Google Maps (kartat)

Android-laitteiden vakiokartta on Maps. Se saattaa löytyä aloitusnäytöltäsi esimerkiksi Google-sovelluskansiosta, jossa on monia muitakin Googlen valmistamia sovelluksia.

Karttojen käyttäminen vaatii yleensä internetiä, mikä voi tulla yllätyksenä ulkomailla! Mutta karttoja on mahdollista ladata omaan puhelimeen myös etukäteen. Maps-sovelluksen tarvitsee myös tietää sijaintisi. Jos tulee kysymys sijaintipalvelujen ottamisesta käyttöön, vastaa myöntävästi.

Google Maps on muuten ladattavissa myös Applen mobiililaitteisiin (iPhone ja iPad) ja se on mielestäni pikkuisen parempi kuin Applen omat kartat.

Google Mapsin käyttäminen

Alhaalla oikealla on kaksi nappia:

Ylempi valkoinen nappi, ”tähtäin”: Paina kerran, niin kartta kohdistaa sinun sijaintiisi. Sinä olet sininen pallo!

Jos laitteessasi on kompassi, niin sininen kaista pallon lähellä näyttää, mihin suuntaan katsot. Lisäksi voit painaa tähtäinnappia toisen kerran, jolloin vaihdat tilaan, jossa kartta kääntyy aina puhelimen osoittamaan suuntaan.

Paina alempaa, sinistä nappia, ”Aloita”, niin pääset valitsemaan määränpään:

 • Lähdet paikasta, jossa lukee jo valmiiksi ”Sijaintisi”. Tätä ei yleensä kannata vaihtaa, paitsi jos suunnittelet etukäteen jotain myöhempää matkaa.
 • ”Valitse määränpää”. Paina tätä ja kirjoita osoite, esimerkiksi ”annankatu 7 helsinki”. Kirjoittaessasi näkyviin tulee ehdotuksia, joista voit valita oikean määränpään.
 • Kun määränpää on valittu, voit vaihtaa kulkuneuvoa: autolla/julkisilla/kävellen/polkupyörällä.

Voit vaihtaa navigointimoodiin painamalla sinistä Aloita-nappia oikealla alhaalla. Tällöin Maps ohjaa sinut perille. Jos kulkuvälineesi on auto, muistuttaa tämä navigointimoodi auton navigaattoria, ja se osaa myös puhua sinulle ja vastaanottaa puhekomentoja. Aloita puhekomennot sanomalla ”OK Google”, ja perään komento, vaikkapa ”Etsi huoltoasemia”. Lue lisää puhekomennoista Googlen omista ohjeista.

Maps helpottaa myös julkisilla matkustamista tavattoman paljon. Kun olet valinnut julkiset liikennevälineet, näkyviin tulee useita reittimahdollisuuksia eri liikennevälineillä. Valitse niistä yksi, ja saat näkyviin tarkat ohjeet siitä, miten matka järjestyy. Maps ohjaa sinut kävelemään lähimmälle pysäkille ja kertoo liikennevälineiden nimen. Halutessasi voit napauttaa auki kaikki reitin varrella olevat pysäkit, jolloin matkan edistymistä on helppoa seurata bussin pysäkkiruudusta.

Aivan uutena ominaisuutena voit myös julkisilla matkustettaessa painaa sinistä Aloita-nappia. Tällöin Maps osaa viestittää sinulle ajantasaisia ohjeita siitä, mitä milloinkin pitää tehdä, esimerkiksi jäädä pois bussista seuraavalla pysäkillä. Löydät käynnissä olevan matkaoppaan kätevästi puhelimen ilmoituksista, jotka saat näkyviin sipaisemalla sormelle näytön yläosasta alaspäin.

Hakupalkki

Ylhäällä on hakupalkissa, jossa sinua pyydetään kokeilemaan jotain hakua. Kun kosketat riviä, näkyviin tulee teksti ”Hae tästä”. Voit hakea joko paikan katuosoitteella, esim. ”annankatu 7 helsinki”, tai lähellä olevia palveluita, esim. ravintolat, kaupat, museot, elokuvateatterit… Kirjoittaessasi näkyviin tulee ehdotuksia, joista voit valita haluamasi.

Kun paikka on haettu, sinne voi suunnistaa painamalla sinistä nuolinappia alhaalla oikealla.

Hakupalkissa on mikrofonin kuva oikealla. Siitä painamalla pääset puhumaan ääneen etsimäsi paikan tai asian. Kätevää varsinkin pakkasella, kun sormet jäätyvät!

Kartan liikuttelu

 • Sormella vetämällä karttaa voi siirtää.
 • Liikuttamalla kahta sormea lähemmäs tai kauemmas toisistaan, voit ”zoomata” karttaa kauemmas tai lähemmäs.
 • Kahdella sormella voi myös kääntää karttaa. Jos haluat kartan taas osoittavan pohjoiseen, voit painaa kompassin neulaa oikealla ylhäällä. (Tämä kompassinappi on näkyvissä vain, jos karttaa on käännelty.)
 • Pitämällä kaksi sormea ruudussa ja liikuttamalla molempia ylös tai alas, voit kääntää karttanäkymän perspektiiviä.

