Windows 10 -kurssi alkaa

Windows on Microsoftin valmistama, maailman yleisin tietokoneiden käyttöjärjestelmä. Nykyinen versio on nimeltään Windows 10.

Microsoftin mukaan Windows 10 on viimeisin Windows-versio. Se päivittyy koko ajan automaattisesti, mutta enää ei pitäisi tulla vastaan tilanteita, jolloin koko käyttöjärjestelmä pitää vaihtaa uudempaan.

Windows 10 ei vie sen enempää muistia tai konetehoa kuin vanhemmat versiot, Windows 7 tai Windows 8. Käytännössä useimmat koneet, joissa on Windows 7 tai Windows 8, on mahdollista päivittää kymppiin ilman että kone hidastuu.

Windowsin versiot

Windows 7 oli hyvin pidetty Windows-versio. Se on suunniteltu perinteisille tietokoneille, joissa on näppäimistö ja hiiri.

Windows 8 sen sijaan suunniteltiin kosketeltavaksi, eli myös tableteille sopivaksi. Siinä on kaksi eri ”tilaa”:

 1. kosketeltava ns. moderni käyttöliittymä, jossa on isoja laatikoita
 2. vanhanmallinen, Windows 7:n kaltainen työpöytä näppäimistöllä ja hiirellä käytettäväksi

Windows 8 on ehkäpä parhaimmillaan tietokoneissa, jotka pystyivät muuttumaan tabletiksi. Esim. Lenovon Yoga-läppärissä näyttö taittuu tarvittaessa koneen alle ja Microsoft Surface -tablettin voi liittää kiinni näppäimistöön. Windows 8 oli yleisesti vihattu versio, siinä oli uhrattu liikaa perinteisesti näppäimistöllä ja hiirellä tietokonetta käyttävien käyttömukavuutta.

Windows 10 on tavallaan paluuta Windows 7:ään. Jos se tunnistaa laitteesi näppäimistöllä ja hiirellä ohjatuksi, se käyttäytyy hyvin samalla, tutulla tavalla kuin Windows 7. Tableteissa sen käyttäytyminen on lähempänä Windows 8:aa.

Myös uudemmissa Lumia-puhelimissa on Windows 10. Se ei kuitenkaan ole aivan sama kuin tietokoneiden Windows 10, esim. ohjelmat eivät toimi ristiin.

Kurssi: Windows 10

 1. Windows 10 -kurssi alkaa
 2. Microsoft-tunnuksilla sisään Windowsiin
 3. Tehtäväpalkki ja Käynnistä-valikko
 4. Hiiri, ikkunat ja sovellusten välillä vaihtaminen
 5. Kilotavu, megatavu, gigatavu, teratavu…
 6. Resurssienhallinta
 7. Tiedostojen kopioiminen ja siirtäminen
 8. Tietokoneen varmuuskopiointi (Tiedostohistoria)
 9. Palomuuri ja virustorjunta
 10. Ohjelman asentaminen tai poistaminen
 11. DVD-levylle tallentaminen

Yksi kommentti artikkeliin ”Windows 10 -kurssi alkaa”

Jätä kommentti