Maija Myllykangas ja Tuuni Turula

Maija Myllykankaan ja Tuuni Turulan Hyviä hyssyköitä -runokirja Velhonmäen pihalla Juminkeko-kiven päällä.
Hyviä hyssyköitä Velhonmäen pihalla juminkeko-kiven päällä.

Hyviä hyssyköitä on kokoelma ystävysten huolettomia vaellusrunoja kotinurkilta. Se on runoilija Maija Myllykankaan viides runokokoelma, sen on kuvittanut graafikko Tuuni Turula ja kustantanut Maijan poika Mikko Lehtinen eli uusi tamperelainen pienkustantamo mihku.fi.

”Se on maailman mukavin ja huolettomin runokirja, joka ylistää ystävyyttä ja luontoa. Hyssykät on tosi zen. Koko ajan tapahtuu, vaikkei tapahdu mitään; koko ajan vaelletaan, vaikkei lähdetä mihinkään. Juuri tässä uhkaavien uutisten ilmapiirissä on runoilijoiden nostettava äänensä ja puhuttava hyvyyden ja kauneuden puolesta. On elettävä runoa ja satua, on elettävä aina kuin ensimmäistä päivää”, sanoo runoilija.

Turula on tehnyt kannet ja Lehtinen taiton kolmeen aiempaan Myllykankaan runokokoelmaan: Nokkahuilupuu 2007, Tuulihattupöytä 2010 ja Vienansineä 2012. Turulan siveltimestä ovat vuonna 2007 lähteneet myös akvarellit Nurmikuukusen lauluja -kokoelmaan, jonka runot on säveltänyt Timo Valo ja esittää cd-levyllä kansanmusiikkiyhtye Tallari.

Nokkahuilupuu sai Tampereen kaupungin Luovan kirjallisen työn palkinnon 2007.

Kälviällä vuonna 1956 syntynyt Maija Myllykangas on tehnyt leipätyönsä lehtitoimittajana, mm. Ruovesi-lehden päätoimittajana ja Keskipohjanmaan viikonvaihdetoimittajana. Peruskoulutukseltaan hän on folkloristi.

Viehtymys kansanrunouteen ja kulttuurihistoriaan on vienyt hänet pitkille retkille sukunsa syntysijoille Vienan Karjalaan, missä hän on työskennellyt niin kirjailijana kuin Juminkeon kulttuurioppaanakin. Matkoilta Vienan maille on syntynyt kaksi teosta, runokokoelma Vienansineä (1997, 2012) sekä matkakirja ja kylädokumentaatio Äitisemme Vuokkiniemi, kertomus yhdestä ja sadasta vuodesta (2009).

Nykyään Myllykangas on heittäytynyt päätoimiseksi runoilijaksi, Velhonmäen valtiattareksi, joka pitää hoviaan Virtain Jäähdyskylässä, korkeitten vuorien ja pienien järvien keskellä. Runoilijana hän on impressionistien ja imagistien sukua, hetken tallentaja, piennarten ja puutarhan tarkka havainnoitsija.

Tuuni Turula istuu Maija Myllykankaan pihalla juminkeolla, sylissään kuvittamansa Maija Myllykankaan runokirja Nokkahuilupuu. Kuva: Maija Myllykangas.
Tuuni Turula istumassa samalla juminkeolla syksyllä 2007, sylissään taiteilijoiden ensimmäinen yhteistyöprojekti Nokkahuilupuu. Kuva: Maija Myllykangas.

Revonlahdella vuonna 1981 syntynyt, nykyisin Tampereella asuva Tuuni Turula on valmistunut vuonna 2000 kivi- ja metalliartesaaniksi Toholammin Käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta, suorittanut kultasepänalan oppisopimuskoulutuksen Lahden Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa 2002 ja käynyt kuvataiteen linjan Limingan taidekoulussa 2005. Kuvataiteen approbatur hänellä on Lapin avoimesta yliopistosta 2005. Hän on opiskellut batiikkivärjäystä Ghanassa 2007 ja valmistunut painoalan assistentiksi Tampereen ammattikoulusta 2010.

Turulalla on vuosien varrella ollut useita grafiikan näyttelyitä Tampereen seudulla.

Hän on Ateljeekatu-osuuskunnan jäsen. Tampereen Kehräsaaressa kivijalkakauppaansa pitävä Ateljeekatu on käsi- ja taideteollisuusalan tekijöiden ja suunnittelijoiden osuuskunta, jolla on uljas motto: ”Pienistä kaduista syntyy kaupunki.”

Tuuni Turula designin tuotevalikoimaan kuuluvat metalligrafiikan vedokset, kuparista ja hopeasta valmistetut korut, taidekortit sekä nyt uutuutena Hyviä hyssyköitä -runokirja.

Seuraa Turulaa Facebookissa tai Instagramissa!

Maijan juttuja ja Tuunin kuvitusta Ihmettele-lehdessä

Täällä mihku.fi -sivustolla asustaa myös Ihmettele-kulttuurilehti. Tuuni Turula ja Mikko Lehtinen ovat suunnitelleet lehden ulkoasun.

Maija Myllykangas on tekemässä huimaa digiloikkaa. Hänen parhaat juttunsa ilmestyvät uudelleen netissä ja löytävät Ihmettele-lehdessä aivan uuden lukijakunnan. Myllykangas suunnittelee myös uusien juttujen kirjoittamista.

Jo nyt on ilmestynyt 17 jutun sarja kuuluisasta kirjailijasta ja valokuvaajasta, kokonaisuus nimeltä Ihmettele: I. K. Inha. Kaikki Maijan Ihmettele-lehdessä julkaistut jutut ja lisätietoa kirjailijasta löydät Maijan kirjoittajasivulta.

Jatkossa on luvassa sekä yksittäisiä juttuja että laajoja kokonaisuuksia mm. Vienan Karjalasta, Keski-Pohjanmaan kulttuuripersoonista (mm. Lucina Hagman), Kälviän automiehistä… Jos haluat pysyä Myllykankaan matkassa mukana, niin tilaapa Ihmettele-lehden uutiskirje sähköpostiisi:

 

Maija Myllykangas Venehjärven Hökkälässä kesällä 1996. Kuva: Vitali Dobrinin.