Roavvinjarga ei ehkä ole lapinkylistä maineikkain, mutta sen markkinat vasta maineikkaat ovatkin. Talvikylä sijaitsee tärkeiden vesireittien varressa kohdassa, jossa Ounasjoki liittyy mahtavaan Kemijokeen ja Kemi muodostaa rauhallisen mutkan. Näillä markkinoilla sattuu kaikenlaista, josta voi syntyä sekä pienempää pelattavaa että alkuja isompiin seikkailuihin. varsinaisia markkinoita Roavvinjargan kylällä järjestetään nimenomaan helmikuun toisella viikolla hiihto- ja rekikelien ollessa parhaimmillaan.
Markkinoiden aikaan kylälle kertyy väkeä. Kesäisin ja syksyisin Roavvinjarga on lähes asumaton autiokylä kun suuri osa asukkaista on hajaantunut metsiin pienten porolaumojensa perässä tai koskipaikoille kalastamaan. Alta voit arpoa satunnaista seuraa ja seikkailuntynkiä markkinoilta (heitä d%):
Kairoja ja metsiä kierrellyt Olkka kertoo löytäneensä kultaa pohjoisesta, mutta hukanneensa hipun matkalla. Hän kyselee luottoa päästäkseen kaivamaan lisää kultaa ja lupaa rahoittajille osuuksia tuotosta.
Väkevä tulkitsija ja laulaja Vesa-Leino Loiro esittää markkinoilla laulun Lapin kesä. Se koskettaa niin monia, että väki itkee kaihosta.
Poromiehet väittelevät siitä, ovatko lantalaiset hyviä, pahoja vai rumia. Huhujen mukaan markkinoillekin olisi saapunut joku lantalainen, vaikka etelän vetelyksiä näin kaukana Lapissa käy harvoin.
Nuori runonlaulaja Tuisku jututtaa pelaajahahmoja ja kyselee näiden seikkailuista tehdäkseen niistä laulun.
Kaukaa Kaavilta tai jostain Yösalmelta saapuneita turjalaisia pilkataan ja paikalliset haistattelevat, etteivät nämä ole edes mitään oikeita turjalaisia, kun heillä ei ole porojakaan. Tunnelma synkkenee ja puukkotappelua pelätään.
Lahnakeron ja Isoapinan välisillä metsäalueilla kerrotaan liikkuvan peikon. Vaikka se on hyvinkin kahden tai kolmenkin päivän matkan päässä länteen, niin silti ihmisiä pelottaa.
Rääväsuinen Raddi-neito lupaa opastaa maksusta kenet tahansa tunturin huipulle käsipelillä. Parilla oravannahalla pääsee kuulemma jo pitkälle.
Ounasjokea alas on lipunut vene ilman matkustajaa, mutta kyydissä on kuitenkin rahanarvoista tavaraa. Markkinoilla ihmetellään, kenen peski, laukku ja eväät veneessä on ja mitä soutajalle on tapahtunut.
Etelästä tullut vene on laivannut markkinoille useamman tynnyrin ehtaa olutta. Juhlatunnelma on noussut kattoon ja sen yli.
Suurisuinen oman elämänsä sankari Aigi kertoo seikkailuistaan Jänkäjärven pinnan alla.
Ternuvuoman suunnalla vaeltelee kuulemma hullu poro. Metsästyspartiota keräillään.
Kvenlannin pelätyt muijat ovat kaapanneet Olleron Tarsan orjakseen. Miesparka, mistäpä hälle nyt apua saataisiin?
Kiimajänkällä lyhyen matkaa napapiiristä alaspäin on taas nähty metsänneito. Rasvaiset jutut kiertävät poikaporukuissa.
Matkalainen myy halpaan hintaan väärennettyä noitarumpua. Mitään taikaa siinä ei ole, mutta hyvä saundi.
Kauppamies myy noiduttua kivikuulaa, johon on kuulemma varastoitu ukkosen voima ja jonka taika on jäänyt käyttämättä.
