Teknisiä juttuja: Jaa-napit, sivuston nopeus ja salaus

GDPR

EU:n uusi tietosuoja-asetus astui voimaan 25.5.2018. Asetus vaikuttaa myös siihen, mitä vaaditaan tavallisilta yritysten tai järjestöjen nettisivuilta! Katso täältä selkeä lista tarvittavista toimenpiteistä.

Jaa-napit

Omalla palvelimella olevalle WordPress-sivulle suosittelen esim. monia tärkeitä juttuja sisältävän Jetpack-lisäosan jaa-nappeja tai AddtoAny-lisäosaa.

WordPress.comissa on Jetpack-lisäosan jaa-napit automaattisesti käytössä. Jetpackin idea on juurikin tarjota wordpress.com -sivuston toiminnallisuus myös omalla palvelimella sijaitsevalle WordPress-sivustolle.

HTML-koodilla Facebook-napit voi toteuttaa Facebookin ohjeiden mukaan.

Salatut sivut: SSL-sertifikaatin ottaminen käyttöön

Oma webhotellini, tamperelainen Domainmaailma tarjoaa nykyisin ilmaisen SSL-sertifikaatin ilmaiseksi!

Aiemmin SSL-sertifikaatin kuukausihinta oli 4,90 €, joten ilmaisuus oli todella kiva yllätys. Ilmaisuus perustuu voittoa tavoittelemattoman Let’s Encrypt -palvelun hyödyntämiseen.

WordPressissä on tärkeää pakottaaa sivut toimimaan salattuna. Jos käyttäjä eksyy salaamattomalle versiolle sivustosta, niin esim. nettikauppa ei välttämättä toimi. Tästä voi lukea asiasta lyhyet Domainmaailman ohjeet. Toinen helppo tapa pakottaa sivut toimimaan aina salattuna on asentaa lisäosa WP Force SSL.

Lue suomenkielinen artikkeli SSL-sertifikaateista täältä.

Sivuston nopeutusvinkkejä

Oma sivustoni hidasteli ja pyysin apua Domainmaailman Arilta. Hän vastasi näin:

Käytetyllä PHP versiolla on huomattavasti vaikutusta nopeuteen:
PHP 5.6: 1.92 s
PHP 7.0: 1.18 s

Lisäksi gzip pakkaus nopeuttaa hieman (etenkin jos asiakkaalla on hitaampi yhteys) Datasiirto 471.0 kB –> 403.3 kB 1.16 s

Nämä olivatkin päteviä vinkkejä.

PHP-version sain vaihdettua cPanelissa, joka on Domainmaailman ja monen muun web-hotellin työkalu sivustojen säätämiseen. Säädön nimi cPanelissa on PHP Selector.

Laitoin gzip-pakkauksen toimimaan tämän ohjeen mukaan.

Ari neuvoi lisäksi tutkimaan sivua GTmetrixin nopeustestillä, joka kertoo nopeutusvinkkejä. Latausajat ovat palturia, koska palvelin sijaitsee Vancouverissa. Samantyyyppinen Pingdomin nopeustesti oli jo aiemmin tiedossani (muista vaihtaa palvelin Tukholmaan).

Omaa sivustoani olen nopeuttanut myös käyttämällä WordPress-lisäosaa Autoptimize.

Lisää nopeutusvinkkejä, englanniksi, löytyy täältä.

Kuvien koko vaikuttaa sivuston nopeuteen paljon

WordPress-julkaisujärjestelmä huolehtii onneksi tästä asiasta konepellin alla melko hyvin. Kun lataat kuvan WordPressiin, se tekee siitä eri kokoisia versioita, pienen, keskikokoisen ja ison. Näistä näytetään käyttäjälle se, joka sopii tilanteeseen parhaiten.

Voit tutkiskella oman nettisivuston kuvia esim. Firefox-selaimella. Paina kuvaa oikealla hiirennapilla ja valitse Näytä kuvan tiedot. Firefox kertoo sinulle, kuinka iso kuva on ladattu ja minkä kokoiseksi se on skaalattu.

WordPressin tietoturva

Tietoturva ei varsinaisesti liity nettinäkyvyyteen, mutta on niin tärkeää, että haluan tässä jakaa myös muutaman tietoturvavinkin WordPressiin (omalla palvelimella).

Kurssi: Näkyvyyttä nettisivuille

  1. Google-sijoituksen anatomia
  2. Miltä nettisivusi näyttää Googlessa ja Facebookissa
  3. Sisältömarkkinoinnin perusteita
  4. Laskeutumissivu (Landing Page)
  5. Toteuta ”Vanity URL”
  6. Teknisiä juttuja: Jaa-napit, sivuston nopeus ja salaus

Jätä kommentti