Gmailin perusohjeet
Tampereen kirjastojen Tietotorilta löytyy pdf-tiedostona Sähköpostin peruskurssi, joka sisältää Gmailin peruskäytön tietokoneen nettiselaimella.
Viestien arkistoiminen

Gmailissa on niin paljon tilaa, että sähköposteja ei ikinä tarvitse poistaa. Sen sijaan sähköpostit on tarkoitus arkistoida.
Arkistointi tapahtuu napilla, jossa on nuoli alaspäin.
Arkistoidut viestit eivät näy postilaatikon etusivulla. Niitä voi hakea Gmailin hakupalkin avulla.
Androidin Gmail-sovelluksessa viestejä voi arkistoida viestilistauksessa heittämällä ne vasemman reunan yli.
Miksi kannattaa arkistoida?
Arkistoidut viestit poistuvat häiritsemästä etusivulta. Kannattaa arkistoida kaikki, joille ei enää tarvitse tehdä mitään. Kaikki vastatut tai ymmärretyiksi todetut tai turhat mainosviestit voi arkistoida pois silmistä. Silloin näkee yhdellä silmäyksellä, että mille viesteille vielä tarvitsee tehdä jotakin. Allekirjoittanut tyhjentää postilaatikkonsa periaatteessa joka päivä.
Miksi kannattaa arkistoida myös turhat mainosviestit? Siksi, että ihminen tekee virheitä; jos opettelee valitsemaan poistamisen ja arkistoimisen välillä, voi joskus sattua vahinko.
Miten arkistoidut viestit löytyvät?

Arkistoitu viesti löytyy hakemalla hakusanalla, esim. kirjoittajan nimi tai joku sana viestin sisällä.
Gmailissa on lisäksi vasemmalla paikka Kaikki viestit, jossa ovat sekä arkistoidut viestit että postilaatikossasi olevat viestit. Täältäkin voi etsiä arkistoituja viestejä, mutta kätevämpää on monesti etsiä hakusanalla.
Postilaatikon luokat
Kolme viivaa allekkain -> Asetukset -> oma sähköpostiosoite -> Postilaatikon luokat
Jos kaikki viestit aina arkistoi, kannattaa jättää vain Ensisijainen luokka.
Jos viestejä ei ole tapana arkistoida, voi olla hyötyä siitä, että viestit jakautuvat Ensisijaiseen, Sosiaalisiin verkostoihin ja Tarjouksiin.
Linkkejä lisäohjeisiin
Kurssi: Internet