käytettäviksi enimmäkseen vaaka-asennossa.

Toimivatko Android-puhelin ja iPad yhteen?

Sinua voi arveluttaa iPadin ostaminen Android-puhelimen kaveriksi. Ne pelaavat kuitenkin yhteen varsin hyvin, sillä samat sovellukset löytyvät molemmille. Applen App Storesta löytyvät esimerkiksi kaikki samat Googlen sovellukset kuin Android-laitteista: Gmail, Google Maps, Google Drive, Google Docs, Google Kuvat… Muista vain kirjautua näihin sovelluksiin sisään samalla Gmail-tunnuksella kuin mitä käytät Android-laitteessasi.

Toki Android-tabletin käyttöliittymä on hyvin samanoloinen kuin Android-kännykässä ja iPad on hiukkasen erilainen. Oppimiskynnys ei kuitenkaan ole mielestäni kovin suuri.