Mikä on blogi?

Blogi ei ole mikään kovin monimutkainen asia. Se on verkkosivu, jossa uudet kirjoitukset ovat ylimmäisenä. Vanhat artikkelit eivät katoa minnekään, vaan ne löytyvät rullaamalla sivua alaspäin, tai sitten ne voi etsiä blogin arkistosta. Tapana on, että blogikirjoituksia ei pahemmin muokata jälkikäteen, vaan ne jäävät sellaisiksi mitä ne olivat julkaistaessa. (Tämä blogi on hieman erilainen, sillä ajatuksenamme on päivittää varsinkin kurssejamme ja pitää ne ikivihreinä.)

Blogi on niin kätevä tapa levittää tietoa, että monet yrityksetkin ovat laittaneet sellaisen verkkosivuilleen. Yritykset eivät välttämättä kutsu sivuaan blogiksi, vaan vaikka uutisiksi. Perinteisesti blogeille on ollut ominaista se, että kirjoittajan henkilökohtainen näkemys pääsee esille aivan eri tavalla kuin vaikka lehtiartikkeleissa.

Blogikirjoituksia voi yleensä kommentoida. Kun kirjoitat artikkelin alla olevaan lomakkeeseen nimesi, sähköpostiosoitteesi ja kommenttisi, menee kommentti yleensä ensimmäisenä blogin ylläpitäjän nähtäväksi. Kun hän on hyväksynyt kommentin, se ilmestyy kaikkien näkyville. Parhaimmillaan blogikirjoitus aiheuttaa vilkasta keskustelua.

Aika monet julkaisevat blogeissaan linkkejä muualle verkkoon, esimerkiksi mielenkiintoisiin artikkeleihin, joita he sitten kommentoivat. Valokuvablogit ovat nykyään hyvin yleisiä. Jotkut julkaisevat blogeissaan ääntä tai videoita. Tällä tavalla aivan tavallinen kansalainen voi julkaista omaa radio- tai tv-ohjelmaa!

Blogien merkitys on nykyään hieman vähentynyt Facebookin ja muun sosiaalisen median takia. Tärkein ero Facebookiin on se, että Facebookin tilapäivitykset näkyvät (yleensä) vain kavereillesi, kun taas blogit ovat (yleensä) julkisia. Blogikirjoitukset ovat hieman pidempiä, viimeistellympiä ja harkitumpia kuin Facebook-päivitykset.

Suomalaisten pitämiä blogeja voit tutkiskella sivustolla Blogit.fi.

Hyvä tietää blogeista

Sana blogi on lainasana englannista. 1990-luvun loppupuolella joku keksi typistää sanan weblog (verkkoloki) muotoon blog.

Usein blogikirjoituksessa on mainittu ”kategoriat”, ”aiheet” tai ”avainsanat”, joihin kyseinen artikkeli kuuluu. Esimerkiksi tämän blogikirjoituksen aiheena on ”Internet”. Jos klikkaat sanaa ”Internet” tämän tekstin alla, saat näkyviin kaikki Digiopet-blogin artikkelit, joilla on sama aihe.

Blogin kategoriat tai aiheet ovat usein näkyvissä myös sivupalkissa, joka voi olla joko oikealla tai vasemmalla. Tämän sivuston käsittelemät aiheet löytyvät ylävalikosta: klikkaa sanaa Aiheet, niin näet listan tärkeimmistä Mihku.fi -sivuston käsittelemistä aiheista (myös toisesta blogistamme).

Sivupalkista löytyy joskus myös Arkisto, josta voi kaivella vanhoja blogikirjoituksia valitun vuoden valitulta kuukaudelta. Tässä blogissa sellaista ei ole.

Blogeissa on melkein aina jossakin kohtaa, yleensä sivun yläosassa, joko tyhjä hakupalkki tai suurennuslasi-kuvake. Jos esimerkiksi haluat nähdä kaikki blogin artikkelit, joissa mainitaan sana Windows, kirjoita se hakukentään ja paina näppäimistöltä Enter-nappia. Tämän blogin hakukenttä avautuu painamalla ylävalikon suurennuslasia.

Perustaisinko oman blogin?

Oman blogin perustaminen ei ole mitenkään hirveän vaikeaa. Olen opettanut blogin tekemistä monissa kansalais- ja työväenopistoissa. Oppilaina on ollut mm. aktiivisia valokuvaajia, käsitöitä harrastavia mummoja, yrittäjiä ja järjestöihmisiä. Kaikki ovat saaneet oman blogin pystyyn!

Opetan WordPress-nimistä julkaisujärjestelmää. Se on siitä hyvä, että sama ohjelma venyy sekä aloittelijoiden että ammattilaisten tarpeisiin. Myös tämä sivusto on tehty WordPressillä. (WordPressillä voi tehdä myös ”ihan tavallisia” nettisivuja, joissa ei ole blogia ollenkaan, esimerkiksi tämä nopeasti toteutettamani tamperelaisen psykoterapeutin kotisivu.)

Tavalliset harrastajat menevät yleensä osoitteeseen wordpress.com ja perustavat sinne ilmaiseksi blogin. Se käy nopeasti. Silloin internet-osoitteeksi tulee esimerkiksi minunblogini.wordpress.com.

Yrittäjät, järjestöihmiset ja kunnianhimoisemmat blogistit vuokraavat kotisivutilaa jostain web-hotellista ja asentavat WordPress-ohjelman sinne. He varaavat myös ikioman verkkotunnuksen eli domainin (kuten mihku.fi) ja saavat enemmän vaihtoehtoja sivustonsa hallintaan.

Sivuston muokkaus sujuu molemmissa tapauksissa internet-selaimen kautta. Artikkelin kirjoittaminen ja kuvien lisääminen on aika samanlaista kuin tekstinkäsittely Microsoft Wordissa tai ilmaisessa LibreOfficessa.

4 kommenttia artikkeliin ”Mikä on blogi?”

 1. Kiitos, Mikko!

  Blogin perustaminenhan tuntui helpolta kuin heinänteko, kun seurasi ohjeitasi.
  Olen miettinyt omaa blogia, koska on syyllinenn olo siitä, että kirjallisuus- ja kirjoittajaihmisenä en pidä minkäänlaista päiväkirjaa. Se ahistaa. Blogi voisi olla vastaus tähän. Täytyy vaan muistaa, että se on sitten julkinen, eikä laverrella umpia ja lampia kaikille (mahdollisesti kolmelle) elämästäni kiinnostuneelle.

  Mutta nyt ollaan sivussa itse asiasta. Hienoa, että olet perustanut tämän juttusi ja Ihmettele -digilehden. Ja upeaa on sekin, että sivuston kautta Maijan loistavat kulttuurihistoriaamme avaavat jutut pääsevät julki, eivätkä jää arkistoon pölyä keräämään. En ole vielä kokeillut googlettaa, löytyykö niihin linkkejä sieltä. Tiedän, että moni muukin kuin vain minä lukee kovin mielellään Maijan tekstejä ja kolumneja. Hyvät hyssykät on loistava aloitus kustantajalle!

  Onnea ja menestystä!

  Vastaa
 2. Kiitos kehuista ja kannustuksesta, Päivi!

  Äitini Maijan artikkeleita ei ihan vielä löydy mistään, mutta ihan pian, varmaan jo tällä viikolla, alkaa juttujen tasainen virta Ihmettele-lehdessä (ihmettele.fi). Täällä juuri Virroilla käydään julkaistavia juttuja läpi.

  Vastaa

Jätä kommentti