Vienan kansan laulajia: Helmi Rekina (CD-levy)

14,90 

Osasto:

Kuvaus

Helmi Rekina syntyi Vienan Karjalan Luusalmen kylässä vuonna 1933. Lapsena – alle kouluikäisenä – hän kalareissuilla Kuittijärvellä kuuli äitinsä joikuvan. Sanat ja laulutapa painuivat hänen muistiinsa, niin että vuosikymmeniä myöhemmin hän oli ainoita karjalaisen joiun taitajia koko Vienassa.

Helmin elämä ei ollut helppoa. Koulua hän ehti käydä vain neljä luokkaa, sillä Uralilla, jonne hän sodan aikana joutui evakkoon, häntä ei isokokoisena päästetty enää kouluun, vaan pantiin tukkimetsään. Sodan jälkeen Karjalaan palattua työura jatkui metsänkaatajana. Koulua käymättömänä hänelle oli tarjolla vain raskasta ruumiillista työtä. Hän työskenteli Kepan metsätyömailla ja siirtyi sitten Jyskyjärveen.

Helmi perusti perheen ja, kun hän on odotti viidettä lastaan, mies kuoli. Hän joutui kantamaan yksin suuren vastuun perheestään. Laulaminen toi hänelle elämäniloa ja sen avulla hän on edennyt seesteiseen vanhuuteen. Mielellään hän on esittänyt laulujaan kyselijöille ja toiminut myös kantavana voimana kylänsä folkloreryhmässä. Vuonna 2008 Kalevalaseura myönsi hänelle perinteentaitajan palkinnon.

Markku Nieminen

 

Levyn aineisto on koottu Juminkeon arkistosta. Julkaisija: Juminkeko.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Vienan kansan laulajia: Helmi Rekina (CD-levy)”