1. Mihku.fi
  2. Google-kurssi

Tiedon hakeminen Googlesta

Hakukone Google ja sen vaihtoehdot

Tehokkain työkalu tiedonhakuun on Googlen hakukone. Sen kilpailijoita ovat mm. Bing ja DuckDuckGo, jotka ovat hyviä hakukoneita, mutta eivät silti aivan pärjää Googlelle hakutulosten laadukkuudessa.

Bingiin saatat törmätä, jos käytät Windowsissa vakiona tulevaa Edge-selainta, sillä siinä Microsoftin oma Bing on oletushakukoneena.

DuckDuckGo on olennainen hakukone siksi, että toisin kuin Google, se ei tallenna yksityistietojasi eikä yritä profiloida sinua. Tässä hyvä blogiartikkeli Googlen tietojenkeräilystä ja DuckDuckGo:n eduista.

Haluatko vaihtaa nettiselaimesi oletushakukoneen toiseksi? Ylen Digitreenien artikkeli auttaa.

Käytä selaimen osoiteriviä Google-hakuihin

Ennen vanhaan ihmisillä oli tapana mennä ensin Googlen hakukoneen nettisivulle (google.com tai google.fi) ja sitten hakea tietoa. Nykyään homma käy helpommin: kirjoita vain hakusanat suoraan nettiselaimen osoiteriville!

Osoiterivi näyttää esim. tältä (Firefox-nettiselaimessa):

Firefoxin osoiterivi

Selaimessa kuin selaimessa nopein tapa hakea tietoa on napauttaa osoiteriviä kerran, tietokoneella hiirellä tai kännykällä sormella, ja ruveta suoraan kirjoittamaan hakusanoja välilyönneillä erotettuna.

Esimerkki hakusanoista: käytetty tietokone tampere — ja lopuksi näppäimistöltä Enter tai kännykän ruutunäppäimistöstä Enteriä vastaava nappi, jonka teksti tai symboli vaihtelee.

(Jos kaipaat opastusta Chrome-nettiselaimen käyttöön, lue artikkeli tietokoneille tai kännyköille.)

Erota mainokset Googlen hakutuloksista

Edellä mainitut hakusanat tuottavat tällaisen tuloksen:

Google-hakutulokset sisältävät mainoksia

On tärkeää, että havaitset ylimpien hakutulosten olevan mainoksia! Mainokset on merkitty lihavoidulla sanalla Mainos.

Mainos näkyy hakutuloksissa siksi, että yritys on maksanut näkyvyydestä. Kaikki sellaiset hakutulokset, joissa ei lue sanaa Mainos, ovat Googlen algoritmien mielestä aidosti parhaita hakutuloksia, eli vastaavat parhaiten niitä hakusanoja joilla etsit tietoa.

Googlen mielestä kaikkein osuvimmat hakutulokset ovat ylimmäisiä hakutuloksia mahdollisten mainosten jälkeen.

Googlen objektiivisuuteen hyvien hakutulosten tuottajana voi mielestäni luottaa. Googlen menestys yrityksenä perustuu juuri siihen, että sen hakutulokset ovat hyviä ja puolueettomia. Julkisuudessa on ollut aina välillä kohinaa siitä, että toisinaan Google suosii omia palveluitaan kilpailijoiden kustannuksella esimerkiksi hintavertailuun tai matkailuun liittyvissä hauissa. Yleensä ottaen Google on kuitenkin toiminut melko puolueettomasti.

Google pyrkii nostamaan parhaiksi hakutuloksiksi sellaisia nettisivuja, jotka tarjoavat parasta sisältöä juuri kysytyistä asioista ja joihin moni muu nettisivu on linkannut. (Lue Mihkun blogista lisää Google-sijoituksen anatomiasta.)

Usein tieto löytyy Wikipediasta

Todella usein hakiessasi tietoa Googlesta tai muista hakukoneista on ylimmäisenä linkkinä aiheen Wikipedia-sivu:

Google haku ”orava”, Wikipedia-linkki

Esimerkiksi Google sijoittaa oravaa käsittelevän Wikipedia-sivun ylimmäiseksi, koska sivulla on luotettavaa tietoa nimenomaan oravasta (eikä mistään muusta) ja koska todella monella nettisivulla on linkki oravan Wikipedia-sivulle (tämä on linkki). Yleisestikin Wikipedia-sivustolle linkataan internetissä niin valtavan usein, että Google katsoo sen olevan erityisen hyvä ja luotettava tiedonlähde.

Mikä Wikipedia on? Luepa Wikipedian Wikipedia-sivulta. 🙂

Onko Wikipedian tieto luotettavaa? Yleisesti ottaen Wikipedia on todella luotettava asioissa, jotka kiinnostavat monia ihmisiä — lukuisat ihmiset ovat nimittäin päässeet korjaamaan artikkelien virheitä. Tällaisissa tapauksissa Wikipedia on jopa luotettavampi kuin perinteinen tietosanakirja! Mutta jos vain harva ihminen on kiinnostunut aiheesta, voi tieto toisinaan olla hyvinkin epäluotettavaa, pahimmassa tapauksessa vain yhden ihmisen mielipiteitä. Lue lisää Ylen artikkelista Voiko Wikipediaan luottaa?

Tehokkuutta Google-hakuihin

En keksi pyörää uudelleen, sillä Ylen Digitreeneissä on mainio artikkeli tehokkaammista Google-hauista.

Mitä oli ennen Googlea?

Ennen kuin Google ja muut hakukoneet tulivat suosituksi, etsittiin verkosta sisältöä linkkilistoilta kuten Makupalat.fi. Makupalat-sivusto perustettiin vuonna 1995 ja se on erittäin käyttökelpoinen yhä tänäkin päivänä! Lue sivuston historiasta Wikipediasta.

Makupalat-sivustolla voit selailla linkkejä aiheiden mukaan. Voit myös kirjoittaa hakusanan Makupalat-sivuston hakupalkkiin. Jokainen Makupalat-sivuston linkki on ihmisen valitsema.

Oman kokemukseni perusteella Makupaloista löytyy yleensä ainakin muutama mainio linkki, jota Google-haku ei paljastanut.