OneDrive ja Microsoft-tunnus

Asennusvaiheessa Windows 10 on pyytänyt sinua kirjautumaan sisään Microsoft-tunnuksella, mutta tarjosi myös vaihtoehdon luoda tietokonekohtainen paikallinen tunnus. Mahdollisesti siis olet kirjautunut Windows 10:een sisään Microsoft-tunnuksellasi, mahdollisesti et.

Omalla Microsoft-tunnuksellasi voit kirjautua sisään paitsi Windows 10:een, myös esim. näihin palveluihin:

  • Microsoftin nettisivuilla omaan sähköpostiin (osoite outlook.com) tai OneDrive-pilvitallennuspaikkaan (osoite onedrive.com) tai johonkin muuhun Microsoftin nettipalveluun. Microsoft tarjoaa netissä ilmaiseksi myös ominaisuuksilta rajoitetumman, mutta peruskäyttäjälle riittävän version Wordista ja Excelistä! (Kilpailija Google tarjoaa vastaavat palvelut.)
  • Lumia-puhelimeen kirjaudutaan Microsoft-tunnuksella. Puhelimen käyttöönotossa kysytään Microsoft-tunnus. Puhelin tallentaa Microsoftin palvelimelle internettiin mm. yhteystietosi, Kaupasta ostetut sovellukset ja mahdollisesti myös valokuvasi, riippuen varmuuskopiointiasetuksista.

Oletko jo kirjautunut Windowsiin Microsoft-tunnuksilla?

Tarkista asia näin:

  1. Paina Käynnistä-nappia.
  2. Alhaalla vasemmassa reunassa on päällekkäisiä nappeja, joista ylimmäisenä on kasvokuvasi tai harmaa ylävartalo. Paina sitä ja valitse Muokkaa asetuksia.
  3. Avautuu ikkuna, jossa kerrotaan tietoa kirjautumisestasi. Rullaa tarvittaessa ylöspäin. Jos näkyvissä on kirjautumistietona oma Microsoft-tunnuksesi (sähköpostiosoite), olet kirjautunut sillä sisään. Jos ei ole, niin käytössä on paikallinen tunnus.

Onko sinulla jo Microsoft-tunnus?

Sinulla voi hyvinkin olla jo oma Microsoft-tunnus, jos olet joskus käyttänyt Microsoftin sähköpostia tai Lumia-puhelinta. Tutkipa salasanavihkoasi!

Microsoftin tunnuksesi voi näyttää esim. tältä: omanimi@outlook.com, omanimi@hotmail.com tai omanimi@live.com. Nämä kaikki kolme ovat Microsoftin omia sähköpostiosoitteita.

Microsoftin käyttäjätunnuksesi voi olla myös jonkin muun palveluntarjoajan sähköpostiosoite, esim. omanimi@gmail.com. Tällöin voit kirjautua tunnuksella sisään mm. Windows 10:een ja Lumia-puhelimeen, mutta et voi käyttää sitä sähköpostiosoitteena tai kalenterina.

Jos tiedät oman Microsoft-tunnuksesi, mutta olet unohtanut salasanan

Klikkaa tästä, niin pääset Microsoftin sivulle, jolla vaihdetaan salasana. Seuraile vain ohjeita ja vastaile kysymyksiin.

Toivottavasti olet antanut Microsoftille oman puhelinnumerosi, sillä sen avulla sinun on helppo todentaa henkilöllisyytesi!

Vastaisen varalle, jos Microsoft joskus kysyy puhelinnumeroasi, niin kerro ihmeessä! Sama pätee myös Googleen ja Facebookiin. Puhelinnumeron antaminen näille isoille firmoille parantaa tietoturvaasi.

Microsoft-tunnuksen tarkistaminen Lumia-puhelimessa

Mene Asetuksiin. Valitse siellä Sähköposti + tilit.

Täältä voit tarkistaa Microsoft-tilin tiedot. Jos tiliä ei vielä ole, voit valita Lisää tili.

Mitä hyötyä on Microsoft-tilillä kirjautumisesta Windowsiin?

Ei ole ollenkaan välttämätöntä kirjautua Windows 10:een Microsoft-tilillä. ”Paikallinen tili”, siis ainoastaan sinun omassa tietokoneessasi toimivat tunnus ja salasana, on aivan hyvä vaihtoehto.

Mitä hyötyä Microsoft-tunnuksilla kirjautumisesta sitten on?