Kuiskaten kerrotaan kauhutarinaa, että jossakin metsien kätköissä olisi peikkoemä saanut poikasen, joka on puoliksi Tuonelan olento. Minkälainen kauhu tuommoisesta voi vielä syntyäkään, jos kasvaa isommaksi.
Tavallista taajempi joutsenparvi on pysähtynyt ruokailemaan vielä sulaan Marjalevän lahteen. Väki väittelee, että haetaanko lintupaistia pöytään vai onko kyse merkitsevästä enteestä.
Pikkumies punaisessa piippalakissa tarkkailee markkinaväkeä ja lymyää piiloon kun hänet huomataan.
Markkinoita valaisee valtava jätkänkynttilä. Sen tekijä on jäänyt vielä arvoitukseksi.
Unarin ja Osman välimaastossa liikkuu kuulemma staaloperhe. Väkeä kehotetaan varovaisuuteen pohjoiseen mennessä.
Harvinainen nuoskakeli tekee säästä lämpimän. Uskalias mutta taitava Purnu-Hyypiö on tehnyt lumesta kaikkia Akkajumalia esittävät lumipatsaat ja osa pohtii peloissaan, onko huono enne jos jumalankuville käy huonosti, niin kuin niille jossakin välissä väistämättä käy.
Taivaalta tipahtaa jonkun hahmon syliin jäätynyt ja selvästi kuollut sammakko. Tätä pidetään pahana enteenä ja hahmolle veikkaillaan tautia tai muuta huonoa kohtaloa.
Pimentolan turjalaiset ovat tulleet isommalla joukolla markkinoille myymään takalapin outoja taikakaluja ja tuliketun taljaa.
Nuori Luonua on joutunut linnun hengen valtaamaksi ja laulaa linnun kieltä, mutta ei ihmisten. Päätä puistellaan ja toivotaan, että kyseessä on vain ohimenevä kohtaus eikä pidempi vaiva,
Lainaksen koira on kateissa.
Kemijärven kemiläiset, Kemijoen suun kemiläiset ja Vienan kemiläiset ovat menneet sekaisin ihmisten puheissa ja odotettavissa on monen sortin kemiläisten joukkotappelu.
Lapin mahtavin noita Vieka Väkikannus on tullut markkinoille ostamaan uudet lapikkaat.
Povari lupaa ennustaa rummustaan hahmon kohtalon pienestä vaihtokaupasta.
Sihttelin hullu ahmamies Mihka-Mäisa haastaa taas väkeä voimankoitoksiin.
Surkea muukalainen tervataan ja kieritelään havuissa. Ei täällä sentään mitä tahansa suvaita. Syynä rangaistukseen olivat surkeat sääennustukset, joita tyyppi on ladellut.
Veitsenheittäjä esittelee taitojaan.
Kauppias tyrkyttää hahmoille purkissa olevaa peukalonmittaista poikalasta, joka omien sanojensa mukaan kärsii tontun antamasta kirouksesta. Hän on jäänyt viime syksynä villihanhien kyydistä, joiden mukana hän kuulemme lensi Lappiin, mutta eksyi laumasta.
Kivalon haltiametsästä on saapunut joukko haltioita neuvottelemaan ihmisten kanssa jostain huolestaan.
Vedonlyönnin vuoksi Niesi Yksitotinen ja Nampa Paksukallo kisaavat siitä, kumpi ui nopeammin Ounasjoen yli. Sää on sikäli viileä, että varmaan molempia naarataan, jos virtaan kahlaavat.
Kauppias myy outoja eläimiä: hänellä on häkissä lunni, menninkäinen ja talviunta nukkuva siili.
Matkaaja esittelee violettina hohtavaa mystistä kiveä. Hän selittää, että viikon matkan päässä koilliseen on tunturi, jossa on samanlaisia tuolin kokoisia purppuraisia jalokiviä. Osa nauraa moisille puheille, mutta Soade-Gillistä tulleet koittavat saada tyypin tukkimaan turpansa.
