1. Mihku.fi
  2. Roudan maa

Rapolan pojat kosiolla

Tämä on tiivis ja aloittelijaystävällinen seikkailu Roudan maassa, jossa hahmot ovat Hämeen Kuningas Karhunniskan palveluksessa.

Kuningas Karhunniskalla on kaksospojat Sampo ja Kaleva. Karhunniska tahtoo nousta koko Hämeen kuninkaaksi ja hallita suurta valtakuntaa. Sillä hän on nimennyt jälkeläisensäkin mahtavilla nimillä. Pojat ovat täyttäneet viisitoista kesää ja kumpikin on isänsä harmiksi osoittanut laajalti nahjusmaisia piirteitä. Nyt Karhunniska on päättänyt saada pojat tärkeisiin avioliittoihin ja tässä pelaajahahmot joutuvat auttamaan. Nämä kun ovat toivon mukaan hyvissä väleissä Hämeen kuninkaan kanssa ja tarpeeksi luotettavia, jotta pojat pystyy pistämään näiden matkaseuraksi tapaamaan morsiamiaan. Alustavasti Karhunniska on puhunut parin suuren päällikön kanssa laittavansa poikansa näytille näiden tyttäriä katsomaan.

Tässä pelissä hahmot saattavat pojat vieraisiin kyliin ja joutuvat auttamaan näitä koetuksissa, joita appivanhemmat ovat kosijoille varanneet antaakseen näille puolisoksi tyttärensä.

Sampo ja Kaleva

Kartta

Veljekset kulkevat hahmojen mukana seikkailun aikana ja pyytävät hahmoilta apua moneen otteeseen. He ovat kumpikin vähän pullamössömäisiä koreasti puettuja poikia, joilla on hyvät hampaat, komeat kasvot ja huono ryhti. Sampo on pyylevä, musiikillisesti lahjakas ja hänellä on kaunis ääni ja mieliteko juhlinnan ja hyvien juomien perään. Kaleva esittää rajumpaa kuin onkaan ja puhuu rumasti naisista kun äiti ei ole kuulemassa, koska luulee että niin miesporukuissa pitää tehdä, vaikka oikeasti haluaisi vain lempeän ja kiltin neidon toverikseen. Kumpikin on ankaran isän ja huolehtivan äidin kasvattamia ja oppinut jo varhain olemaan kuuntelematta toisiltaan saamia neuvoja. Hahmoihin he voivat suhtautua fiksustikin, mikäli hahmot yhtään antavat itsestään järkevän kuvan.

Morsiamet

Kalevan morsiameksi Kuningas on valinnut Teljän merisataman merkkimies Merijousian tyttären Luoteen. Teljä on Hämeen satama ja kylä on kasvanut hyvin nopeasti yhdeksi Hämeen suurimmista. Se on yksi niistä porteista, joiden kautta pohjoisen turkisrikkaudet kulkevat merille ja Merijousian suvun avulla kauppayhteydet merten taakse olisivat myös Rapolan valtiaan käsissä.

Luoteesta on kasvamassa sellainen nainen, joita Kaleva arvostaa. Hän on vakaa, rauhallinen ja hyvä pitämään kotitalouden asiat kunnossa, vaikkei juuri sukkelasti saneilekaan. Ulkoisesti hän ei juuri muista naisista erotu.

Sampolle puolestaan on valittu Liedon Valtakarjan tytär Lahjakarja. Valtakarja puolestaan on Suomen suurimpia herroja ja hänen kauttaan Rapolan valtiaalla olisi liittolaisuus Suomen ja sen vahvimman linnoituksen Liedon linnan kanssa. Kummaltakaan neidolta ei ole juuri mielipidettä tiedusteltu ja kosiomatkojen tarkoitus on myös siinä, että tulevat hääparit pääsisivät tapaamaan toisensa ensi kertaa.

Lahjakarja on punaposkinen ja sukkela, tarinoista ja tapahtumista kiinnostunut ja sosiaalinen pälpättäjä, jolla ei ole juurikaan lahjoja taloudenpitoon tai tekstiilitöihin. Hän kiinnostuu oitis tulevasta puolisostaan, ellei joku pelaajahahmoista ole sattumalta nuori, komea ja Sampoa sujuvasanaisempi. Tällöin kosioporukalla voi olla yksi ongelma enemmän selvitettävänä.

