DVD-levylle tallentaminen

Erilaiset levyt

Kaupan hyllyltä voi löytyä esim. tällaisia tyhjiä levyjä:

– CD-R
– CD-RW
– DVD-R
– DVD-RW
– DVD+R
– DVD+RW

CD-levylle mahtuu noin 700 megatavua. DVD-levylle noin 4,7 gigatavua eli 4700 megatavua.

R tarkoittaa levyä, jolle voi kirjoittaa kerran.

RW tarkoittaa levyä, jolle kirjoittaa monta kertaa, hyvin samalla kuin kuin usb-muistitikulle. Nämä levyt ovat kalliimpia kuin kerran kirjoitettavat levyt.

Plus ja miinus ovat kilpailevia levytyyppejä, mutta nykyään erolla ei ole merkitystä, koska nykyiset asemat tukevat molempia.

CD-levyllä on sellainen erityispiirre, että sille voi polttaa musiikkia, jota voi soittaa ihan tavallisella cd-soittimella. (Kaikki soittimet eivät tue itsepoltettuja levyjä.)

Tyhjän levyn laittaminen koneeseen

Jos valitset pomppuvalikosta Tallenna levylle tai jos painat Resurssienhallinnassa levyn kuvaketta Tämän tietokoneen alla, tulee tärkeä kysymys:

Miten haluat käyttää tätä levyä?

 • Kuin USB-muistitikkua. Valitse tämä, jos kyseessä on DVD-RW tai CD-RW eli monesti kirjoitettava levy. Kun kopioit tiedoston levylle, se kirjoitetaan levylle välittömästi. Levyä voi käyttää aivan kuten muistitikkua, eli sinne voi kopioida tiedostoja, poistaa tiedostoja, siirrellä tiedostoja, jne.
 • CD- tai DVD-aseman kanssa. Valitse tämä, jos kyseessä on DVD-R tai CD-R eli kerran kirjoitettava levy.

DVD-R-levylle tallentaminen

Levy on vain kerran kirjoitettava. Kun levylle on kerran kirjoitettu jotain, sille ei enää voi kirjoittaa toista kertaa tietoa tai esimerkiksi poistaa tiedostoa.

Jos valitsit Windowsissa vaihtoehdon ”CD- tai DVD-aseman kanssa”, niin Windows ei kirjoita levylle mitään ennen kuin annat luvan.

Voit vapaasti kopioida tiedostoja tai kansioita levylle, siirrellä levyllä niitä, poistella, muuttaa nimiä, jne… Levylle menevät tiedostot sijaitsevat vain väliaikaisessa varastossa. Mitään ei kirjoiteta levylle ennen kuin annat luvan. Muista, että sinulla on vain yksi mahdollisuus kirjoittaa!

Kun lupa halutaan antaa:

Tapa 1: Paina kansion tyhjässä kohdassa oikeaa hiirennappia ja valitse Tallenna levylle. (Valittavissa on myös Poista tilapäiset tiedostot, joka tyhjentää levylle tulevat tiedostot.)

Tapa 2: Kun ollaan tutkimassa tallentavaa cd- tai dvd-levyä, on Resurssienhallinnan yläosassa vaihtoehto Hallinta. Sieltä löytyy myös vaihtoehto Viimeistele levylle tallentaminen.

Kahden rinnakkaisen Resurssienhallintaikkunan hyödyntäminen

Esimerkki: halutaan valikoida tiettyjä kuvia, jotka tallennetaan DVD-R-levylle, joka on tarkoitus lähettää sukulaisille.

Avataan Resurssienhallinta ja mennään DVD-levylle. Vastataan kysymykseen ”CD- tai DVD-aseman kanssa”.

Painetaan oikealla napilla Kuvat-kansiota ja valitaan Avaa uudessa ikkunassa. Uusi ikkuna tulee vanhan päälle ja valtaa ruudun.

Raahataan uusi ikkuna oikeaan reunaan, niin että nuoli koskettaa reunaa. Valitaan toiseksi ikkunaksi toinen Resurssienhallinta, jossa on auki DVD-levy.

Näin saadaan kaksi rinnakkaista rinnakkaista ikkunaa, toisessa DVD-levy ja toisessa Kuvat.

Kuvat-kansiossa voidaan seikkailla miten halutaan ja raahata valittuja kuvia tai kansioita DVD-levylle.

Kurssi: Windows 10

 1. Windows 10 -kurssi alkaa
 2. Microsoft-tunnuksilla sisään Windowsiin
 3. Tehtäväpalkki ja Käynnistä-valikko
 4. Hiiri, ikkunat ja sovellusten välillä vaihtaminen
 5. Kilotavu, megatavu, gigatavu, teratavu…
 6. Resurssienhallinta
 7. Tiedostojen kopioiminen ja siirtäminen
 8. Tietokoneen varmuuskopiointi (Tiedostohistoria)
 9. Palomuuri ja virustorjunta
 10. Ohjelman asentaminen tai poistaminen
 11. DVD-levylle tallentaminen

Jätä kommentti