1. Mihku.fi
  2. Google-kurssi

Google Docs: CV ja sarkaimet

Ennen kuin aloitat CV:n tekemisen, kenties haluat etsiä netistä kauniita CV-malleja. Sellaisen voit löytää esimerkiksi Googlen kuvahaulla, laittamalla hakusanaksi vaikkapa pelkkä ”cv”. Kun olet löytänyt sopivan mallin, voit pitää sitä auki toisella välilehdellä samalla kun rakennat omaa CV:täsi Google Docsilla.

Muotoiluja ja asemointia

Kertauksena tekstin lihavointia ja kursivointi:

  • Valitse ensin teksti maalaamalla se hiirellä.
  • Maalaamisen sijaan voit tuplaklikata valitaksesi sanan tai triplaklikata valitaksesi koko kappaleen tekstiä.
  • Voit lihavoida maalatun tekstin painamalla näppäimiä Ctrl+B. Kursivointi tehdään pikakomennolla Ctrl+I.

CV:ssä pitää osata asemoida tekstiä paljon monipuolisemmin kuin tavallisessa tekstissä. Tässä alkuun joitakin perusohjeita:

  • Enter on kappaleen vaihto, Shift+Enter on pelkän rivin vaihto. Tällä on merkitystä, jos kappaleiden väleihin on määritetty ylimääräistä tilaa.
  • Ctrl+Enter on sivunvaihto. Käytä tätä mieluummin kuin tyhjiä rivejä sivujen lopussa.
  • Sarkain-napilla sisennetään. Nappi on Caps Lockin yläpuolella, siinä on kaksi nuolta.
  • Sarkaimia, rivinvaihtoja ja sivunvaihtoja voi pyyhkiä normaalisti askelpalauttimella. (Kuten aina, Delete pyyhkii edessäpäin olevia merkkejä.)
  • Tarvitsetko osioita erottamaan koko sivun levyistä vaakaviivaa? Löydät sen valikosta, Lisää → Vaakaviiva.

Viivaimen peruskäyttö

Jos viivain ei ole näkyvissä, saat sen näkyviin valikosta: Näytä → Näytä viivain.

Viivotin, Google Docs

Oletuksena viivaimella on näkyvissä sisennyksiä. Jos viet hiiren sinisten kuvioiden päälle, saat niistä lisätietoa:

  • Vasemmalla näkyvä kolmio on vasen sisennys, joka säätää valitun tekstin vasenta reunaa.
  • Oikealla näkyvä kolmio on oikea sisennys, joka säätää valitun tekstin oikeaa reunaa.
  • Vasemmalla näkyvä neliö on ensimmäisen rivin sisennys. CV:n teossa voit todennäköisesti jättää neliön huomiotta ja keskittyä kolmioihin. (Neliömerkki on hyödyllinen, jos et halua merkitä kappaleenvaihtoa tyhjällä rivillä, vaan ensimmäisen rivin sisennyksellä. Jos haluat oppia aiheesta lisää, lukaisepa Kielitoimiston ohjeet sisennyksen käytöstä.)

Sisennykset eivät vaikuta koko dokumenttiin, vaan ainoastaan valittuun tekstiin. Voit siis maalata haluamasi tekstikappaleet ja sitten raahata viivaimella vasemman ja oikean sisennyksen merkkejä eli kolmoita sopivaan paikkaan. (Vasen neliö siirtyy kolmion mukana, joten sinun ei tarvitse nyt välittää siitä.)

Jos mitään tekstiä ei ole valittuna, vaikuttavat viivaimen säädöt nykyiseen kappaleeseen.

Jos painat Enteriä sisennetyn kappaleen lopussa, myös seuraava kappale on automaattisesti sisennetty samalla tavalla. Paina askelpalautinta (eli pyyhi pois edellinen merkki), jos haluat mieluummin palata viivaimen normaaliasetuksiin.