Kosiomatkat

Peli kannattaa sijoittaa joko talveen tai kesään. Talvella kosioseurue lähtee Rapolasta matkaan rekisaatossa kohti Teljää, josta jatletaan rantatietä Lietoon. Kesäaikaan sama reitti kuljetaan puolestaan veneillä. Matkassa on mukana pelaajahahmojen ja kaksosten lisäksi muutama renki hoitamassa hevosia ja laittamassa ruokaa, mikäli hahmoilla on korkea status ja/tai heidän seurueensa on pieni. Matkatapahtumien tarkka pelaaminen ei ole pelissä mitenkään välttämätöntä: matkan aikana hahmot voivat tutustua paremmin Karhunniskan kaksosiin ja heidän luonteisiinsa, mutta Hämeen kylästä kylään kulkeva reitti voidaan myös pikakelata. Taistelusta pitäville pelaajille puolestaan voidaan tarjoilla riidanhaluisia hämäläisiä tai tervetulijaislahjoista ja kaksosten miekoista kiinnostuneita kaappareita.

Teljän tehtävät

Teljässä hahmot tapaavat Merinousian, joka on kylän tärkeitä kauppamiehiä ja päälliköitä. Teljä on joenvarteen rakennettu kauppakylä, jossa asuu useampi sata ihmistä. Kauppapaikan ympärillä levittäytyvät rantaniityt ja peltovainiot ja viljelijöiden talot. Seurue otetaan vastaan Merijousian talossa, joka on yksi komeimpia.

Merijousia pyytää kosiopoika Kalevaa antamaan kihlalahjaksi umpiputken ja todistamaan hyvät aikeensa nukkumalla yön Pyhäsuolla. Ellei hahmoilla ole umpiputkea itsellään, on ensimmäinen pyyntö vaikea toteuttaa. Umpiputki kun on Pohjolassa. Hahmot tuskin tahtovat lähteä niin pitkälle sivupolulle, mutta onneksi lähellä Mommolassa on kuulemma toinenkin. Tämä ei tietenkään ole alkuperäinen, vaan Vanhakosken isännän aarteenaa säilyttämä kopio kuuluisan Märkähatun maagisesta aseesta. Mommolan Vanhakosken Vaari ei tietenkään tahdo luopua aseesta noin vaan. Kaleva kannattaa väkisin viemistä, Sampo ostamista, mutta kumpikaan ei saa oikein mitään tehtyä. Tarvitaan hahmoja, jotta jonkinlainen umpiputki voitaisiin antaa kihlalahjaksi. Vanhakosken vaari ei ole mikään kummoinen vastus, mutta hänellä on iso ja kiukkuinen koira ja rauhallisen asukkaan ryöstäminen ei liiemmin paranna kosijoiden mainetta.

Toinen tehtävä odottaa Kalevaa ja hahmoja Pyhäsuolla. Kaikki Teljässä tuntevat paikan, jota väki karttaa, koska siellä ihminen kohtaa itsensä ja omat pelkonsa. Pyhäsuo sijaitsee muutaman tunnin kävelymatkan päässä kauppapaikalta koilliseen. Siellä elää alisen maan olento, joka hallitsee Pyhäsuota. Kalevan on vietettävä yö Pyhäsuolla ja tultava selväjärkisenä takaisin. Tietenkin Kaleva tahtoo hahmot mukaansa, etenkin jos kyse on vielä talviyöstä. Alisen maan olento puolestaan koettelee ihmistä kohdistamalla siihen katseensa ja voimistavansa ihmisen suurinta heikkoutta entistä pahemmaksi. Väkivaltaisista tulee raivohulluja ja pelkureista pupupöksyjä sen seurassa. Hahmon suurimman heikkouksen vaikutukset tuplautuvat Pyhäsuolla. Tämä voi johtaa siihen, että hahmot ovat toistensa kurkussa tai sitten heillä ei ole sen suurempia ongelmia. Kalevasta tulee suolla entistä jonnempi nahjus, josta ei ole mitään hyötyä. Hän suhtautuu kaikkeen välinpitämättömän laiskasti ja delegoi kaiken työn ja vaivan muille.

