1. Mihku.fi
  2. Windows

Tehtäväpalkki ja Käynnistä-valikko

Tehtäväpalkki

Windowsin tehtäväpalkki on ikkunanhallinnan ja ohjelmien käynnistämisen keskus. Sijaiten tyypillisesti näytön alaosassa, se sisältää erilaisia toimintoja ja näkymiä, jotka helpottavat tietokoneen käyttöä.

  • Vasen puoli: Täältä löytyy Käynnistä-nappi, joka on usein Windows-logolla varustettu. Muita nappuloita ovat ”Hae Windowsista” ja ”Tehtävänäkymä”, joiden avulla voi etsiä tiedostoja ja hallita avoimia ohjelmia.
  • Keskiosa: Tässä osassa näkyy usein kiinnitettyjä ja avoinna olevia ohjelmia. Ohjelmat, jotka ovat parhaillaan käynnissä, on merkitty usein sinisellä viivalla. Klikkaamalla kuvaketta, voit tuoda ohjelman esiin tai käynnistää sen, jos se ei ole vielä käynnissä.
  • Oikea puoli: Tätä kutsutaan myös ilmaisinalueeksi. Täällä on kuvakkeita, jotka ilmoittavat esimerkiksi äänen tilasta, akun kestosta tai internet-yhteydestä. Pieni ylöspäin osoittava nuoli paljastaa piilotetut kuvakkeet.
  • Äärimmäinen oikea: Tämä on pieni, usein huomaamaton alue, jota klikkaamalla voit minimoida kaikki avoinna olevat ikkunat tai tuoda ne takaisin näkyviin.

Käynnistä-valikko

Käynnistä-valikko on tietokoneesi toimintojen keskus. Voit avata sen klikkaamalla Käynnistä-nappia tai painamalla näppäimistöltäsi Windows-näppäintä. Valikko sulkeutuu klikkaamalla sen ulkopuolelle tai uudelleenklikkaamalla Käynnistä-nappia.

  • Ohjelmien käynnistäminen: Eräs kätevimmistä tavoista käynnistää ohjelmia on yksinkertaisesti kirjoittaa ohjelman nimi Käynnistä-valikossa. Esimerkiksi, kirjoita ”laskin” ja paina Enter, niin Laskin-sovellus käynnistyy.
  • Virtanappi: Tämä on se paikka, josta voit sammuttaa tietokoneesi, laittaa sen lepotilaan tai käynnistää sen uudelleen. Jos on tarjolla Windows-päivityksiä, näet myös vaihtoehdot ”Päivitä ja sammuta” tai ”Päivitä ja käynnistä uudelleen”.
  • Käyttäjätili: Käynnistä-valikon yläosassa on kuva käyttäjätilistäsi. Klikkaamalla tätä kuvaketta voit muuttaa tilin asetuksia, lukita tietokoneen tai kirjautua ulos.

Huomio: Windows 11:ssä ulkoasu ja jotkut toiminnot saattavat olla hieman erilaisia, mutta perusperiaatteet ovat samat. Käynnistä-valikko ja tehtäväpalkki ovat edelleen keskeisiä työkaluja, mutta ne voivat näyttää erilaisilta ja tarjota lisäominaisuuksia.