Ranuan voimamies Teisko kohahduttaa yleisöä nostamalla elävän poron ilmaan suorille käsille. Pienestä maksusta hän lupaa esitellä vielä suurempia voimannäytteitä.
Salaperäinen Zinaida saapuu idästä markkinoille tanssivan karhunsa kanssa.
Kampsa Kassinen Kemijärven puolesta kehuskelee selvinneensä ukkoseniskusta ja olevansa sitä myöten kuolematon.
Soade-Gillin siidan suopunkitaituri Tajja Coavvá pyörittelee suopunkiaan siihen malliin, että pikkupojat saavat uuden idolin ja nuoret miehet nielevät harmiaan kateudesta.
Kylällä asuva heimostaan karkoitettu metsähaltia unni-Tapio kyselee, tietävätkä hahmot muita haltiametsiä tai kuinka kaukana nämä sijaitsevat. Hyvistä neuvoista hän antaa neuvojalle ilmaiseksi purkillisen hunajaa.
Neahti neiti kertoo pahan noidan taikoneen sulhasensa Vuoskun poroksi. Nyt tuo poro pitäisi saada kiinni, jotta Vuosku voitaisiin palauttaa ihmiseksi.
Leuku-Hirvas uhoaa nousevansa Roavvinjargan päälliköksi lantalaiseen tapaan ja ryhtyvänsä sitten keräilemään veroja. Väki naureskelee hermostuneesti.
Ounasvaaran huipulla on taas nähty suuri kotka katselemassa nälkäisen näköisenä kylän poroja.
Markkinoilla pelataan uutta peliä: siinä akkajumalia ja tuulenjumalia esittävät pienet puupatsaat liikkuvat lumeen piirretyllä ruudukkoisella pelilaudalla.
Markkinoilla pelataan uutta peliä: siinä liutaan terävillä luistimilla jääkentällä ja lyödään puumailalla kiveä jäätä pitkin.
Markkinoilla pelataan uutta peliä: hnefataflia. Siinä mustan joukot yrittävät saartaa valkoisen ja kukistaa valkoisten kuninkaan ennen kuin tämä pakenee pelilaudan kulmaan.
Markkinoilla pelataan viikinkipalloa.
Markkinoilla kisaillaan jousiammunnassa
Jäämeren rannoilta saakka tullut vieras viikinki Husbjörn kaipaa töitä. Hän osaa kuulemma sekä soutaa hyvin että lyödä miehiä maihin kirveellä.
Hirvaan suvun mailta Kemijoen eteläpuolelta kerrotaan paljastuneen Lapin syvin hiidenkirnu. Kukapa uskaltaisi mennä sen pohjaa tutkimaan?
Gáhkkor Ruikantörmä perhekuntineen on tuonut markkinoille taas Lapin lumoa, salaperäistä ja värikästä kiveä, johon taika tarttuu muita kivilajeja paremmin. Suku salaa tiedot, mistä he Lapin lumoa louhivat, mutta jossakin talvikylän lounaispuolella paikka varmaankin on.
Kiiruna Pulli, tunnettu joutomies, palkkaa väkeä rakennuttaakseen kalevalaistyyppisen talon Jyrhänmänrantaan. Harvalla työmaalla työturvallisuus on yhtä surkeaa.
Ounasvaaran rinteille on satanut sopivasti lunta ja lapset sekä huimapäät laskevat tänään pulkilla mäkeä.
Riitapukarit selvittelävät välejään tsáhkkilla: kumpikin aloittaa seitsemän sylen päässä toisistaan viskoen lumipalloja kohti vastustajaansa ja heittojen myötä lähestyen kilpakumppaniaan, kunnes lopulta ollaan käsikähmässä ja kahmitaan lunta toisen naamalle. Se kumpi ottaa ensin askeleen taaksepäin on hävinnyt.
