1. Mihku.fi

Mikko Lehtinen

Mikko Lehtinen silittää karitsaa. Taustalla karsinassa on muita karitsoja.

Hei vaan! Minä olen Mikko Lehtinen, ja toiminimeni on nimeltään Mihku.fi.

Jos olet kiinnostunut palveluistani, hyppää toki suoraan lukemaan staattisista nettisivuista, WordPressistä, ravintolapalveluista tai taittohommista! Kaikenlaisia kysymyksiä, kommentteja tai tarjouspyyntöjä minulle voi lähettää täällä.

Tällä sivulla kerron henkilökohtaisesta tarinastani bisneksen taustalla.

Mihku-nimi tulee sitä kautta, että Miihkali on äitini minusta käyttämä lempinimi, ja sitä muistuttava Mihku.fi -domain sattui aikoinaan olemaan vapaana. Miihkali on vienankarjalainen nimi, ja Viena on meidän suvussa aina ollut tärkeä paikka.

Opiskelin Turun Yliopistossa kulttuurihistoriaa ja tein graduni rakkauden historiasta. Silti olen aina ollut vähintään yhtä paljon tietokonenörtti kuin humanisti. Ensimmäinen tietokoneeni oli ZX Spectrum ehkä 8-vuotiaana, ja koska pelejä ei aluksi ollut, aloin heti kirjoittaa ohjelmalistauksia MikroBitistä.

Nettisivujen tekeminen on minulle sitä kaikkein hauskinta työtä, ja siksi uskaltauduin jättäytymään pois aiemmista opetushommistani Tampereen Työväenopistossa ja muissa opistoissa. Opetustaustani takia täältä yhä löytyvät ilmaiset Android-, Windows- ja Google-kurssit.

Intohimo kirjoittamiseen ja julkaisemiseen

Äidinperintönä kirjoittaminen on aina ollut minulle todella tärkeää. Joskus lukiolaisena taisin sanoa jopa, että ilman kirjoittamista en ole oikeasti elossa. Silloin meillä oli kaverini Rainerin kanssa sopimus, että kirjoitamme joka viikko tarinan tai sitten maksamme toiselle viisi markkaa.

Ensimmäisen kerran innostuin taittamisesta, kun olin vierailulla äitini työpaikalla Ruovesi-lehdessä, ja siellä pystyi uusilla Macintosh-tietokoneilla leikkimään fonteilla ja tekstin asettelulla. Siitä tulikin sittemmin myös työ, sillä olen omalla toiminimelläni taittanut ja yleensä myös toimittanut noin sata kirjaa tai lehteä.

Toki olen tehnyt myös paljon muita töitä – mm. neljä vuotta olin töissä S-Pankin back officessa selvittelytilien tarkastajana – mutta suurin intohimoni on aina liittynyt julkaisemiseen eri muodoissa.

Kaikki täsmää unelman toteuttamiseen

Oikeastaan unelmani on ollut alusta asti se, että voisin heittäytyä aivan kokonaan yrittäjäksi omaan design-toimistoon, mutta aiemmin psyyke ei kestänyt sitä stressiä, ja oli helpompaa mennä päivätöihin, joihin liittyi turvallisia rutiineja.

Nyt asiat ovat aivan eri mallilla. Takanani on useiden vuosien mittainen, kamala ja ihana ja varsin erikoinen paranemisprosessi. Eräänä iltana, kun olin harrastanut meditaatiota säännöllisesti vuoden ajan, kehoni alkoi spontaanisti täristä. Otin selvää asioista, ja tärinä osoittautui sellaiseksi traumoja vapauttavaksi tärinäksi, joka on ihmiselle luontaista, ja jota myös opetetaan nimellä TRE.

Pitkän tutkimusmatkan jälkeen opin, että tärinä liittyi lapsuuden kiintymystraumojen avautumiseen, ja että olin läheisriippuvainen tai Ross Rosenbergin termein itserakkaus-vajeinen (self-love deficient) ihminen. Minusta juuri Rosenberg ymmärtää ilmiön täysin oikein. Läheisriippuvuudesta paranemiseen liittyy se, että oppii tietämään tarkasti, mitä oikeasti tarvitsee ja mitkä ovat omat rajat. Prosessiin liittyy myös väistämättä se, että menettää noin 80 % läheisistään, koska vierelle valikoituneet ihmiset eivät kestäkään terveitä rajoja.

