Sovelluksen asentaminen Windowsille

Digiopen Internet-kurssilla opetellaan käyttämään Suomen ja maailman suosituinta internet-selainta, Googlen valmistamaa Chromea. Muut selaimet eivät eroa Chromesta kovin paljon, joten ihan hyvin voit käyttää myös Firefoxia tai Edgeä ja pysyt silti kärryillä tosi hyvin!

Joka tapauksessa katson parhaaksi aloittaa Internet-kurssin kertomalla, miten Chrome tai toinen suosittu internet-selain Firefox asennetaan Windowsille. (Haluatko asentaa sovelluksen Android-älypuhelimellesi? Lue täältä ohjeet.)

Uudessa Windows-tietokoneessa on asennettuna vain käyttöjärjestelmän mukana tulevat sovellukset. Valmiiksi asennettuna on esimerkiksi Microsoftin Edge-nettiselain. Voit käyttää Edge-selainta muiden nettiselainten etsimiseen internetistä.

Joitakin hyviä sovelluksia

Hyviä ilmaisia ja luotettavia sovelluksia ovat esimerkiksi nämä:

Klikkaamalla sovelluksen nimeä pääset suoraan sovelluksen valmistajan nettisivulle, josta voit ladata sovelluksen.

Sovellus ja ohjelma ovat synonyymeja.

Sovelluksen etsiminen Googlesta

Vaihtoehtoisesti voit etsiä sovelluksia hakukoneella.

Sovelluksien asentamisessa Windows-tietokone eroaa suuresti mobiililaitteista. Älypuhelimella tai tabletilla sovellukset asennetaan sovelluskaupasta: Android-laitteilla Googlen Play-kaupasta (Digiopessa on Android-sovelluksista kokonainen kurssi), Applen laitteilla App Storesta. Mobiililaitteiden sovelluskauppojen sovellukset ovat Googlen tai Applen tarkistamia, joten niiden asentaminen on turvallista.

Sen sijaan Windows-tietokoneelle asennettavat sovellukset etsitään internetistä. On lukemattomia eri nettisivuja, jotka tarjoavat sovellusten asennusohjelmia ladattavaksi. On sinun omalla vastuullasi päättää, luotatko kyseiseen nettisivuun vai et! Netistä löytyy ikävä kyllä suuri määrä haitallisia sovelluksia, joita ei kannata asentaa!

Useimmiten sovellluksia etsitään Google-hakukoneella, mutta hyvin ne löytyvät myös Microsoftin hakukoneella nimeltä Bing, joka on oletushakukone Edge-selaimessa.

On hyvä idea etsiä Googlesta tai Bingistä vain sovelluksia, jotka etukäteen tiedät luotettaviksi. Älä mielellään lataa luotettuakaan sovellusta sellaiselta sivustolta, johon et luota, sillä sovellus voi olla joku muu kuin mitä sivusto väittää.

Muista, että hakukoneiden ylin tulos (mahdollisten mainosten jälkeen) on todennäköisesti se paras. Todennäköisimmin ylin hakutulos on sovelluksen valmistajan virallinen sivusto.

Lue täältä lisää vinkkejä googlaamiseen.

Sovelluksen lataaminen ja asentaminen

Sovelluksen asentamisen vaiheet:

 1. Lataa netistä asennusohjelma, jonka tiedostonimi päättyy yleensä .exe (suoritettava sovellus). Internetistä ladatut tiedostot päätyvät Windowsin kansioon Ladatut tiedostot, joka löytyy Resurssienhallinnasta. Hyppää Resurssienhallinta-kurssiin.
 2. Aja ladattu asennusohjelma esimerksi tuplaklikkaamalla sitä Resurssienhallinnassa. Tässä kohtaa Windows varoittelee vaaroista, sillä asennusohjelmalle pitää antaa lupa tehdä melkein mitä tahansa omalle tietokoneelle. Jos haluat asentaa sovelluksen, on ohjelmalle annettava kaikki luvat. Käynnistä siis vain asennusohjelmia, joihin luotat!

Sinun ei välttämättä tarvitse käyttää Resurssienhallintaa, jos et osaa tai halua. Kun olet ladannut sovelluksen, tarkkaile internet-selaintasi: ilmoittaako se jossain latauksen onnistumisesta? Voit yleensä klikata sieltä ladatun tiedoston nimeä, jolloin pääset suoraan käynnistämään asennusohjelman.

Sovelluksen poistaminen Windowsissa

Paina Käynnistä-nappia ja kirjoita ”poista sovellus”. Valitse hiirellä ”Lisää tai poista sovellus”.

Näkyville tulee lista tietokoneelle asennetuista sovelluksista. Voit rullata listaa ja etsiä haluamasi sovelluksen.

Napauta sovellusta ja valitse Poista asennus.

Kurssi: Internet

 1. Sovelluksen asentaminen Windowsille
 2. Internetin selaaminen (Google Chrome)
 3. Tiedon hakeminen Googlesta
 4. Käytännön esimerkkejä internet-tiedonhausta
 5. Suomen suosituimmat nettisivut
 6. Perustietoa sähköpostista
 7. Gmail on maailman suosituin sähköposti
 8. Sähköpostietiketti
 9. Työmarkkinatori

Jätä kommentti