Itse alisen maan otus on valju metrin mittainen humanoidi, jonka pää muistuttaa reikäistä pallojuustoa. Sitä on hankala vahingoittaa, koska olento tuntuu olevan enimmäkseen aineeton. Olento on kiinnostunut ihmisistä lähinnä tarkkailumielessä ja sen läsnäolo saa ihmiset kohtaamaan itsensä huonoimmillaan. Manausloitsulla sen voi saada karkotettua, mutta sen taito vastustaa manauksia on sama kuin hahmon taito manata. Yön jälkeen selvinneiden hahmojen on kuitenkin helppo palata suolta Teljän kauppapaikalle, sillä alisen olento ei suoraan uhkaa hahmoja.

Hahmot huomaavat kuitenkin vielä yhden ongelman. Kaleva ja Luode eivät tule toimeen keskenään. Kaleva on suokeikan jäljiltä yhä korostuneen ynseä ja itsekäs. Lisäksi hän suuren päällikön ponnettomana ja hemmoteltuna poikana yrittää esittää kovempaa miestä kuin mitä viidentoista vuoden iällä on ja lopputuloksena hän ei todellakaan esiinny edukseen sulhasaineksena. Pelaajahahmojen tehtäväksi jää ravistella Kalevaa lempeästi oikeaan suuntaan tai toisaalta saada Luode näkemään Kalevan hyvät puolet. Ei Kaleva pohjimmiltaan mikään tomppeli ole, hän vain kuvittelee että sitä roolia pitäisi vetää, jotta aikamiehet suhtautuisivat häneen paremmin.

Heitä hahmojen sopivaa ihmistuntemus- tai neuvottelutaitoa Kalevan heikkoutta hemmoteltu päällikönpoika 3M vastaan tai Luoteen päällikön tytär 16 vastaan riippuen siitä, kumpaan hahmot koittavat vaikuttaa. Anna hahmojen taitoon +3 jokaista näkyvästi onnistunutta tehtävää kohden, +6 mikäli he ovat voittaneet nuoren luottamuksen ja +9 mikäli umpiputki on aito eikä väärennös. Jos Kaleva antoi Luoteelle jonkun ylimääräisen lahjan ensitapaamisella, siitä saa bonuksen väliltä +1…+6 Luoteen susotuttelussa. Mikäli taas hahmot auttoivat Kalevaa kriittisellä tavalla pulassa Pyhäsuolla, anna siitäkin tuntuva bonus. Vanhakosken vaarin tappaminen antaa -9 haitan Luoteen suostutteluun.

Jos tulos on onnistuminen, kihlat sovitaan ja pian vietetään häitä. Hahmot ovat onnistuneet tehtävässään. Jos tulos on niukka epäonnistuminen, vaatii Merinousia vielä lisää lahjoja sopiakseen kihlat. Pienellä epäonnistumisellä seurue lähetetään pienten lahjojen kanssa jatkamaan matkaa, sillä Teljässä tarvitaan vuoden harkinta-aikaa. Suuri epäonnistuminen johtaa rukkasiin ja täydellisellä epäonnistumisella seurue on onnistunut vihastuttamaan Teljän ruhtinaat ja joku tarttuu puukkoon. Miten Teljässä käykään, seurue jatkaa matkaa Lietoon. Jos seurue on kovin suuri, voi Kaleva lähteä muutaman palvelijan kanssa tässä vaiheessa kotimatkalle häitään valmistelemaan tai selittämään epäonnistumista vanhemmille.

Liedon liikeet

Liedossa seurue otetaan vastaan suurilla pidoilla ja pöydästä ei puutu hyvää ruokaa. Lieto on sekin suuri kylä komean linnavuoren varjossa. Talo on suuri, palvelusväkeä ja sukua paljon. Isäntä Valtakarja kestitsee tulijoita ja kertoo itsekin toivovansa tyttärensä ja Hämeen mahtimiehen pojan liittoa. Hän kuitenkin asettaa liitolle kolme pientä ehtoa, joista kosian on selvittävä, jotta tämä osoittaisi kunniallisuutensa ja osaavuutensa. Valtakarja selittää, että nämä eivät ole kummoisiakaan tehtäviä, mutta hän ei tahdo antaa rakkainta tytärtään miehelle pelkästään tämän isän ansioilla.

