Aloitusnäyttö ja sovellukset

Android-laitteessa voi olla aloitusnäyttöjä yksi tai useampia, vaikkapa kolme eri ruutua. Niiden välillä voit vaihdella pyyhkäisemällä sormella.

Silti usein kaikki normaalikäyttäjän tarvittavat sovellukset mahtuisivat yhdelle ruudulle! Kannattaakin ehkä sijoittaa kaikki useimmin tarvittavat sovellukset sille aloitusnäytölle, jolle siirrytään, kun painat kotinappia. (Alhaalla keskimmäinen nappi.)

Kun vaihtelet aloitusnäyttöjen välillä, huomaat että alimmaiset sovelluskuvakkeet näkyvät kaikilla aloitusnäytöillä. Tähän ”nauhaan” kannattaa pistää kaikkein tärkeimmät sovellukset, kuten vaikka puhelin, tekstiviestit, internet-selain, sähköposti.

Kuvakkeen siirtäminen aloitusnäytöllä tai aloitusnäytöltä toiselle

Pidä sormea pitkään paikallaan kuvakkeen päällä. Sitten raahaa kuvake sormella toiseen paikkaan. Voit raahata kuvakkeen myös toiselle ruudulle: kun raahat sen ruudun reunalle, ja pidät edelleen sormen kiinni ruudussa, vaihtuu ruutu toiseksi.

Kansiot

Kansiossa on monta sovellusta, jotka näkyvät kun kansiota napauttaa. Usein aloitusnäytöltä löytyy jo valmiiksi kansio nimeltä Google, jossa on useita Googlen sovelluksia.

Sovelluksen voi ottaa pois kansiosta siirtämällä sen kansioruudun viereen, jolloin pääset asettamaan sen toiseen paikkaan aloitusnäytöllä.

Kansio syntyy, kun kuvakkeen raahaa toisen päälle.

Sovellukset-paikka (ei Huawei)

Jos laitteesi on Huawei-merkkinen, voit siirtyä seuraavaan kohtaan! Sinulla ei ole paikkaa nimeltä Sovellukset ollenkaan, eivätkä nämä ohjeet koske sinua. Huawei-laitteilla kaikki asennetut sovellukset näkyvät kotinäytöillä.

Muilta laitteilta löytyy paikka nimeltä Sovellukset, josta pääsee käynnistämään minkä tahansa laitteelle asennetun sovelluksen. Miten sen löytää?

 • Vanhemmissa Android-laitteissa paina ruudukko-nappia (esim. kuusi tai yhdeksän ympyrää). Se löytyy usein ruudun alaosasta.
 • Uudemmissa Android-laitteissa pyyhkäise ruudun alaosasta ylöspäin.

Täältä siis löytyvät kaikki laitteelle asennetut sovellukset. Usein ne ovat aakkosjärjestyksessä.

Painamalla sovellusta lyhyesti se käynnistyy.

Jos haluat lisätä sovelluksen jollekin aloitusnäytölle, kosketa ja vedä sovellusta. Raahaa sovellus haluaamaasi paikkaan aloitusnäytöillä.

Ohjelman poistaminen aloitusnäytöltä (ei Huawei)

Jos sinulla on paikka nimeltä Sovellukset, tarkoittaa se sitä, että voit huoletta poistaa aloitusnäytöiltä sellaisia sovelluskuvakkeita, joita tarvitset harvoin! Samat sovelluksethan löytyvät myös Sovelluksista.

Sovellus poistetaan painamalla sitä pitkään, mutta seuraava askel vaihtelee laitteesta toiseen:

 • Jos ruudun yläosaan ilmestyy X tai roskakori, pidä sormi kiinni sovelluksessa ja raahaa sinne.
 • Jos näkyviin ilmestyy valikko, irrota sormi sovelluksesta ja valitse valikosta Poista aloitusnäytöltä (tai vastaava).

Sovelluskuvakkeen voi toki myös raahata toiselle näytölle, jos sitä ei halua poistaa.

Kotinäytöllä voi olla myös ”isoja juttuja”, esim. säätiedotus tai uutisikkuna, jotka vievät paljon tilaa. Näitä kutsutaan widgeteiksi tai pienoissovelluksiksi. Niitäkin voi huoletta poistaa näkyvistä samalla tavalla.

Suositus: poista kotinäytöltä kaikki sovellukset, joita et ymmärrä. On hyvin mahdollista, että ne ovat täysin turhia. Vaikka myöhemmin tajuaisit että ohjelma voisi olla kätevä, saat sen helposti takaisin kotinäytölle Sovelluksista.

Pienoissovelluksen lisääminen

Pienoissovelluksia ovat esim. kalenteritapahtumat tai säätiedotus. Sinun ei välttämättä tarvitse osata lisätä niitä aloitusnäytölle, sillä useimmat pienoissovellukset ovat melko turhia.

Uudehkoissa Android-versioissa pienoisohjelmia (widgets) lisätään pitkällä painalluksella kotiruudun tyhjässä kohtaa ja valitsemalla alareunan valikosta pienoisohjelmat tai widgetit.

Vanhemmassa Android-versiossa on Sovelluksissa toinen välilehti ”pienoisohjelmille” [widgets].

Kurssi: Android-puhelimet

 1. Mikä ihmeen Android-puhelin?
 2. Kirjaudu Android-puhelimeen Googlen tunnuksillasi
 3. Android-puhelimen napit
 4. Aloitusnäyttö ja sovellukset
 5. Internetin selaaminen (Google Chrome)
 6. Paljon asiaa internet-yhteyksistä
 7. Google Maps (kartat)
 8. Google Kuvat
 9. Android-puhelimen tietoturva
 10. Valokuvien siirto tietokoneelle
 11. Älypuhelimen tai tabletin ostaminen

8 kommenttia artikkeliin ”Aloitusnäyttö ja sovellukset”

 1. On hankalaa siirtyä honor 7A:ssa kotinäyttöön, kun mitään kotipainiketta ei ole. iOS:ään tottuneelle on Android-käyttökokemus melkoista viidakossa rämpimistä.

  Vastaa
  • iOS on suunniteltu jenkeille ja muille brändin perässä juoksijoille, jotka eivät osaa käyttöä laitteitaan eivätkä osaa siten arvostaa kustomointimahdollisuuksia.

   Vastaa
 2. Mun puhelimessa en pääse aloitusnäyttöön enää ollenkaan, kun jos painan sitä kotinäppäintä, niin se menee googleen ja käskee valita kielen ja niin edespäin.
  (Huawei p8 lite)

  Vastaa
  • Hei! Voisiko olla, että painat kotinäppäintä liian pitkään? Lyhyellä painalluksella pääsee aloitusnäytölle, pitkällä aukeaa Google Assistant -avustaja.

   Vastaa
 3. Moi! Mulla on Honor view 20 puhelin,ja siihen tuli noin 2 kk. Sitten android 10 päivitys,ja sen jälkeen en ole saannut kaikki sovellukset näkyviin
  Aloitus näytössä kun vedän alhaalta ylöspäin sormilla!?
  Saako jollain konstilla sen vielä toimimaan!?🤔

  Vastaa

Jätä kommentti