Illalla järjestetään suuret peuratanssit, joissa hypitään villisti ja haetaan metsästysonnea tulevaan pyyntiin.
Surusilmäinen vanhus pyytää yhtä hahmoista ottamaan lapsenlapsensa oppipojakseen ja kasvatettavakseen, sillä hänellä ei ole enää sukua ja lapsen vanhemmat ovat kuolleet.
Nuori laulaja Tuisku joikhaa sarvipäisestä lohesta.
Arvotavaraa on kadonnut useammaltakin markkinavieraalta. Ei kai täällä rosvoja ole?
Avantopeli kertoo kohtalonne: jäähän on tehty neljä avantoa, jotka ovat surman avanto, vahingon avanto, piinan avanto ja onnen avanto. Kukin heittää rannalta kiven ja yrittää osua kauimpana olevaan onnen avantoon.
Sieni-Jonku selittää taas, että Kipumäen takana aukeavilla aapasoilla elää valkoinen lohikäärme.
Puhuva lohi ennustaa, että hänen sukunsa tuhon päivä tulee, kun lantalaiset valjastavat ukkosen voimat itselleen ja katkaisevat Kemijoen kulun. Niin kuin ihminen muka voisi joen kulun katkaista!
Joku onneton päätti oikaista Kemijoen yli ja mulahti jäihin.
Kolarista tullut kauppias Riuna otti ja kuoli markkinoilla: hän on kotiseudullaan niin merkittävä, että suku varmaan toivoisi ruumiin takaisin kotikylälle. Vapaaehtoisia haetaan viemään raskasta sanomaa ja jäätynyttä kalmoa kotiinsa.
Lantalainen tietäjä Kekkonen on taas hiihtänyt markkinoille jatkaakseen vielä kaukaisemmille laduille.
Pahat ajat ovat ja jumalat eivät tunnu vastaavan. Moni on sitä mieltä, että nyt pitää uhrata Rotalle, tautien valtiaalle ja huonon onnen hengelle. Mutta Rota haluaisi uhriksi kuitenkin hevosen, eikä markkinoilla taida olla ainuttakaan. Hevosesta ollaan valmiit maksamaan hyvin, etenkin huonokuntoisesta.
Uutisia ulkomailta: Päivölän suurkuningas Tapani Neljäs on kuollut. Hänen seuraajakseen ovat papit nimenneet uuden kuninkaan Paskalis Ensimmäisen. Tämä on puolestaan luvannut tehdä loput juuttien ryöstöretkistä.
Raakonvaaralta on löytynyt uusia seitapaikka. Sitä ei tiedetä, mikälainen seita on ja miksi Bealdojavren turjalaiset eivät käy uhraamassa sille.
Riep Kesykurki esittelee lentävää pulkkaansa: hänen ahkiotaan vetää kuusi kesyä kurkea, jotka lähtevät lentämään ja kiskovat Riepin pulkkineen mukanaan taivaalle ennen kuin äijäpolo tipahtaa nietoksiin.
Rahanpoimintapelissä täytyy pitää käsiään yhdessä selän takana ja yritetään poimia kolikko maasta huulillaan.
Kufittaret tulevat joukolla porokaupoille vaihtamaan omia porojaan ihmisten poroihin.
Lumimyrsky saartaa markkinat eikä kenenkään kannata lähteä ennen myrskyn laantumista, vaikka kylässä olisi miten ahdasta.
Kipumäen suunnalla harhailee kuulemma taas haamu, joka voi aiheuttaa vaaraa matkailijoille
Morokka Halpakauppa myy kaksipäistä koiranpentua.
Morokka Halpakauppa myy raskasta noitarumpua, johon on maalattu tavallisten henkiolentojen sijaan kaikki Jabmiaimon pirut.
Porolaumaan on liittynyt valkoinen poro, jolla on päässään vain yksi sarvi ja sekin kierteinen kuin valaalla.
