Windows 10 -kurssi alkaa

Windows on Microsoftin valmistama, maailman yleisin tietokoneiden käyttöjärjestelmä. Nykyinen versio on nimeltään Windows 10.

Microsoftin mukaan Windows 10 on viimeisin Windows-versio. Se päivittyy koko ajan automaattisesti, mutta enää ei pitäisi tulla vastaan tilanteita, jolloin koko käyttöjärjestelmä pitää vaihtaa uudempaan.

Windows 10 ei vie sen enempää muistia tai konetehoa kuin vanhemmat versiot, Windows 7 tai Windows 8. Käytännössä useimmat koneet, joissa on Windows 7 tai Windows 8, on mahdollista päivittää kymppiin ilman että kone hidastuu.

Windowsin versiot

Windows 7 oli hyvin pidetty Windows-versio. Se on suunniteltu perinteisille tietokoneille, joissa on näppäimistö ja hiiri.

Windows 8 sen sijaan suunniteltiin kosketeltavaksi, eli myös tableteille sopivaksi. Siinä on kaksi eri ”tilaa”:

 1. kosketeltava ns. moderni käyttöliittymä, jossa on isoja laatikoita
 2. vanhanmallinen, Windows 7:n kaltainen työpöytä näppäimistöllä ja hiirellä käytettäväksi

Windows 8 on ehkäpä parhaimmillaan tietokoneissa, jotka pystyivät muuttumaan tabletiksi. Esim. Lenovon Yoga-läppärissä näyttö taittuu tarvittaessa koneen alle ja Microsoft Surface -tablettin voi liittää kiinni näppäimistöön. Windows 8 oli yleisesti vihattu versio, siinä oli uhrattu liikaa perinteisesti näppäimistöllä ja hiirellä tietokonetta käyttävien käyttömukavuutta.

Windows 10 on tavallaan paluuta Windows 7:ään. Jos se tunnistaa laitteesi näppäimistöllä ja hiirellä ohjatuksi, se käyttäytyy hyvin samalla, tutulla tavalla kuin Windows 7. Tableteissa sen käyttäytyminen on lähempänä Windows 8:aa.

Myös uudemmissa Lumia-puhelimissa on Windows 10. Se ei kuitenkaan ole aivan sama kuin tietokoneiden Windows 10, esim. ohjelmat eivät toimi ristiin.

Kurssi: Windows 10

 1. Windows 10 -kurssi alkaa
 2. Tietokoneen yhdistäminen internetiin
 3. Tehtäväpalkki ja Käynnistä-valikko
 4. Hiiri, ikkunat ja sovellusten välillä vaihtaminen
 5. Kilotavu, megatavu, gigatavu, teratavu…
 6. Resurssienhallinta
 7. Tiedostojen kopioiminen ja siirtäminen
 8. OneDrive ja Microsoft-tunnus
 9. Palomuuri ja virustorjunta
 10. Tietokoneen varmuuskopiointi (Tiedostohistoria)

Jätä kommentti