Windowsin Resurssienhallinnassa käsitellään tiedostoja, jotka sijaitsevat kansioissa. Myös kansioiden sisällä voi olla uusia kansioita.
Resurssienhallinta avataan alhaalta tehtäväpalkista painamalla kellertävää kansion kuvaa.
Vasemman reunan Puunäkymä
Kun olet avannut Resurssienhallinnan, näkyy oikealla näkyy avoinna oleva kansio ja vasemmalla puunäkymä, josta löytyy kaikenlaisia paikkoja. Jos puunäkymässä napauttaa paikkaa, se avautuu näkyviin oikealle puolelle.
Puunäkymän kohteita voi avata ja sulkea viemällä hiiri kohdalle ja klikkaamalla merkkiä >. Jos et esim. tarvitse Pikakäyttöä, voit sulkea sen.
Pikakäyttö (tähti)
Suosittelenkin aloittelijoita sulkemaan Pikakäytön pois näkyvistä! Pikakäyttö lähinnä sekoittaa aloittelijoita, koska siellä näkyvät kansiot voivat sijaita missä vain. On parempi opetella heti aluksi, että missä omat kansiot todella sijaitsevat – kenties Tämän tietokoneen alla, kenties OneDriven alla?
Pikakäytöstä löytyy siis reitti usein käytettyihin paikkoihin. Pikakäyttöön voi kiinnittää sijainteja, ja lisäksi siellä näkyvät useimmin käytetyt paikat. Ne ovat vain pikakuvakkeita paikkoihin, sijaitsevat oikeasti jossain muualla kansioissa. Vakiona Pikakäytön alle on kiinnitetty seuraavat neljä paikkaa:
- Työpöytä. Täältä löytyvät kaikki työpöydällä olevat tiedostot tai pikakuvakkeet. (Sijaitsee oikeasti Tämä tietokone/Työpöytä)
- Ladatut tiedostot. Yleensä nettiselaimella ladatut tiedostot tallentuvat tähän kansioon. (Sijaitsee oikeasti paikassa Tämä tietokone/Ladatut tiedostot)
- Tiedostot. Esim. tekstinkäsittelyohjelma tallentaa mielellään dokumentteja tänne. (Tämä voi olla joko Tämän tietokoneen tai OneDriven alakansio! Molemmista löytyy samanniminen kansio.)
- Kuvat. Valokuvat löytyvät ehkä täältä. (Tämä voi olla joko Tämän tietokoneen tai OneDriven alakansio! Molemmista löytyy samanniminen kansio.)
Minkä vain paikan voi kiinnittää pikakäyttöön painamalla kansiota oikealla hiirennapilla ja valitsemalla Kiinnitä pikakäyttöön.
Paikan kiinnityksen voi purkaa samalla tavalla. Oikealla napilla ja Irrota pikakäytöstä.
OneDrive ja Tämä tietokone
Sekä OneDrivestä että Tämän tietokoneen alta löytyvät kansiot Kuvat ja Tiedostot. Miksi?
OneDriven kansiot on tallennettu myös pilveen. Tämän tietokoneen alla olevat kansiot sijaitsevat vain oman tietokoneen kiintolevyllä.
Olet tarkkana, että tallennat kuvat tai dokumentit oikeaan kansioon!
OneDrive -paikka puunäkymässä
Jos et ole jo kirjautunut OneDriveen, avautuu puunäkymän OneDrive-napista kirjautumisruutu. Sinun on kirjauduttava sisään omalla Microsoft-tunnuksellasi ja salasanalla.
Jos sen sijaan OneDrivessä näkyy olevan kansioita, niin olet jo kirjautunut OneDriveen omalla Microsoft-tunnuksellasi.
(Jos kirjauduit koneellesi paikallisella tunnuksella, täytyy Microsoft-tilillä kirjatua erikseen eri ohjelmiin kuten OneDrive. Jos taas olet kirjautunut Windowsiin Microsoft-tunnuksella, ei tunnuksia enää kysellä.)
Kaikki OneDrive-kansioon tallennetut tiedostot kopioidaan myös Microsoftin pilveen! Tietokoneella ne ovat kuitenkin myös oman koneen kiintolevyllä tallessa.
