Käytätkö jo Gmail-sähköpostia? Jos käytät, niin sähköpostiosoitteesi on muotoa omanimi@gmail.com ja sähköpostin salasana on sinulla toivottavasti jossain tallessa.
Aivan samalla Google-tunnuksella on hyvä kirjautua myös omaan Android-puhelimeesi.
On mahdollista, että laitetta ostaessasi sinulta on kysytty omaa Google-tunnustasi ja kauppias on sinun puolestasi hoitanut Android-puhelimelle kirjautumisen.
Omalla Google-tunnuksellasi voit kirjautua sisään näissä paikoissa:
- Android-puhelimissa ja -tableteissa.
- Myös Applen laitteissa voit ottaa esim. Googlen kalenterin ja Gmail-sähköpostin, jos tiedät Google-tunnuksesi ja salasanan.
- Tietokoneella voit internet-selaimella mennä osoitteeseen gmail.com, kirjautua sisään Google-tunnuksilla ja katsoa sähköpostisi. Googlella on lisäksi tarjolla kaikenlaisia muita työkaluja, kuten kalenteri, Google Drive, Valokuvat, jne. Yhdellä kirjautumisella pääset käsiksi kaikkiin näihin palveluihin.
Ole tarkkana, että käytät samaa tunnusta kaikissa paikoissa! Tällöin esim. yhteystiedot ovat käytössä kaikilla laitteilla ja ostamasi sovellukset säilyvät sinulla, vaikka vaihtaisit myöhemmin laitetta.
Mitä hyötyä puhelimeen kirjautumisesta on?
Kun kirjaudut sisään Android-puhelimelle tai -tabletille Googlen tunnuksillasi:
- Gmail-sähköpostisi alkaa toimia (mutta jos haluat, voit aivan hyvin käyttää myös jotain muuta sähköpostia).
- Älypuhelimesi muistuttaa Googlen kalenterissasi olevista tapahtumista.
- Yhteystietosi kuten puhelinnumerot voivat tallentua Googlelle (tämä riippuu puhelimen asetuksista).
- Googlen Play-kaupasta ostamasi sovellukset tallentuvat omalle tilillesi.
Jos sattuu niin ikävästi, että puhelimesi tipahtaa vessanpönttöön ja hajoaa, niin ainakin monet tiedoistasi ovat tallessa Googlen pilvessä eli palvelinkoneella internetin takana. Kun ostat uuden puhelimen ja kirjaudut sisään samalla Google-tunnuksella, latautuvat mm. yhteystiedot, sähköpostit ja kalenteritapahtumat automaattisesti myös uuteen puhelimeesi.
Google-tunnuksen tarkistaminen älypuhelimella
Etsi puhelimestasi Asetukset (yleensä mutterin kuva) ja sen alta kohta Tilit. Tätä paikkaa voi joutua hieman etsimään, sillä eri Android-puhelimissa asetus on hieman eri paikoissa.
Listassa todennäköisesti näkyy jo valmiiksi Google, napauta sitä. Täältä selviää, millä tilillä (eli sähköpostiosoitteella) puhelimeen on kirjauduttu sisään.
Jos laitteeseen ei ole vielä kirjauduttu sisään Google-tilillä, valitse Lisää tili.
Uuden Google-tilin ja samalla Gmail-osoitteen luominen
Muista että et tarvitse uutta Google-tiliä, jos sinulla jo on sellainen!
Klikkaamalla tästä pääset suoraan luomaan uutta Google-tiliä. Voit myös mennä millä tahansa internet-selaimella osoitteeseen gmail.com ja valita siellä Luo tili. Voi olla kätevämpää luoda tili tietokoneella, koska tiliä luodessa pitää kirjoittaa paljon tekstiä ja näppäimistö on siihen tarkoitukseen paljon kätevämpi kuin kosketusnäyttö.
- Kirjoita etunimesi ja sukunimesi oikein. Nämä näkyvät sähköpostin vastaanottajalle.
- Käyttäjätunnus on myös sähköpostiosoitteesi. Muista, että sähköpostiosoitteessa on vain pieniä kirjaimia, ei ääkkösiä, ei välilyöntejä. Tyypillinen sähköpostiosoite nykyään on muotoa etunimi.sukunimi@gmail.com, mutta valitettavasti tämä voi hyvinkin olla jo varattu. Jos näin käy, niin punainen teksti kertoo siitä ja joudut keksimään toisen sähköpostiosoitteen.
- Luo salasana -kohtaan kannattaa luoda vahva salasana (alempana lisää tietoa hyvistä salasanoista).
- Kohtaan Vahvista salasana kirjoitetaan sama salasana uudestaan. Muista kirjoittaa salasana muistiin salasanavihkoosi!
- Syntymäaikaan kannattaa varmaan kirjoittaa todellinen syntymäaikasi, vaikka ei valehtelusta kai tällä hetkellä suurempaa haittaa ole.
- Matkapuhelinnumerossa on jo valmiina suomen suuntanumero +358, joten jätä ensimmäinen nolla pois puhelinnumerostasi. Matkapuhelinnumero on tärkeää kertoa Googlelle! Jos unohdat salasanasi, voi Google lähettää sinulle tekstiviestin, jolla todistat olevasi sinä. Puhelinnumeron kertominen lisää muutenkin tietoturvaa, sillä jos Google epäilee että joku muu kuin sinä käyttää tiliäsi, se voi varmistaa puhelinnumeron ja tekstiviestin avulla, että käyttäjä on oikea henkilö.