Jättiläishauki

Ensimmäinen tehtävä on pyydystää Littoistenjärven suuri hauki. Jos peli sijoittuu talveen, niin hauki on jäänyt kiinni pitkään siimaan, mutta se on suussa olevasta koukusta huolimatta niin hirmuinen peto, ettei kukaan Liedossa ole saanut kammettua sitä rannalle. Hauki uiskentelee siis vapaana, vaikka on suustaan kiinni siimassa, eikä kenenkään voimat riitä sitä maalle kiskomaan. Tätä urotyötä Sampon ei tarvitse tehdä yksinään, vaan hän voi ottaa palvelusväkensä (=hahmot) kalakavereiksi. Sampo on sen verran sormi suussa suuren hauen pyytämisen kanssa, että varsinainen työ jää hahmoille. Järvi on pieni ja kala iso.

Toinen tehtävä on esittää kysymys Pellervoisen pyhälle kannolle ja saada siltä vastaus. Ilmarisen taloksi nimetyn rötiskön luona on pyhä kanto, jolle Liedon väki jättää uhrejansa. Liedon vanha tietäjä laitetaan hahmojen mukaan tarkkailemaan, mitä nämä kysyvät kannolta ja mitä kanto vastaa. Tämä on sikäli nokkeluustesti, ettei kannolla oikeasti ole hahmoille mitään asiaa, eikä sitä kiinnosta vastata mihinkään kysymyksiin tai muutenkaan puhua. Liedon latteaa tietäjää sen sijaan on helppo juksata. Hahmot voivat saada kannon puhumaan tuulilaulun avulla, kutsumalla jonkun eläinystävän sinne vikisemään tai piileskelytaidoilla. Mikäli he yrittävät perinteisempiä keinoja, kuten puhumista, uhkailua ja uhrilahjoja, kanto pysyy mykkänä.

Kolmas tehtävä on rakentaa pyydetyn hauen leukaluusta kantele ja sillä säestäen laulaa sukunsa tarina. Tämä on sikäli paha rasti, ettei Sampo tiedä paljonkaan isovanhemmistaan. Hänen äitinsä Saila on Sydänmaan kylästä kotoisin ja isä Rapolan mahtimies, mutta niin Karhunniska on ollut Sampon muistikuvien mukaan aina. Isä katsoo tulevaan eikä menneeseen. Sukutarina pitää siis ennen laulamista keksiä ja siihen Sampo pyytää hahmojen apua.

Kun Sampo laulaa ja soittaa sukutarinansa, heitä taitoheitto. Sampon taito laulamiseen on 3M. Vastassa on Valtakarjan huolehtii suvustaan 6M (mestaruudet saa supistaa näin molemmilta pois). Käytä ainakin seuraavia muuttujia:

  • Hahmot auttoivat Sampoa sanottamaan runon +3
  • Sukutarinassa esiintyy joku merkittävä tarusankari +6
  • Joku hahmo opetti Sampoa soittamaan paremmin +3
  • Kanteleen tekeminen onnistui erityisen hyvin +3
  • Kanto puhui fiksuja +3
  • Kannolle esitettiin järkevä kysymys +6
  • Suuren hauen pyydystäminen oli tarinan arvoista +6
  • -3 jokaista sellaista tekoa kohtaan, joilla hahmot ovat loukanneet isäntäväkeä

Jos tulos on onnistuminen, kihlat sovitaan ja pian vietetään häitä. Hahmot ovat onnistuneet tehtävässään. Jos tulos on niukka epäonnistuminen, vaatii Valtakarja vielä lisää lahjoja sopiakseen kihlat. Pienellä epäonnistumisellä seurue lähetetään pienten lahjojen kanssa kotiinsa, sillä lietolaiset tarvitsevat vuoden harkinta-aikaa. Suuri epäonnistuminen johtaa rukkasiin ja täydellisellä epäonnistumisella seurue on onnistunut vihastuttamaan Liedon ruhtinaat ja joku tarttuu puukkoon.

Julkaistu 8.6.2018