Maija Myllykangas ja Tuuni Turula

Hyviä hyssyköitä on kokoelma ystävysten huolettomia vaellusrunoja kotinurkilta. Se on runoilija Maija Myllykankaan viides runokokoelma, sen on kuvittanut graafikko Tuuni Turula ja kustantanut Mikko Lehtinen eli uusi tamperelainen pienkustantamo mihku.fi.

Näkymä Maija Myllykankaan terassilta, Jäähdyspohjan Velhonmäessä. Kuva: Tommi Myllykangas.
Näkymä Maija Myllykankaan verannalta, Jäähdyspohjan Velhonmäessä. Kuva: Tommi Myllykangas.

”Se on maailman mukavin ja huolettomin runokirja, joka ylistää ystävyyttä ja luontoa. Hyssykät on tosi zen. Koko ajan tapahtuu, vaikkei tapahdu mitään; koko ajan vaelletaan, vaikkei lähdetä mihinkään. Juuri tässä uhkaavien uutisten ilmapiirissä on runoilijoiden nostettava äänensä ja puhuttava hyvyyden ja kauneuden puolesta. On elettävä runoa ja satua, on elettävä aina kuin ensimmäistä päivää”, sanoo runoilija.

Hyssykät lähtevät liikkeelle jo kesäkuun lopulla, kun ne hyppäävät Tuuni Turulan reppuun kiertämään keskiaika- ja käsityöläismarkkinoita ympäri maata. Turula aloittaa Turusta, kuinkas muuten, ja päätyy ties minne – vaellusrunot lähtevät vaeltamaan juuri oikeiden lukijoiden luokse.

Varsinaisia Hyvien hyssyköiden julkkarijuhlia vietetään perjantaina 1.9.2017 klo 16 Tampereella kahvila Mimosassa (Itsenäisyydenkatu 16), missä avautuu Tuuni Turulan grafiikan näyttely. Tuolloin paikalla on myös Maija Myllykangas lukemassa runojaan ja kertomassa, miten taiteilijoiden satumaailmat kohtasivat kymmenen vuotta sitten.

Turula on tehnyt kannet ja Lehtinen taiton kolmeen aiempaan Myllykankaan runokokoelmaan: Nokkahuilupuu 2007, Tuulihattupöytä 2010 ja Vienansineä 2012. Turulan siveltimestä ovat vuonna 2007 lähteneet myös akvarellit Nurmikuukusen lauluja -kokoelmaan, jonka runot on säveltänyt Timo Valo ja esittää cd-levyllä kansanmusiikkiyhtye Tallari.

Nokkahuilupuu sai Tampereen kaupungin Luovan kirjallisen työn palkinnon 2007.

Kokkolassa vuonna 1956 syntynyt Maija Myllykangas on tehnyt leipätyönsä lehtitoimittajana, mm. Ruovesi-lehden päätoimittajana ja Keskipohjanmaan viikonvaihdetoimittajana. Peruskoulutukseltaan hän on folkloristi.

Viehtymys kansanrunouteen ja kulttuurihistoriaan on vienyt hänet pitkille retkille sukunsa syntysijoille Vienan Karjalaan, missä hän on työskennellyt niin kirjailijana kuin Juminkeon kulttuurioppaanakin. Matkoilta Vienan maille on syntynyt kaksi teosta, runokokoelma Vienansineä (1997,2012) sekä matkakirja ja kylädokumentaatio Äitisemme Vuokkiniemi, kertomus yhdestä ja sadasta vuodesta (2009).

Nykyään Myllykangas on heittäytynyt päätoimiseksi runoilijaksi, Velhonmäen valtiattareksi, joka pitää hoviaan Virtain Jäähdyskylässä, korkeitten vuorien ja pienien järvien keskellä. Runoilijana hän on impressionistien ja imagistien sukua, hetken tallentaja, piennarten ja puutarhan tarkka havainnoitsija.

Tuuni Turula istuu Maija Myllykankaan pihalla juminkeolla, sylissään kuvittamansa Maija Myllykankaan runokirja Nokkahuilupuu. Kuva: Maija Myllykangas.
Tuuni Turula istumassa Velhonmäen pihalla Juminkeko-kivellä syksyllä 2007, sylissään taiteilijoiden ensimmäinen yhteistyöprojekti Nokkahuilupuu. Kuva: Maija Myllykangas.

Revonlahdella vuonna 1981 syntynyt, nykyisin Tampereella asuva Tuuni Turula on valmistunut vuonna 2000 kivi- ja metalliartesaaniksi Toholammin Käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta, suorittanut kultasepänalan oppisopimuskoulutuksen Lahden Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa 2002 ja käynyt kuvataiteen linjan Limingan taidekoulussa 2005. Kuvataiteen approbatur hänellä on Lapin avoimesta yliopistosta 2005. Hän on opiskellut batiikkivärjäystä Ghanassa 2007 ja valmistunut painoalan assistentiksi Tampereen ammattikoulusta 2010.

Turulalla on vuosien varrella ollut useita grafiikan näyttelyitä Tampereen seudulla.

Hän on Ateljeekatu-osuuskunnan jäsen. Tampereen Kehräsaaressa kivijalkakauppaansa pitävä Ateljeekatu on käsi- ja taideteollisuusalan tekijöiden ja suunnittelijoiden osuuskunta, jolla on uljas motto: ”Pienistä kaduista syntyy kaupunki.”