  • Kirjaudu sisään vain kerran ja pääset kaikkiin Microsoftin palveluihin: mm. OneDrive (pilvitallennus), Skype (nettipuhelut), Outlook.com (sähköposti), yms.
  • Jos sinulla on monia tietokoneita tai mobiililaitteita ja kirjaudut samalla tunnuksella kaikkiin, seuraavat monet henkilökohtaiset asetukset mukana laitteelta toiselle, esim. taustakuva.

Pieniä hyötyjä siis on, mutta ei mitään välttämätöntä. Paikallisellakin tunnuksella voit käyttää samoja palveluja, sinun pitää vain kirjautua niihin sisään erikseen omalla Microsoft-tunnuksilla.

Hyvä salasana

Perinteisesti on suositeltu, että salasana kannattaa rakentaa näin:

  • Ei pelkästään vierekkäisiä näppäimiä, esim. hjklöä on tosi helppo arvata koneellisesti.
  • Ei oma nimi tai esim. asuinpaikka etu- tai takaperin, sillä hakkeri saa tämän helposti selville.
  • Ei ole sana, joka löytyy jostain sanakirjasta. Rosvon robotti käy ensin kaikki sanakirjat läpi ja vasta sitten kokeilee muita merkkiyhdistelmiä.
  • Mielellään sisältää isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja merkkejä kuten .,!# (eri palveluissa voi olla eri säännöt salasanoille).
  • Tarpeeksi pitkä!

Nykyään suositellaan monesti, että salasana olisikin monta kokonaista sanaa peräkkäin, eli todella pitkä, mutta helposti muistettavissa. Salasana voisi olla sellainen lause, joka sinun on helppoa muistaa, mutta koneen on vaikea arvata.

Vaikka et kokisi, että itselläsi on mitään elintärkeää tietoa tallennettuna, niin hyvä salanana suojaa myös kavereitasi! Jos rosvo pääsee vaikkapa sähköpostiisi, hän voi lähettää viruksia sinun nimissäsi kavereillesi ja miljoonalle muulle ihmisille.

Sähköposti on oman tietoturvasi kannalta hyvin tärkeä suojata salasanalla. Hyvin monissa nettipalveluissa on mahdollista vaihtaa salasana siten, että palvelu lähettää omaan sähköpostiisi varmistusviestin salasanan vaihtamisesta. Jos rosvo pääsee käsiksi Gmail-tiliisi, hän pääsee sitä kautta vaihtamaan mm. sinun Facebook-salasanasi!

Salasanavihko

Elämme ”salasanahelvetin” aikaa. Ihan tavallinenkin ihminen voi tarvita kymmeniä tunnuksia ja salasanoja eri nettipalveluihin. Salasanojen on oltava niin pitkiä ja monimutkaisia, että niitä on mahdoton muistaa. Useimmille ihmisille erityinen salasanavihko on helpoin tapa pitää kirjaa näistä kaiken maailman tunnuksista ja salasanoista.

Tietokoneella tai älypuhelimella salasanoja ei kannata säilyttää, ellei kyseessä erityinen tietoturvallinen salasanapankkiohjelma. Hakkeri pystyy muuten kopioimaan salasanat, jos pääsee käsiksi laitteeseesi.

Merkitse salasanavihkoon jokaisesta tilistä ainakin seuraavat tiedot:

  1. Mikä palvelu/firma on kyseessä? (Esim. Facebook.)
  2. Käyttäjätunnus (esim. mikko.lehtinen@gmail.com). Nykyisin tosi monessa palvelussa käyttäjätunnus on oma sähköposti!
  3. Salasana (eri joka palveluun)

Monet jättävät kirjoittamatta ylös ensimmäisen eli palvelun nimen. Tästä seuraa se, että palvelut menevät keskenään sekaisin! Nykyään useimmissa palveluissa käyttäjätunnus on oma sähköpostiosoite, joten se on sama hyvin monessa palvelussa. Ole siis tarkkana ja kirjoita kaikki kolme tietoa!

Kurssi: Windows 10

  1. Windows 10 -kurssi alkaa
  2. Tietokoneen yhdistäminen internetiin
  3. Tehtäväpalkki ja Käynnistä-valikko
  4. Hiiri, ikkunat ja sovellusten välillä vaihtaminen
  5. Kilotavu, megatavu, gigatavu, teratavu…
  6. Resurssienhallinta
  7. Tiedostojen kopioiminen ja siirtäminen
  8. OneDrive ja Microsoft-tunnus
  9. Palomuuri ja virustorjunta
  10. Tietokoneen varmuuskopiointi (Tiedostohistoria)

Jätä kommentti