Paljon asiaa internet-yhteyksistä

Wifi/WLAN

 • Wifi ja WLAN tarkoittavat molemmat langatonta verkkoja. Sanat ovat nykyään synonyymejä.
 • Kaikissa nykyisissä kannettavissa tietokoneissa, älypuhelimissa ja tableteissa on sisäänrakennettuna mahdollisuus liittyä langattomaan verkkoon.
 • Kotona sinulla voi olla esimerkiksi ADSL-modeemi, jossa on antenni langattoman verkon jakamista varten. Verkon nimi ja salasana löytyvät yleensä laitteen pohjasta! SSID = Verkon nimi. (Jos laite on kiinni puhelinpistokkeella, se on ADSL-modeemi. Jos laite on kiinni verkkopiuhalla seinässä, se on nimeltään reititin. Laite voi olla myös kaapeli-tv-yhtiön verkossa kiinni. Kaikki nämä aivan samalla tavalla voivat jakaa langatonta verkkoa.)
 • Kahviloissa, baareissa, hotelleissa, yms. on usein tarjolla langattomia verkkoja. Kysy verkon nimi ja salasana henkilökunnalta!
 • Salasanattomat wifi-verkot saattavat olla tietoturvariski (lue lisää Ylen Digitreeneistä).
 • Mikä tahansa mobiililaite, jolla on oma mobiili-internetyhteys (3G tai 4G), voi myös jakaa internetin langattomasti! Et siis välttämättä tarvitse tähän tarkoitukseen nimenomaista mobiilireititintä. Mikrobitin testissä keväällä 2019 älypuhelimet olivat yllättäen internetin jakamisessa parempia kuin varsinaiset mobiilireitittimet!

Milloin wifi-verkkoon kannattaa liittyä kännykällä?

Kännykällä on oma 3G- tai 4G-verkko, joten wifiin liittymistä ei tarvita kovin usein.

Useimmat Suomessa käytettävät mobiililiittymät sisältävät rajattoman internetin käytön. Mutta jos oma liittymäsi on esimerkiksi Moi Mobiili, on liittymän kuukausittainen netinkäyttö rajoitettu tiettyyn määrään, esimerkiksi 4 gigatavua kuukaudessa. Tässä tapauksessa kännykkä kannattaakin säätää liittymään wifi-verkkoon ainakin kotosalla! Operaattorisi ei laskuta wifi-verkon kautta tehtävästä internetinkäytöstä.

Ulkomailla mobiilidatan voi pistää pois päältä. Monissa puhelimissa mobiilidatan asetusta voi säätää nopeasti sipaisemalla puhelimen yläreunasta alas ja napauttamalla mobiilidatan kuvaketta päälle tai pois. Tai sitten voit etsiä mobiilidataa Asetuksista (mutterikuvake). Jos mobiilidatan laittaa pois päältä, puhelin ja tekstiviestit toimivat edelleen, mutta mikään internet-palvelu ei toimi. (Esim. kartta tarvitsee internetiä! Mutta Googlen Maps -sovellukseen voi ladata tarvittavat kartat etukäteen, jo Suomessa.)

Tiedon lataaminen wifin kautta kuluttaa vähemmän akkua kuin lataaminen 3G:n tai 4G:n kautta. Mutta toisaalta wifi-ominaisuuden pitäminen päällä kuluttaa akkua. Vaikka elokuvan katselun ajaksi voisi liittyä langattomaan verkkoon.

Tietysti voit miettiä sitäkin, että onko kotisi wifiverkko nopeampi kuin puhelimen oma internet. Tässä tapauksessa wifiin liittyminen kannattaa (jos tarvitset lisänopeutta).

Wifi-verkkoon liittyminen Android-laitteella

 • Asetukset → Wi-Fi
 • Laitetaan wifi päälle, jos se ei ole ole jo päällä
 • Valitaan verkon nimi. Yleensä verkko vaatii tässä kohtaa salasanan (paitsi avoimet verkot). Salasana voi hyvinkin löytyä reitittimen tai modeemin takaa tai alta.

Jos kerran kirjoitat verkon salasanan, laitteesi muistaa sen seuraavilla kerroilla, ja saattaa jopa liittyä automaattisesti verkkoon (jos wifi on päällä).

Muista, että wifi-yhteyden pitäminen päällä kuluttaa jonkin verran akkua!

Tarkista, löytyisikö wifi-yhteyden laittaminen päälle tai pois myös puhelimen pika-asetuksista. Ne saa esille pyyhkäisemällä ruudun yläreunasta alaspäin.

Kannattaako tablettiin tai läppäriin ostaa oma internet?

Kaupassa sinulle yritetään todennäköisesti myydä tabletti, jossa on 4G-yhteys. Tämä maksaa +100 euroa laitteen hintaan ja lisäksi kuukausimaksun operaattorille, noin 20 €/kk.