Hyvä salasana
Perinteisesti on suositeltu, että salasana kannattaa rakentaa näin:
- Ei pelkästään vierekkäisiä näppäimiä, esim. hjklöä on tosi helppo arvata koneellisesti.
- Ei oma nimi tai esim. asuinpaikka etu- tai takaperin, sillä hakkeri saa tämän helposti selville.
- Ei ole sana, joka löytyy jostain sanakirjasta. Rosvon ohjelmarobotti voi hyvinkin käydä ensin kaikki sanakirjat läpi ja vasta sitten kokeilee muita merkkiyhdistelmiä.
- Mielellään sisältää isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja merkkejä kuten .,!# (eri palveluissa voi olla eri säännöt salasanoille).
- Tarpeeksi pitkä!
Nykyään suositellaan monesti, että salasana olisikin monta kokonaista sanaa peräkkäin, eli todella pitkä, mutta helposti muistettavissa. Salasana voisi olla sellainen lause, joka sinun on helppoa muistaa, mutta koneen on vaikea arvata.
Vaikka et kokisi, että itselläsi on mitään elintärkeää tietoa tallennettuna, niin hyvä salanana suojaa myös kavereitasi! Jos rosvo pääsee vaikkapa sähköpostiisi, hän voi lähettää viruksia sinun nimissäsi kavereillesi ja miljoonalle muulle ihmisille.
Sähköposti on oman tietoturvasi kannalta hyvin tärkeä suojata salasanalla. Hyvin monissa nettipalveluissa on mahdollista vaihtaa salasana siten, että palvelu lähettää omaan sähköpostiisi varmistusviestin salasanan vaihtamisesta. Jos rosvo pääsee käsiksi Gmail-tiliisi, hän pääsee sitä kautta vaihtamaan mm. sinun Facebook-salasanasi!
Salasanavihko
Elämme ”salasanahelvetin” aikaa. Ihan tavallinenkin ihminen voi tarvita kymmeniä tunnuksia ja salasanoja eri nettipalveluihin. Salasanojen on oltava niin pitkiä ja monimutkaisia, että niitä on mahdoton muistaa. Useimmille ihmisille erityinen salasanavihko on helpoin tapa pitää kirjaa näistä kaiken maailman tunnuksista ja salasanoista.
Tietokoneella tai älypuhelimella salasanoja ei kannata säilyttää, ellei kyseessä erityinen tietoturvallinen salasanapankkiohjelma. Hakkeri pystyy muuten kopioimaan salasanat, jos pääsee käsiksi laitteeseesi.
Merkitse salasanavihkoon jokaisesta tilistä ainakin seuraavat tiedot:
- Mikä palvelu/firma on kyseessä? (Esim. Facebook.)
- Käyttäjätunnus (esim. mikko.lehtinen@gmail.com). Nykyisin tosi monessa palvelussa käyttäjätunnus on oma sähköposti!
- Salasana (eri joka palveluun)
Monet jättävät kirjoittamatta ylös ensimmäisen eli palvelun nimen. Tästä seuraa se, että palvelut menevät keskenään sekaisin! Nykyään useimmissa palveluissa käyttäjätunnus on oma sähköpostiosoite, joten se on sama hyvin monessa palvelussa. Ole siis tarkkana ja kirjoita kaikki kolme tietoa!
Googlen salasanan vaihtaminen tietokoneen nettiselaimella
Kirjaudu nettiselaimella omaan Gmail-sähköpostiisi tietokoneella (osoitteessa gmail.com).
Paina oikealla ylhäällä mutterin kuvaa ja valitse Asetukset. Asetuksissa valitse ylhäältä välilehti Tilit ja tuonti. Heti ylimmäisenä on vaihtoehto Vaihda salasana, joten klikkaa sitä ja seuraa Googlen ohjeita.
Entä jos olet unohtanut Google-tilisi tai sen salasanan?
Kun yrität kirjautua sisään esim. tietokoneen internet-selaimella Gmail-sähköpostiin osoitteessa gmail.com, näkyvissä on teksti Unohditko sähköpostiosoitteesi? Paina sitä.
Google kysyy sähköpostiosoitettasi tai puhelinnumeroasi.
- Jos vastaat sähköpostiosoitteella, Google lähettää sinulle vahvistuskoodin sähköpostiisi.
- Jos vastaat puhelinnumerolla, Google lähettää sinulle vahvistuskoodin tekstiviestinä.
Syötä tämä vahvistuskoodi seuraavassa ruudussa, jolloin Google saa varmistuksen siitä, kuka olet. Seurailemalla Googlen ohjeita saat selville sähköpostiosoitteesi tai pääset vaihtamaan salasanasi.
Kurssi: Android-puhelimet
- Mikä ihmeen Android-puhelin?
- Kirjaudu Android-puhelimeen Googlen tunnuksillasi
- Android-puhelimen napit
- Aloitusnäyttö ja sovellukset
- Internetin selaaminen (Google Chrome)
- Paljon asiaa internet-yhteyksistä
- Google Maps (kartat)
- Google Kuvat
- Android-puhelimen tietoturva
- Valokuvien siirto tietokoneelle
- Älypuhelimen tai tabletin ostaminen
Hyvä asia että löytyi ohjeet❤mun pitäisi yhdistää Cromecast televisiosta älypuhelimeen❤mulla on Samsung❤ iPhone toimii ilman neuvoja kun on välijohto❤siinä ei ole ongelmia😍kiitos😍
Hei, sori kun vastauksessa kesti! Ylen Digitreeneissä on hyvä Chromecast-ohje, olisikohan siitä apua?