Tehtäväpalkki ja Käynnistä-valikko

Tehtäväpalkki on Windows 10:n ruudun alaosassa oleva tumma palkki. Tehtäväpalkin osat ovat seuraavat:

 • Vasemmalla nappeja: Käynnistä-nappi, Hae Windowsista ja Tehtävänäkymä.
 • Keskellä erilaisia ohjelmien kuvakkeita. Jos sovellus ei ole käynnissä, voi sen käynnistää painamalla kuvaketta. Jos kuvakkeen alla on sininen viiva, on se käynnissä, ja kuvaketta painamalla sovellus tulee esiin ja päällimmäiseksi.
 • Oikealla on ilmaisinalue. Kun hiiren antaa olla pienten kuvien päällä, tulee selittävä teksti näkyviin. Pienen ylöspäin osoittavan nuolen takaa löytyy piilotettuja kuvakkeita.
 • Äärimmäisenä oikealla pieni, näkymätön alue: klikkaamalla kaikki avoimet ohjelmaikkunat pienenevät tai tulevat näkyviin. Tämä ei ole muuten kovin tärkeä, mutta joskus sitä tulee klikattua vahingossa ja sitten ihmetellään, että minneköhän ne ikkunat katosivat.

Käynnistä-nappi

Käynnistä-nappi on vasemmassa alakulmassa oleva Windows-lipun kuva.

Käynnistä-valikon saa auki myös painamalla näppäimistöltä Windows-nappia (myöskin lipun kuva).

Käynnistä-napista aukeavan Käynnistä-valikon saa suljettua klikkaamalla hiirellä sen ohi tai painamalla hiirellä tai näppäimistöllä uudestaan Windows-nappia. (Alarivissä aika vasemmalla.)

Ohjelmien käynnistäminen: Ehkä kätevin tapa käynnistää harvemmin tarvittuja sovelluksia on seuraava: paina Käynnistä-nappia tai näppäimistöltä Windows-nappia ja ala kirjoittaa ohjelman nimeä! Testaapa tätä painamalla näppäimistöltä Windows-nappia ja kirjoita ”laskin”. Voit klikata hiirellä ohjelman auki tai vain painaa Enter-nappia näppäimistöltä, jos ohjelma on jo valittuna. Tällä samalla haulla voit hakea myös omia tiedostoja ja valokuvia omalta tietokoneeltasi.

Virtanappi avaa erilaisia vaihtoehtoja koneen sulkemiseen. Lepotila ei sammuta vaan pistää virransäästötilaan; palauta kone lepotilasta nopeasti käyntiin virtanapista. Sammuta ja Käynnistä uudelleen -valinnoista näkyy valikossa toiset versiot, jos saatavilla on Windowsin päivityksiä: ”Päivitä ja sammuta” ja ”Päivitä ja käynnistä uudelleen”. Jos kone päivitetään ennen sulkemista, voi kulua pitkäkin hetki, ennen kuin kone oikeasti sammuu.

Käyttäjätili. Käynnistä-valikossa, vasemmalla olevien nappien ylimmäisenä, on käyttäjätilin kuva. Sitä napsauttamalla avautuu mahdollisuuksia: Muuta tilin asetuksia, Lukitse, Kirjaudu ulos.

Ruutusovellukset. Ruutusovellukset eivät oikeastaan ole kovin hyödyllisiä ainakaan vielä tässä vaiheessa Windows 10:n elämänkaarta. Niitä voi poistaa näkyvistä painamalla ruudun kohdalla oikeaa nappia ja valitsemalla Irrota aloitusnäytöstä. Ruutusovelluksen voi lisätä näkyville valitsemalla Kaikki sovellukset, josta etsitään oikea sovellus ja raahataan se aloitusnäyttöön. Ruutusovelluksen kokoa voi vaihtaa klikkaamalla sitä oikealla napilla ja valitsemalla Muuta kokoa. Jos sovelluksen ruutu on isompi, voi siihen mahtua enemmän hyödyllistä tietoa. Kuten sanottu, näiden juttujen säätäminen ei ole useimmille kovin hyödyllistä.

 

Kurssi: Windows 10

 1. Windows 10 -kurssi alkaa
 2. Tietokoneen yhdistäminen internetiin
 3. Tehtäväpalkki ja Käynnistä-valikko
 4. Hiiri, ikkunat ja sovellusten välillä vaihtaminen
 5. Kilotavu, megatavu, gigatavu, teratavu…
 6. Resurssienhallinta
 7. Tiedostojen kopioiminen ja siirtäminen
 8. OneDrive ja Microsoft-tunnus
 9. Palomuuri ja virustorjunta
 10. Tietokoneen varmuuskopiointi (Tiedostohistoria)

2 kommenttia artikkeliin ”Tehtäväpalkki ja Käynnistä-valikko”

 1. Voisin jatkaa opiskelua 4 ruudusta eteenpäin, näyttää tosi hyvältä nämä sivut tv Anja

  Vastaa

Jätä kommentti