Vienan kansan kertojia: Tsyly­kor­melitsa ja muita Vienan satuja (CD-levy)

14,90 

Osasto:

Kuvaus

Vienan Karjalassa satuja kutsutaan starinoiksi. Ne ovat vuosisatojen ajan kuuluneet jokapäiväiseen elämään. Niitä on sanottu iltaisin pirtissä piisitulen ääressä. Aikuisille ne ovat olleet viihdettä silloin, kun ei ole ollut radioita tai televisioita. Lapsille satujen avulla opetettiin monenlaisia asioita. Yhdessä muun suullisen perinteen kanssa sadut vastasivat aikoinaan koululaitosta, kirjastoa ja mediaa. Niiden kautta välittyi sukupolvelta toiselle se tietämys, joka siihen aikaan katsottiin ihmiselle tarpeelliseksi, mutta ne antoivat myös mielikuvitukselle tilaa.

Sata vuotta sitten sadut olivat Vienassa kaikkien yhteistä omaisuutta. Niitä osasivat lapset ja aikuiset. Ne olivat yksi oleellinen osa elämää. Vähitellen 1900-luvulla niiden asema muuttui. Elämäneväitä alettiin ammentaa uusin keinoin. Sadut alkoivat painua unholaan. Silti vielä pitkään on löytynyt ihmisiä, joiden muistista lapsena kuullut sadut eivät ole kaikonneet. Näitä starinoiden kantajia ovat olleet varsinkin mummot.

1980-luvulla aloin kerätä satuja vienalaisilta taitajilta. Monta unohtumatonta elämäystä olen saanut kokea kuunnellessani starinansanontaa. Kertojat ovat poikkeuksetta olleet iloisia, kun heidän tietohuisiaan on vielä tarvittu. Monet heistä ovat jo ehtineet siirtyä tuonilmaisiin. Olin liikkeellä viime hetkellä. Se sukupolvi, joka ei ehtinyt käydä kouluja eikä oppinut käyttämään kirjoja muistinsa apuvälineenä, on auttamattomasti katoamassa. Heillä ei ollut muuta keinoa säilyttää asioita mielessään, kuin painaa ne tiukasti muistiinsa.

Tämän levyn sadut ovat siis lähtöisin vienalaisten perinteentaitajien suusta. Heistä tuonilmaisiin ovat ehtineet siirtyä jo Anni Lesonen Venehjärvestä, Anni Kettunen Luusalmesta ja Poavilan akka eli Outi Lesonen, joka oli syntyisin Latvajärven kylästä, mutta meni mieholaan Venehjärveen. He kaikki viettivät viimeiset elinvuotensa Uhtualla. Toiset levyn kertojat ovat Santra Remsujeva Vuokkiniemestä, Jussi Huovinen Suomen Vienasta, Hietajärven kylästä, sekä Saaren Manu eli Maria Popova Paanajärvestä. Heille kaikille haluan osoittaa lämpimät kiitokseni – siis osalle jo tuonilmaisiin.

Kun kuuntelette näitä satuja, sammuttakaa valot, sytyttäkää kynttilöitä ja ottakaa lapsi syliinne, kun se on mahdollista.

Markku Nieminen
marraskuussa 2004

 

Levyn aineisto on tallennettu vienalaisilta perinteentaitajilta vuosien 1987–2002 välisenä aikana heidän kodeissaan Vuokkiniemessä, Paanajärvessä, Hietajärvellä ja Uhtualla. Julkaisija: Juminkeko.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Vienan kansan kertojia: Tsyly­kor­melitsa ja muita Vienan satuja (CD-levy)”