Puhelimesta löytyy vakiona kaksi eri internet-selainta:
- Internet (maapallon kuva)
- Google Chrome (värikäs pallero)
Nämä ajavat ihan saman asian: internet-selaimella katsellaan www-sivuja. Chrome on todennäköisesti näistä kahdesta parempi selain.
Myös Firefox-selaimen tai jonkin muun voi halutessaan asentaa Play-kaupasta.
Selaimessa ylhäällä on osoiterivi
Jos osoiterivi on tyhjä, siinä lukee ohjeteksti: ”Hae tai kirjoita verkko-osoite”.
Jos katselet jo jotain internet-sivua, sen internet-osoite näkyy osoiterivillä. Tämän tekstin päälle voi napauttaa, jolloin teksti värjääntyy. Nyt voit kirjoittaa päälle uuden tekstin.
Voit kirjoittaa hakusanoja, eli sanoja peräkkäin, väliin välilyönti. Ei tarvitse laittaa isoja alkukirjaimia. Kun painat nuolta eteenpäin (tai siirry tai mene), tulevat näkyviin Googlen hakutulokset. Listattuna ovat kaikki sivut, joilta löytyvät nämä kaikki hakusanat. Paras hakutulos on heti mainosten jälkeen seuraava hakutulos. (Lue täältä lisää googlailuvinkkejä.)
Tai sitten voit kirjoittaa verkko-osoitteen eli nettisivun internet-osoitteen. Siinä ei ole välilyöntejä, ääkkösiä eikä isoja kirjaimia. Englanniksi internet-osoitteesta käytetään usein lyhennettä URL.
Esimerkkejä verkko-osoitteista:
- digiope.fi
- hs.fi
- nordea.fi
- nokia.com
- gmail.com
- wikipedia.org
Päätteet:
- .fi = Suomen maatunnus
- .com = yritys (company)
- .org = voittoa tavoittelematon organisaatio
Kirjaudu Chromeen?
Chrome saattaa kysyä sinulta, että kirjaudutaanko Chromeen.
Kirjautumisesta on hyötyä, jos käytät Chromea myös muissa laitteissa, esimerkiksi tietokoneellasi. Kaikissa Chrome-selaimissa, joihin olet kirjautunut sisään, kulkevat mukana samat kirjanmerkit, historiatiedot ja tallennetut salasanat.
Jos et käytä Chromea useilla laitteilla tai jos et tarvitse tietojen synkronointia (eli päivittämistä useille laitteille), ei kirjautumisesta ole hyötyä.
Sekalaisia nettiselailuvinkkejä
Internet-selain muistaa viimeksi auki olleen sivun. Sitä ei tarvitse erikseen sulkea, riittää kun osoiteriville kirjoitetaan jotain uutta ja vaihdetaan uusi sivu näkyviin.
Netissäkin toimii puhelimen alareunan taaksepäin-nuoli! On kätevää esimerkiksi hakea tietoa Googlesta jollain hakusanalla, mennä lukemaan ensimmäinen hakutulos, ja sitten palata takaisin hakutuloksiin taaksepäin-nuolella.
Useita sivuja voi katsoa lähempää tai kauempaa ”zoomaamalla” kahdella sormella, lähemmäs tai kauemmas toisistaan. Joitakin nettisivuja ei voi zoomata, koska nettisivun tekijä on poistanut sen mahdollisuuden.
Ruudun voi myös kääntää sivuttain, jolloin nettisivukin kääntyy. (Paitsi jos puhelimessasi on asetus, että Kierto on pois päältä.)
Välilehdet
Välilehtien avulla voi pitää monta sivua yhtä aikaa auki.
Chromessa näkyy ylhäällä numero, josta painamalla pääset vaihtamaan välilehteä tai lisäämään uuden +-näppäimestä.
Ylimääräisiä välilehtiä kannattaa sulkea X:stä tai heittämällä reunasta yli.
Kirjanmerkit
Sivu lisätään kirjanmerkkeihin painamalla Chrome-selaimen yläreunasta … ja valitsemalla tähti. Nyt sivu on tallennettu kirjanmerkkeihin. (Tabletin Chromessa tähti on osoiterivillä oikealla.)
Kirjanmerkkejä pääsee katsomaan painamalla … ja valitsemalla Kirjanmerkit. Painamalla kirjanmerkeissä sivun nimeä pääset kyseiselle sivulle.
Kirjanmerkkien poistaminen tehdään painamalla pitkään sivun nimen päällä, jonka jälkeen valitaan ylhäältä roskis.
Historiatietojen poistaminen
Chrome-selaimen yläreunasta painetaan … ja valitaan Historia. (Tämä … -nappi antaa muuten tosi monessa sovelluksessa lisää vaihtoehtoja!)
Painamalla roskakoria sivun vieressä voit poistaa yksittäisen sivun historiatiedon.
Ylimmäisenä on valinta Poista selaustiedot. Kun painat siitä, tulee näkyviin valikko siitä, mitä kaikkea haluat poistaa:
- Selaushistoria
- Evästeet ja sivustotiedot
- Välimuistissa olevat kuvat ja tiedot
Voit säätää myös poistettavaa aikaväliä. Kaikki on usein hyvä valinta, mutta voit valita myös esim. Viimeiset 24 tuntia.
Kun painat Poista tiedot, niin valitut asiat poistuvat.
Lisäasetuksista voit käydä poistamassa myös mm. tallennetut salasanat.
Kiinnostaako Incognito-tila eli yksityinen selaus, jossa näitä historiatietoja ei pääse syntymäänkään? Lue Ylen Digitreenien artikkeli.
Google-hakupalkki aloitusruudulla
Tästä voit hakea internetistä nopeasti, avaamatta selainta.
Painamalla mikkiä voit myös puhua hakusanoja. Kokeile!
Jos puhelimessasi on päällä sopivat asetukset, voit sanomalla ”OK Google” antaa puhekomentoja koskematta puhelimeen. Kokeile!
Täältä löydät Googlen omat ohjeet OK Google -puhekomennoista.