Marginaalit vaikuttavat koko asiakirjaan

Sisennykset ja sarkaimet muokkaavat siis yksittäisiä kappaleita. Marginaalit sen sijaan vaikuttavat koko asiakirjaan.

Dokumentin vasenta ja oikeaa marginaalia muokataan raahaamalla viivaimen reunojen harmaata aluetta haluttuun kohtaan.

Marginaaleja, myös ylä- ja alamarginaalia, voi muokata myös sivun asetuksista.

Sarkainten etäisyyksien säätäminen viivaimen avulla

CV:ssä on usein tämänkaltaisia tekstin muotoiluita:

Google Docs: työkokemus sisennettynä

Miten toteutin nämä sisennykset?

Heti työskentelyaikojen kirjoittamisen jälkeen painoin kerran sarkain-nappia.

Etäisyys ei ollut riittävän pitkä, mutta tässä tilanteessa on parempi olla painamatta sarkainta uudelleen, vaan sen sijaan säätää sarkaimen etäisyys tarkasti kohdalleen viivaimen avulla.

Maalaa ensin hiirellä kaikki kappaleet, joiden sarkaimen etäisyyttä haluat säätää. Paina sitten viivainta oikealla hiirennapilla siinä kohdassa, johon haluat määrittää sarkaimen. Näkyviin tulee valikko:

Google Docs, viivaimen valikko

Valitse valikosta Lisää vasen sarkain. Viivaimelle ilmestyy oikealle osoittava kolmio. Havaitset, että sarkaimella sisennetyt tekstikohdat on nyt tasattu täsmälleen kolmion osoittamalle kohdalle:

Sarkainetäisyys on asetettu Google Docsissa

Jos haluat säätää etäisyyttä, voit raahata viivaimen kolmiomerkin oikealle kohdalle. Muista, että säätö vaikuttaa vain nykyiseen tekstikappaleeseen tai niihin, jotka olet maalannut hiirellä!

Jos haluat poistaa vasemman sarkaimen merkin, raahaa se pois viivaimelta eli pikkuisen ylös- tai alaspäin.

Sarkain-nappi on siis ehdottoman hyödyllinen, jos sinun tarvitsee sisentää tekstiä! Monet toki tekevät sisennyksiä laittamalla peräkkäin useita välilyöntejä, mutta sarkainten käyttäminen on parempi idea. Jos opettelet sen kunnolla, sinun on helpompaa luoda dokumentille yhtenäinen ilme, jossa kaikki sisennykset ovat tarkalleen oikean pituisia.

Sarkain-napin sisennyksen etäisyys ei ole vakio, vaan sitä voi säätää tarkasti. Sisennyksien leveydet määritellään viivaimella.

Viivaimen avulla voit asettaa vasemman sisennyksen ja halutessasi erikseen ensimmäisen rivin sisennyksen. Paina oikealla napilla viivainta ja valitse Lisää vasen sarkain niin voit valita, mihin kohtaan sarkain-nappi siirtyy.

Ajatusviiva on hankala Google Docsissa

CV:ssä on yleensä paljon aikavälejä, esim. 1.5.2010–31.3.2011. Oikeaoppisesti näihin kuuluisi pistää ajatusviiva – eikä yhdysmerkkiä -. Valitettavasti ajatusviivan tuottaminen Google Docsissa on todella hankalaa. Helpointa voi olla kopioida (Ctrl+C) ajatusviiva vaikkapa tästä – ja liittää (Ctrl+V) oman tekstiisi.

Google Docsin valikossa Työkalut → Valinnat voit säätää tietyt merkit korvattavaksi jollain toisella. Esimerkiksi alaviiva _ on useimmille tarpeeton merkki, jonka voisi pistää korjautumaan ajatusviivalla – (jonka voit taas kopioida ja liittää tästä). Muutos tehdään vasta välilyönnin jälkeen, joten se on vähän hankala tapauksissa, jossa ajatusviivan jälkeen ei tule väliä.

Lue lisää ajatusviivan käytöstä Kielikellosta.