Miltä nettisivusi näyttää Googlessa ja Facebookissa

Kun Googlesta hakee hakusanalla ”i k inha”, näkyy hakutuloksien joukossa myös tällä samalla nettisivustolla asustavan Ihmettele-lehden I. K. Inha -teemasivujen hakutulos (ks. kuva).

Hakutuloksessa näkyvät seuraavat:

  • Otsikko I. K. Inha — Ihmettele — Mihkun kirjakauppa on sivun otsikko eli title. Kun kyseiselle sivulle mennään, niin sama title näkyy myös internet-selaimen yläpalkissa. Tämä on eri asia kuin tekstin h1-pääotsikko. (Otsikko on muuten violetti siksi, että sillä on jo vierailtu aiemmin. Muussa tapauksessa se olisi sininen.)
  • https://mihku.fi > ihmettele > inha on sivuston internet-osoite eli URL. Google käyttää tässä merkkiä > normaalin kautta-merkin / sijaan.
  • ”Jäähdyspohja-kylälehden vuoden 1990 teemanumero …” on sivun meta-kuvaus. Kännykällä kuvaus ei mahdu ihan kokonaan, tietokoneen Google-haussa mahtuu.

Kaikkia näitä on mahdollista muokata! Sinun tietenkin kannattaa rakentaa Googlessa näkyvästä hakutuloksesta niin houkutteleva kuin mahdollista.

Se että googlaajat valitsevat hakutulosten joukosta juuri sinun sivustosi sitäpaitsi lisää sivusi Google-arvostusta.

Metatietojen muokkaaminen WordPressissä

Ilman mitään lisäosia voit muokata ainakin seuraavia asioita:

  • Koko sivuston otsikkoa voi vaihtaa Asetukset -> Yleinen.
  • Jokaisen artikkelin pääotsikko vaikuttaa myös title-otsikkoon.
  • Artikkelien URL-osoite määritellään yleisesti Asetukset -> Osoiterakenne. Huomaa että jos artikkeleihisi on jo linkkauksia, niin artikkelien URL-osoitetta ei kannata vaihtaa.
  • Voit muokata jokaisen artikkelin kestolinkkiä artikkelin muokkausruudussa. Sama juttu taaskin, älä vaihda osoitteita, jos linkkauksia jo on.
  • Jos artikkeleille on kirjoitettu Ote, jonka on tarkoitus olla blogin etusivulla näkyvä lyhyt artikkelin esittelyteksti, niin kyseinen ote näkyy myös Google-hauissa.

WordPress on siis jo valmiiksi aika hyvin hakukoneoptimoitu. Tässä hyvää lisätietoa aiheesta englanniksi, luepa myös artikkeli How to Publish Posts that Search Engines Will Love.

Entä miltä sivusi näyttää Facebookissa?

Aivan samat muokattavat metatiedot vaikuttavat myös siihen, miltä Facebook-jako näyttää. Lisäksi Facebookissa on lisäksi hyvin tärkeää huolehtia siitä, että sivusi pääkuva näyttää hyvältä — jos kyse on WordPress-artikkelista, niin tätä kuvaa kutsutaan artikkelikuvaksi. Paras mahdollinen kuvasuhde Facebookin kannalta on 1:1,91.

WordPress omalla palvelimella: Yoast SEO

Jos käytät WordPressiä omalla palvelimellasi, suosittelen asentamaan mainion ilmaisen lisäosan nimeltä Yoast SEO. Tällä lisäosalla voit tehdä kaikenlaista hakukoneoptimointia, mm. muokata juuri näitä Googlessa näkyviä juttuja tarkemmin.

 

WordPress-lisäosa Yoast SEO mahdollistaa Googlessa näkyvien metatietojen tarkan muokkauksen.
WordPress-lisäosa Yoast SEO mahdollistaa Googlessa näkyvien metatietojen tarkan muokkauksen.

Tiia Konttisen blogikirjoituksessa käsitellään Yoast SEO:n perusteita.

Yoast SEO:n käyttöön löytyy kattavaa ohjeistusta englanniksi:

Hakusanoja voi sijoitella otsikoihin ja metakenttiin

Kurssin aiemmassa osassa todettiin, että sisältö on Googlelle nykyään tärkempää kuin se, että sivulta löytyy täsmällisesti niitä hakusanoja, joita ihmiset käyttävät. Joka tapauksessa hakusanoja kannattaa edelleen hiukkasen miettiä.

On hyvä, jos avainsana esiintyy sivulla melko usein. Google arvostaa luonnollisen oloista tekstiä eikä pidä siitä, jos hakukoneita yritetään manipuloida toistamalla sanoja tarpeettomasti.

Tärkeimpiä paikkoja, joihin hakusanoja voi laittaa, ovat seuraavat:

  • title-otsikko
  • h1-otsikko
  • meta-kuvaus, eli juuri tuo Googlessakin näkyvä kuvaus

Näistä title ja metakuvaus näkyvät jo Google-haussa, joten muista kohdistaa sanat tavallisille lukijoillesi, ei hakukoneille.

Teknistä tietoa HTML:n metakentistä

Googlen suomenkieliset ohjeet Googlen tunnistamista sisällönkuvauskentistä, lisäksi tietoa minne nämä HTML-koodissa laitetaan.

Sosiaalisen median tärkeimmät metakentät, englanniksi (HTML).

Lisää tietoa metakentistä englanniksi täältä tai täältä.

Kurssi: Näkyvyyttä nettisivuille

  1. Google-sijoituksen anatomia
  2. Miltä nettisivusi näyttää Googlessa ja Facebookissa
  3. Sisältömarkkinoinnin perusteita
  4. Laskeutumissivu (Landing Page)
  5. Toteuta ”Vanity URL”
  6. Teknisiä juttuja: Jaa-napit, sivuston nopeus ja salaus

Jätä kommentti