Facebookin ja Twitterin eroja
Twitterissä tekstin määrä on rajoitettu 140 merkkiin. (Twitter testailee juuri tällä hetkellä merkkimäärän tuplaamista 280 merkkiin.)
Facebookissa useimmiten jaetaan asioita vain kavereille. Twitterissä melkein aina julkaisut ovat kenen tahansa internetin käyttäjän löydettävissä. (Nämä molemmat ovat muokattavissa, mutta yleisiä tapoja.)
Twitter on ”julkisuuden henkilöiden tapa levittää tietoa maailmalle”. Mutta onhan sitä myös pienemmän piirin julkkiksia!
Twitterin merkitys
Vaikka Twitterillä on huima määrä käyttäjiä, ei niitä kuitenkaan ole kuin murto-osa Facebookin käyttäjistä.
Twitter-yritys ei myöskään ole kovin rikas. Vaikka käyttäjiä on maailmanlaajuisesti paljon, ei Twitter-yritys ole toistaiseksi onnistunut muuttamaan käyttäjämäärää rahaksi.
Suuri osa Twitterin käyttäjistä on vaikuttajia, julkisuuden henkilöitä tai toimittajia.
Lisää Twitteristä voit lukea vaikkapa Wikipediassa.
Mitä voit tehdä ilman Twitter-tunnusta?
Ilman Twitter-tunnustakin voit mennä tutkimaan Twitteriä. Jos kirjoitat Google-hakuun vaikkapa ”twitter stubb”, löydät suositun twiittaajan Alexander Stubbin Twitter-sivun.
Ylhäällä on Twitterin hakupalkki, ”hae Twitteristä”. Sieltä voit hakea sinua kiinnostavia henkilöitä ja asioita myös ilman Twitter-tunnusta. Kun alat kirjoittaa vaikkapa nimeä, aukeaa alle ehdotuksia henkilöistä. Kun klikkaat henkilöä, pääset hänen sivuilleen. Voit myös kirjoittaa hakusanan loppuun ja painaa Enteriä.
Twitterin käyttötapoja
- Suuri osa Twitterin käyttäjistä seuraa mielenkiintoisia ihmisiä ja saa heidän kauttaan tietoa ja viihdykettä, mutta ei itse twiittaa mitään.
- Twitterissä uutiset kulkeutuvat todella nopeasti. Kun tapahtuu jotain merkittävää, seuraamalla Twitteriä pysyt varmasti ajan hermolla.
- Monet ihmiset jakavat Twitterissä mielenkiintoisia nettiartikkeleita tai -videoita. Twitter saattaa olla paras tapa löytää mielenkiintoista ja ajankohtaista lukemista netistä — jos siis seuraat oikeita ihmisiä.
- Usein suositellaan, että seurattavia pitäisi olla satoja. Tällöin ei ole tarkoituksenmukaista yrittää lukea kaikkea, vaan luetaan vain uusimmat twiitit aina kun huvittaa. Uudelleentwiittaukset tuovat merkitykselliset asiat kyllä pinnalle.
- Itse pidän kyllä enemmän sellaisesta käyttötavasta, että valitsen seurattavat ihmiset tarkasti ja luen kaikki heidän twiittinsä. Karsin ihmisen listalta, jos hänen juttunsa muuttuvat tylsäksi. Valitsemalla juuri oikeat ihmiset seurattavaksi voit tehdä Twitteristä filtterin, joka tuottaa sinulle laadukasta uutisvirtaa sinulle tärkeistä asioista.
Twitterin erikoisuuksia, # ja @
Hashtagilla eli risuaidalla eli merkillä # merkitään julkaisun aihe. Hakemalla esim. hashtagilla #soini löytyy Timo Soinista kirjoitettuja tviittejä. Hastagia voi myös klikata.
Käyttäjänimi merkitään @-merkillä. Esim. Alexander Stubbin käyttäjänimi Twitterissä on @alexstubb.
Huomaa, että Twitterissä on paljon valehenkilöitä, jotka vain esiintyvät tiettynä julkkiksena! Jos henkilön nimen vieressä on sininen pallon päällä V, niin tili on varmennettu, eli varmasti julkkiksen oma tili.