Prosessin jälkeen olin siis oikeastaan ihan uusi ihminen ja uusissa ympyröissä. Kaikkein järkevimmältä työelämän suunnitelmalta tuntui siinä kohtaa se, että turhia kiertelemättä vaan suoraan toteutan unelmani ja teen just sitä, mikä on kivointa.

Kuvassa Mikko Lehtinen makaa rentoutuneesti kalliolla Näsijärven rannalla lukien kirjaa. Mikolla on päällään kesäinen asu ja olkihattu, ja hänen vierellään on eväitä ja henkilökohtaisia tavaroita. Taustalla avautuu rauhallinen näkymä järvelle ja taivaalle, jossa on muutamia valkoisia pilviä."
Näsijärven ranta on lempipaikkani.

Tekoäly mahdollistajana

Vuoden 2023 huhtikuun paikkeilla rupesin käyttämään ChatGPT:tä ja heti alkuun sen parempaa, kuukausimaksullista versiota.

Nopeasti hoksasin, että tekoälyn avustamana pystyn nopeasti omaksumaan ja toteuttamaan asioita, jotka aiemmin eivät aivan olleet kykyjeni rajoissa. Uuden apulaisen kanssa ohjelmoin Lua-kielellä oman staattisten nettisivujen generaattorin, Vienan.

Tajusin myös, että moderni CSS-kieli, eli se jolla määritellään HTML-sivujen ulkoasu, on viime vuosina muuttunut niin elegantiksi ja tehokkaaksi, että oikeastaan WordPressistä tai muista graafisista nettisivujen suunnittelualustoista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Puhdas CSS riittää nyt aivan kaikenlaisten layouttien tekemiseen. Suoraan koodaamalla saan toteutettua kauniimpia nettisivuja ja usein myös nopeammin.

Moderni CSS tuntuu aivan ihanalta, ja jotenkin se istuu käteeni kuin käsintehdyt tumput, siinä yhdistyvät kaikki nörtti-Mikon haaveet.

Unelmaani liittyy siis paitsi se, että teen juuri sitä mitä eniten haluan, myös se, että valitsen itse omat työkaluni ja olen sillä tavalla vapaa.

Tekoäly on aivan hämmästyttävä kuvittaja, kuten saatat huomata varsinkin tämän sivuston digikursseista sekä gradustani. Minähän opiskelin aikoinani kulttuurihistoriaa, ja nyt olen innostunut lukemaan taidehistoriaakin, jotta osaisin neuvoa tekoälyä tekemään eri teemoihin ja tunnelmiin parhaiten sopivia kuvia. Tämä leikkiminen tekoälyn kanssa piristää joka kerta mieltä. Maailma on niin ihmeellinen yhtäkkiä!

Rehellistä ja aitoa yhteistyötä

Yrittäjän hommassa on tietysti mahtavaa myös se, että pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin. Ihan vaan hengailu vaikkapa tamperelaisten tai helsinkiläisten yrittäjien kanssa on mielenkiintoista. Kahden yrittäjän välinen yhteistyö on usein sujuvaa ja siinä on selvät rajat ja toimiva työnjako.

Ai niin, asun siis Tampereella, mutta käyn jatkuvasti Helsingissä, jossa naisystäväni asuu.

Opettajan taustani auttaa minua puhumaan asioista selvällä suomen kielellä ja kouluttamaan ihmisiä uusien nettisivujensa sisällöntuotantoon sekä päivittämiseen. Jos kaikki tekniset termit eivät näissä teksteissä aina aukea sinulle, voit kohdatessamme odottaa minulta rautalankaa. :)

Olepa yhteydessä, jos yhteistyö kiinnostaa!

Mikko ja Salla Tikkurilassa
Mikko ja Salla Tikkurilassa

Muokattu 5.12.2023

Mikko Lehtinen


Mikko toteuttaa mahtavia nettisivuja toiminimellään Mihku.fi