Tasot-nappi

Kartan päällä oikealla ylhäällä on pyöreä nappi, jossa on kaksi tasoa päällekkäin. Tästä voit valita kartan tyypin (Oletus, Satelliittikuva, Maastokartta) sekä kartalla näkyviä tietoja (Julkinen liikenne, Liikenne, Pyöräily).

Katunäkymä-toimintokin löytyy Tasot-napin takaa. Valitsemalla Street View saat kartalla monet tiet muuttumaan sinisiksi. Painamalla sinistä tietä pääset katsomaan paikan päälle maisemia! Katunäkymässä voit katsella ympärillesi sipaisemalla. Voit liikkua sinisiä teitä pitkin ”potkimalla vauhtia” eli sipaisemalla sormella, eteen tai taaksepäin.

Lataa kartat etukäteen, niin et tarvitse internettiä

Offline-kartat eli ilman internetiä toimivat kartat ovat hyödyllisiä, jos haluat ulkomaan lomareissulla säästää nettikustannuksissa. Voit myös päättää ulkomailla laittaa puhelimestasi mobiilidatan pois päältä.

Esimerkkikeississä ladataan Stuttgartin seudun kartta ennen lomamatkaa.

 1. Palataan tarvittaessa Google Mapsin perustilaan, esimerkiksi taaksepäin-nuolella.
 2. Haetaan Stuttgart kirjoittamalla se ylhäälle hakupalkkiin, sitten valitsemalla ehdotuksista Stuttgart, Saksa.
 3. Näkyviin tulee Stuttgartin kartta. Paina alhaalta tekstiä Stuttgart ja sen jälkeen nappia Lataa.
 4. Ruudussa ”Ladataanko alueen kartta?” voit siirtää ladattavaa karttaa sekä zoomailla lähemmäs tai kauemmas. Huomaa, että tieto ladattavan kartan koosta päivittyy kartan alapuolella. Sinisten reunojen sisällä oleva kartta on siis se, jonka olet lataamassa offline-käyttöä varten. Kun olet tyytyväinen valintaasi, valitse Lataa.
 5. Nyt karttaa ruvetaan lataamaan. Se voi olla iso tiedosto, joten lataus voi viedä aikaa.

Nyt Stuttgartin seudun kartta toimii myös ilman internettiä.

Kuinka kartta poistetaan? Mene Google Mapsin perustilaan ja valitse ylhäältä oikealta oma kuvasi (tai alkukirjaimesi), sitten Offline-kartat. Napauta tallennetun kartan nimen oikealla puolella kolmea pistettä, valitse Poista.

Ladatut kartat poistuvat laitteelta myös automaattisesti, jos niitä ei päivitetä ja kuluu tarpeeksi aikaa (ainakin kuukausi). Voit ladata kartan uudelleen valitsemalla tallennetun kartan nimen oikealta puolelta kolme pistettä ja valitsemalla Päivitä.

Google Earth

Google Earth on sovellus, jossa pyöritetään ja ihaillaan kolmiulotteista maapalloa. Voit ladata sen Play-kaupasta. Google Earthissa toimivat aivan samat sormieleet kuin Mapsissa, joten kokeile ihmeessä, varsinkin jos Android-laitteessasi on suuri näyttö.

Joitakin lisähuomioita Google Earthin katunäkymä-tilasta:

 • Kun painat ”ukkeli”-kuvaketta, tulee kartalle näkyviin sinistä. Painamalla sinisellä merkittyä kohtaa siirryt katunäkymään, jossa voit ihmetellä Googlen autojen valokuvaamaa maailmaa. (Kaikista paikoista katunäkymää ei ole.)
 • Katunäkymässä voit katsella nykyisestä pisteestäsi joka puolelle liikuttamalla sormea ruudulla.
 • Seuraa tietä painamalla nuolia.
 • Hyppää toiseen näkyvissä olevaan pisteeseen tuplanapauttamalla sitä.
 • Palaa takaisin normaalinäkymään taaksepäin-nuolella.

Maastokarttasovelluksia Androidille

Jos poistut kaupungista metsään, sinua voivat kiinnostaa maastokarttasovellukset. Androidille on tarjolla kaksikin hyvää:

Kurssi: Android-puhelimet

 1. Mikä ihmeen Android-puhelin?
 2. Kirjaudu Android-puhelimeen Googlen tunnuksillasi
 3. Android-puhelimen napit
 4. Aloitusnäyttö ja sovellukset
 5. Internetin selaaminen (Google Chrome)
 6. Paljon asiaa internet-yhteyksistä
 7. Google Maps (kartat)
 8. Google Kuvat
 9. Android-puhelimen tietoturva
 10. Valokuvien siirto tietokoneelle
 11. Älypuhelimen tai tabletin ostaminen

Jätä kommentti