Usein kannettavan tietokoneen kaveriksi yritetään myydä mobiilireititin (mokkula), joka sisältää yleensä 4G-liittymän, myös samalla kuukausimaksulla.

Mitäs jos ostaisitkin tabletin/läppärin ilman omaa internettiä?

 • Jos kotona on langaton verkko, niin internet toimii siellä ja on nopea.
 • Julkisia verkkoja esim. kahvilassa ja kirjastossa.
 • Muualla voit jakaa internetin omasta älypuhelimestasi!

Mitä ovat 3G ja 4G?

G tarkoittaa sukupolvea (generation). Mobiiliyhteyksien neljä sukupolvea ovat nimeltään:

 • NMT (1G)
 • GSM (2G)
 • 3G
 • 4G

Mobiilireititin eli mokkula sisältää myös 4G-mobiiliyhteyden. Se jakaa internettiä langattomalla wifi-verkolla muille laitteille.

Kaikissa näissä mobiiliyhteyksissä tehdään sopimus operaattorin kanssa ja maksetaan kuukausimaksua. Laitteen sisällä on aina sim-kortti.

Mobiilireitittimessä, nettitikussa tai tabletissa on sopimus yleensä pelkästä datayhteydestä, joka ei sisällä puheluita tai tekstiviestejä.

Mobiiliyhteyden nopeus riippuu monesta seikasta

 • Tukeeko linkkitorni 4G:tä?
 • Kuinka kaukana se on, onko välissä esim. mäkiä?
 • Kuinka moni yhteyttä käyttää tällä hetkellä? Aamuyöllä on vähemmän käyttäjiä ja enemmän nopeutta.

Nopeuden voit tarkistaa esim. nettiosoitteesta speedof.me. Download on nopeutta internetistä laitteeseen, tämä on yleensä paljon tärkeämpi ominaisuus. Upload on nopeutta laitteesta internettiin, mikä on tärkeää esim. jos lähettää videoita pilvipalveluun.

Puhelimen yläreunassa näkyy yhteysnopeus

Hitaammasta nopeampaan:

 • E
 • 3G
 • H
 • H+
 • 4G
 • LTE (nopeampi versio 4G:stä)

Internet-yhteyden jakaminen Android-laitteesta

Asetus voi löytyä esimerkiksi kohdasta Asetukset → Lisää → Jaettu yhteys ja kannettava yht. piste

Omalla laitteellasi voi olla ihan eri paikka ja erilaiset tekstit. Usein tekstit ovat ihan väärin, tai ainakin oudosti suomennettuja. Toivotan onnea tämän ominaisuuden etsimiseen! Pari esimerkkejä suomennuksista: ”Verkkosidonta ja siirrettävä hotspot”, ”Määritä Wi-Fi-tukiasema”.

Jos näet tekstin ”Määritä mobiilitukiasema” tai vastaavan, pääset sitä kautta vaihtamaan verkon nimen (SSID) ja salasanan. Verkon nimi kannattaa vaihtaa, jos se on AndroidAP, sillä sama on tosi monilla verkon nimenä.

Wifi-yhteyden jakaminen kuluttaa akkua. Kannattaa ehkä pistää laite latautumaan, jos kyse on pitemmästä ajasta.

Kurssi: Android-puhelimet

 1. Mikä ihmeen Android-puhelin?
 2. Kirjaudu Android-puhelimeen Googlen tunnuksillasi
 3. Android-puhelimen napit
 4. Aloitusnäyttö ja sovellukset
 5. Internetin selaaminen (Google Chrome)
 6. Paljon asiaa internet-yhteyksistä
 7. Google Maps (kartat)
 8. Google Kuvat
 9. Android-puhelimen tietoturva
 10. Valokuvien siirto tietokoneelle
 11. Älypuhelimen tai tabletin ostaminen

4 kommenttia artikkeliin ”Paljon asiaa internet-yhteyksistä”

 1. Selvensi paljon 4G/mokkula/Wifi/Wlan asioita!
  Siirrän Androidini läppärini avuksi nettiin!
  Kiitos!

  Vastaa
 2. Etsin tietoa, kuluttaako netin jakaminen puhelimesta mobiilidataa (ulkomailla rajallinen), jos puhelin on wifi-yhteydessä. Ymmärsin tästä, ettei kuluta. Kiitos!

  Vastaa
  • Hei Irma! Itse asiassa on niin, että puhelin ei voi yhtä aikaa saada internettiä wifin kautta ja jakaa sitä wifin kautta. Jos puhelin jakaa internettiä muille laitteille wifillä, se saa itse internetin 4G- tai 5G-yhteydellä. (Toki ne muut laitteet voivat olla suoraan yhteydessä vaikkapa hotellin wifiin.)

   Vastaa

Jätä kommentti