Luusuan suku on sitä mieltä, että koko talvikylän paikka on kirottu ja se pitäisi siirtää poronkuseman verran itään Jyrhämään, josta olisi Olkkajärvellekin paremmat yhteydet.
Kylänvanhimman sauva katkesi eilisiltaisissa paineissa ja nyt pelätään onnettomuutta. Uusi sauva pitäisi valmistaa sopivasta seitapuusta, mutta sellaista ei kasva missä tahansa.
Viikinkien viekas tiedustelija selvittelee, maksaisiko vaivaa lähteä tähän suuntaan ryöstöretkelle. toistaiseksi hän on ollut sitä mieltä, että hukkareissu tulsi ja sitten hän törmää pelaajahahmoihin.
Suuret kilpa-ajot järjestetään,jotta nähdään, kenellä on joutuisin ajoporo ja kuka on paras ohjastamaan.
Ounasvaaralle on rakennettu hyppyrimäki ja siinä mitellään, kuka ponkaisee suksilla pisimmälle. Mäenlasku on niin näyttävää, että kylänvanhin on luvannut voittajalle hopearahan.
Joku onneton on hankkinut itselleen Kipumäeltä kamalan taudin. Ei siihen paikkaan pitäisi kenenkään mennä.
Myytävänä Lyylikin lumotut sukset.
Sauna palaa. Ei kai siellä ole enää ketään sisällä? Taitaa pannahinen olla joku…
Talviverkkoon on tarttunut hyvin kalaa ja kalakeittoa tarjotaan tänään kaikille ja ilo on ylimmillään.
Vanha Raste kertoo tarinaa staalosta ja siitä, miten nokkeluudella voidaan voittaa voima.
Voimia mitellään sormikoukkukisoissa.
Armotonta noppapeliä pelataan Aanaarin 11-tahoisella hyrränopalla ja siinä omaisuus vaihtaa nopeasti omistajaa. Peliin voi osallistua korkeintaan 11 pelaajaa kierroksella ja suurimman luvun heittänyt kahmii kunkin asettaman alkupanoksen itselleen.
Poroja on taas varastettu. Osa syyttää Sihttelin konnia, toiset Kemin ahneita.
Punaposkinen kosija ja hänen puhemiehensä tulevat pyytämään yhdeltä hahmoista tämän tyttären kättä. Mikäli kenelläkään hahmoista ei ole tytärtä, kosijat ovat selvästikäin erehtyneet henkilöstä.
Aamulla vastasataneeseen lumeen on piirretty valtava puumerkki ja samoja merkkejä on hiilellä piirretty useiden kotien seiniin ja koivuihin.
Kveeni kauppaa outoa nelijalkaista otusta: se on kuin pieni ja pitkähäntäinen ilves, mutta väriltään täysin musta ja ilman tupsuja korvassa. Pikku pedon sisältä kuuluu ääni kuin rukista.
Kulkutauti iskee markkinoille. Onkohan se kultakuume vai lapinhulluus?
Kaupattavana kuulemma Joukahaisen kuuluisa kolarireki. Vaatii pientä pintaremonttia ja uudet vempeleet.
Taas väitellään vanhasta aiheesta: ovatko lantalaiset hirven vai karhun sukua.
Taas väitellään vanhasta aiheesta: voisiko Ounaskosken laskea tynnyrissä ja selvitä hengissä?
Hiisien lähettiläs on tullut markkinoille kyselemään jostakin valtiaasta ja siitä, missä valtias on ja pääseekö hän soittamaan tämän hoviin. Hiidellä on bassoääninen porokello.
Sieni-Jonku selittää, että järvenpäänjänkällä hyttyset olivat viime kesänä lampaan kokoisia.
Harvinainen kuikannokkanuoli myytävänä
Kummitus vierailee markkinoilla nauttiakseen vielä kerran niiden tunnelmasta.
Julkaistu 1.2.2023