Tuuni Turula designin tuotevalikoimaan kuuluvat metalligrafiikan vedokset, kuparista ja hopeasta valmistetut korut, taidekortit sekä nyt uutuutena Hyviä hyssyköitä -runokirja.

Hyvät hyssykät Tampereelle!

Hyssykät lipuvat Virtain ylävesiltä toiseen kotipesäänsä Tampereelle. Hyviä hyssyköitä -runokirjan julkkarit ja Tuuni Turulan kuvitusnäyttelyn avajaiset pidetään Tampereella kahvila Mimosassa (Itsenäisyydenkatu 16) perjantaina 1.9.2017 klo 16.

Paikalla ovat runoilija Maija Myllykangas lukemassa runojaan, graafikko Tuuni Turula kertomassa kuvien synnystä ja kustantaja Mikko Lehtinen valottamassa tulevia suunnitelmiaan. Tule ihmeessä mukaan! Näinä päivinä nurkan takaa voi tulla vain ystävä. Kirjaa on tilaisuudessa myytävänä nimmarein varustettuna – ja tietenkin myös kustantajan nettikirjakaupan osoitteessa mihku.fi

Hyssykät ovat kesän kiertäneet markkinoita Tuuni Turulan matkassa Turusta Kuhmoon ja Helsingistä Isoonkyröön. Hyssyköitä on lämpimäisinä lähetetty ympäri maata; niistä on tehty havaintoja mm. Kuusamossa, Kalajoella, Hauholla ja rajantakaisessa Vienassakin.

Hyviä sanoja on saatu: hauska, kaunis, ilkamoiva… (Lisää arvioita voit lukea tuotesivulla, ja siellä voit myös itse kirjoittaa arvostelun.)

Luonnon juhlaa Virroilla

Sekä Waskiköörin johtaja Marjaana Martin kuoroineen että runoilija Maija Myllykangas ovat innoissaan Virtain-Ruoveden luonnonsuojeluyhdistyksen ideasta järjestää Suomen luontoa ja itsenäisyyttä juhliva tapahtuma Virtain Pahkanevalla 26.8.2017.

– Onhan se huippua suksia suolle laulamaan ja runoilemaan, ainutlaatuinen kokemus sekä esiintyjille että kuulijoille, he sanovat.

Waskiköörin perustanut ja sitä 18:tta vuotta johtava Marjaana Martin on valinnut Pahkanevalle luontoon liittyviä suomalaisia lauluja, kauniita klassikoita, jotka saavat mielen tunteelliseksi sisätiloissakin, saati sitten luonnon helmassa.

Aikanaan Myllyniemen kesänäytelmästä alkunsa saanutta kuoroaan hän ei väsy kiittelemästä.

– Olen aina sanonut, että heitä minä en jätä. Kuoro on minulle sekä työ että harrastus. Waskikööriläiset ovat aktiivista, helposti innostuvaa ja ennakkoluulotonta väkeä. Alta kymmenen hengen pikkuporukasta on kasvanut 32 laulajan kuoro – ja koko ajan tulee lisää laulajia!

Kuoro ei ole halunnut jäädä yksipuoliseksi, vaan ohjelmistossa on sekakuorolaulujen lisäksi viihdettä, hengellisiä lauluja, kansanmusiikkia, lastenlauluja ja musikaalisävelmiä.

Maija Myllykangas tuo Pahkanevalle lämpimäisiä uudesta runokirjastaan Hyviä hyssyköitä.

– Vaikka varsinaiset julkkarit pidetään Tampereella 1. syyskuuta, on hienoa, että haltioitunut luontolyyrikko pääsee pitämään Virtain ensiesityksensä luonnon ja luontoväen keskelle.

Hyviä hyssyköitä on kokoelma ystävysten huolettomia vaellusrunoja kotinurkilta. Sen on kuvittanut graafikko Tuuni Turula ja kustantanut Mikko Lehtisen uusi tamperelainen pienkustantamo mihku.fi

– Se on maailman mukavin runokirja, joka ylistää ystävyyttä ja luontoa. Juuri tässä uhkaavien uutisten ilmapiirissä on runoilijoiden nostettava äänensä ja puhuttava hyvyyden ja kauneuden puolesta. On elettävä runoa ja satua, on elettävä aina kuin ensimmäistä päivää, sanoo runoilija.

Kyseessä on Myllykankaan viides runokokoelma. Runoilijana hän on impressionistien sukua, hetken tallentaja, piennarten ja puutarhan tarkka havainnoitsija.

Aiemmin ovat ilmestyneet runokirjat Vienansineä, Nurmikuukusen lauluja, Nokkahuilupuu ja Tuulihattupöytä. Matkoilta Vienan maille I. K. Inhan jalanjäljille syntyi matkakirja Äitisemme Vuokkiniemi, kertomus yhdestä ja sadasta vuodesta.

– Juuri vienalaisilta olen saanut keskeisen oppini: luonto on meidän runomme ja hengenpitimemme, ja sanojen kauneuteen sisältyy aina myös tekojen kauneus.

 

Maija Myllykangas Venehjärven Hökkälässä kesällä 1996. Kuva: Vitali Dobrinin.