OneDrive-pilvessä on ilmaista tilaa normaalisti 5 gigatavua. Vertaa tätä tallennustilaa oman tietokoneesi kiintolevyyn, jossa voi olla esim. 300 gigatavua tilaa. Pilvessä ei siis ole mitenkään hurjan paljon tilaa ilmaiseksi.
Tämä tietokone -paikka puunäkymässä
Tämän tietokoneen alla olevat kansiot ovat vain oman koneen kiintolevyllä.
Tämän tietokoneen alta löytyy myös laitteita:
- Paikallinen levy (C:) on tietokoneen kiintolevy. C-levyn lisäksi koneessa voi näkyä muitakin kiintolevyjä – silloin asema on osioitu moneksi. Usein nämä ylimääräiset kiintolevyt sisältävät järjestelmän palautukseen liittyviä tiedostoja – jos levyn nimessä on Recovery – eikä niitä ole tarkoitus muokata.
- Muistitikut, ulkoiset kiintolevyt, muistikortit näkyvät myös Tämän tietokoneen alla silloin, kun ovat liitettynä koneeseen.
- DVD-levyt näkyvät täällä, kun ovat sisässä koneessa.
Voi olla kiinnostavaa katsella, kuinka paljon tilaa eri asemilla on. Paina aseman kohdalla oikeaa nappia ja valitse Ominaisuudet.
Kuvakkeiden suurentaminen tai pienentäminen
Eri tilanteissa haluat nähdä kansiot ja tiedostot eri kokoisina. Jos vaikkapa haluat katsella valokuvia kansiossa, niin voit tehdä kuvakkeista suurempia. Jos taas haluat siirtää useita tiedostoja, voivat pienet kuvakkeet olla käteviä.
Kaikkein helpoin tapa säätää kuvakkeiden kokoa on pitää näppäimistöltä Ctrl-nappia pohjassa ja käyttää hiiren rullaa!
Voit myös valita Resurssienhallinnan yläosasta Näytä. Näytä-työkaluriviltä voit valita eri kokoisia kuvakkeita:
- Suurimmat kuvakkeet
- Suuret kuvakkeet
- Keskikokoiset kuvakkeet
- Pienet kuvakkeet
- Luettelo
- Tiedot (sis. mm. koon ja muokkauspäivän)
Näytä-välilehdellä voit myös laittaa nämä oikean reunan näkymät päälle tai pois:
- Esikatseluruutu
- Tiedot-ruutu
Tiedoston avaaminen
Jos tuplanapautat tiedostoa, se avautuu siinä ohjelmassa, joka on määritetty oletukseksi tällaiselle tiedostolle. Esim. valokuva voi avautua sovelluksessa nimeltä Valokuvat.
Jos haluat avata tiedoston jossain muussa sovelluksessa, napauta oikealla napilla ja valitse valikosta Avaa sovelluksessa ja avautuvasta alavalikosta haluamasi sovellus.
Esim. valokuvan voi avata myös sovelluksessa nimeltä Paint, joka on piirto-ohjelma.
Jos haluat vaihtaa vakiosovelluksen, jolla tietyntyyppiset tiedostot avataan tuplanapauttamalla: Klikkaa tiedostoa oikealla hiirennapilla, valitse Avaa sovelluksessa ja avautuvasta alavalikosta Valitse toinen sovellus. Valitse haluamasi sovellus ja ruksita alhaalta vaihtoehto Käytä aina tätä sovellusta.
Osoiterivi ja ylempään kansioon palaaminen
Voit koko ajan tarkistaa Resurssienhallinnan yläpalkin osoiterivistä, missä kansiossa tällä hetkellä olet. Siinä voi lukea esim. Tämä tietokone > Tiedostot > Reseptit.
Jos haluat palata edelliseen paikkaan, jossa olit, paina työkaluriviltä nuolta taaksepäin. Saman saat tehtyä myös näppäimistöltä askelpalauttimesta, eli siitä napista joka pyyhkii edellisen kirjaimen.
Työkalurivin nuoli ylöspäin siirtää sinut nykyisen kansion yläkansioon. Toinen tapa palata ylempään kansioon on klikata osoiteriviltä kyseistä kansiota. Esim. jos osoiterivillä lukee yllämainittu teksti, voit klikata sanaa Tiedostot palataksesi kyseiseen kansioon.