Facebook on uskomattoman suosittu nettipalvelu, jolla on yli kaksi miljardia käyttäjää. Facebook on kaikkein suosituin sosiaalinen media, paljon suositumpi kuin esimerkiksi Instagram tai Twitter.
Ennen kuin lähdet tekemään omaa Facebook-tiliä, sinun on hyvä tietää joitakin perusasioita siitä, mitä Facebookin käyttäminen tarkoittaa. Mitä kaikkea Facebookissa voi tehdä? Kuinka julkista Facebookin käyttäminen on? Mihin sitoudut?
Perustoiminnot
Facebookin perusajatuksena on julkaista tilapäivityksiä eli tekstiä ja kuvia, jotka ilmestyvät omien Facebook-kavereiden etusivulle nähtäväksi. Päivityksiä voivat kaverit sitten tykkäillä ja kommentoida.
Tilapäivitys voi olla tekstiä, kuvia, internetistä löydettyjä artikkeleita tai YouTube-videoita. Tilapäivityksiä voi ”tykkäillä” tai kommentoida. Tilapäivityksen voi tarkasti suunnata kenelle haluaa, useimmiten omille kavereille, vaihtoehtoina esimerkiksi julkinen tai vain tietyt kaverit. Voit jakaa Facebookissa myös kokonaisia valokuvagallerioita valitsemillesi henkilöille (taaskin useimmiten omille kavereille).
Kuka tahansa käyttäjä voi luoda Facebookiin ryhmän, johon lisätään Facebook-kavereita. Ryhmässä keskustellaan jonkun tietyn aiheen ympärillä. Esimerkiksi harrastusporukalla voisi olla yksityinen ryhmä. Esimerkiksi Tampere vanhoissa kuvissa on julkinen ryhmä.
Facebookissa voi myös yksityisviestitellä
Facebook on yleisyytensä takia erittäin hyödyllinen paikka. Tosi suuri osa kavereistasi on jo siellä! Facebookissa kannattaa olla, vaikka et käyttäisi sitä uutisten kertomiseen kavereille tai edes kavereiden päivitysten lukemiseen. Facebook mahdollistaa nimittäin myös yksityisviestien lähettämisen.
Monesti tulee vastaan sellainen tilanne, että sinulla ei ole vanhan koulukaverin puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta, mutta Facebook-kaverina hän kyllä on. Niinpä hänet on helppoa saada kiinni! Jos lähetät kaverillesi yksityisviestin, mutta hän ei ole kirjautuneena Facebookiin millään laitteella, menee tieto yksityisviestistä sähköpostilla.
Asentamalla Messenger-sovelluksen älypuhelimeen tai tablettiin pääset juttelemaan myös mobiililaitteella. Jos liittymääsi sisältyy rajaton netti, tämä on täysin ilmaista. Messenger-sovelluksella voi myös soittaa ääni- tai videopuheluita ilmaiseksi!
Yksityisviestikeskustelussa voi olla mukana myös useampia kuin kaksi osallistujaa.
Päivitysten julkisuus

Voisi sanoa, että Facebook on useimmille ihmisille enemmän yksityinen kuin julkinen sosiaalinen media. Vain itse valitsemasi kaverisi näkevät päivityksesi. Kaveriksi ei voi päätyä ”vahingossa”, sillä vastaanottajan pitää aina vahvistaa kaveripyyntö.
Facebookissa on kuitenkin mahdollista julkaista myös päivityksiä, joita kuka tahansa internetin käyttäjä voi käydä katsomassa — ole tarkkana!
Kun julkaiset Facebookissa jotain, on julkaisun alareunassa pieni kuvake, joka kertoo kuka päivityksen voi nähdä. Olepa tarkkana, että siinä on valittuna Kaverit (kaksi hahmoa) eikä Julkinen (maapallo)!
Kaverit on useimmille ihmisille selvästi paras valinta. Toki jos nimenomaan haluat asiallesi julkisuutta, esimerkiksi jos mainostat kaverisi yrityksen järjestämää tapahtumaa, voit valita että päivitys on Julkinen.
Kun olet julkaissut päivityksen uudella julkisuusasetuksella, jää kyseinen valinta päälle seuraaviinkiin päivityksiisi. Muista tarvittaessa vaihtaa Julkinen takaisin Kavereiksi.
Omat profiilikuvasi ja taustakuvasi ovat aina julkisia, eli kenen tahansa löydettävissä! Tämä on siksi, että ihmiset voisivat löytää sinut kuvan perusteella.
Sinä valitset itse, mitä jaat Facebookissa ja kenelle
Jotkut ihmiset pelkäävät mennä Facebookiin, koska he ajattelevat, että silloin elämä muuttuu yhtäkkiä kovin julkiseksi. Ei se niin mene. Vain ne asiat, joita itse päätät jakaa Facebookissa, menevät kavereidesi tietoon tai (vain jos niin haluat) julkisiksi.
Monet ihmiset ovat Facebookissa, mutta eivät koskaan jaa siellä mitään.
On hyvä huomata sekin, että jos olet Facebookissa, niin pääset katselemaan ja tarvittaessa vaikuttamaan siihen, mitä kuvia ja tarinoita kaverisi jakavat sinusta! Voit esimerkiksi lähettää kaverille yksityisviestin ja pyytää poistamaan nolon kuvan.
Facebook on mainostaja, joka urkkii tietojasi
Facebook on amerikkalainen yritys, joka saa tulonsa mainosten myynnistä. Aina kun käyttäjä näkee mainoksen Facebookissa, Facebook saa siitä palkkion.
Facebook tutkii tarkasti käyttäytymistäsi ja rakentaa sinusta tarkan profiilin. Tämän tiedon perusteella Facebook osaa paremmin näyttää sinulle mainoksia, joita saattaisit klikata. (Myös toisella amerikkalaisella yrityksellä, Googlella, on aivan samanlainen ansaintalogiikka.)
Facebook on tässä urkkimisessaan hurjan ovela. Facebook pyrkii saamaan selville myös ne internet-sivut, joilla vierailet Facebookin ulkopuolella. Jos olet kirjautuneena Facebookiin ja menet internet-sivulle, jolla on Facebookin seurantasovellus asennettuna, Facebook saa tästä vierailusta tiedon. Ja vaikka et olisikaan sillä hetkellä kirjautuneena Facebookiin, saa Facebook nämä tiedot seuraavan kirjautumisen yhteydessä. (Facebook hyödyntää tässä tekstitiedostoja eli evästeitä, joita internet-selain tallentaa omalle laitteellesi.)
Mainittakoon myös se, että amerikkalaisena yrityksenä Facebook on joutunut antamaan oikeudet Yhdysvaltain tiedustelupalveluille siihen, että nämä saavat vapaasti tutkia Facebookin käyttäjien tietoja.
Facebook saa kuviesi oikeudet
Facebookin käyttöehdoissa kannattaa kiinnittä huomiota ainakin tähän:
Lupa käyttää luomaasi ja jakamaasi sisältöä: Omistat sisällön, jonka luot ja jaat Facebookissa sekä muissa Facebook-tuotteissa, eivätkä nämä käyttöehdot poista oikeuksia, jotka sinulla on omaan sisältöösi. Voit jakaa sisältösi kenen tahansa muun kanssa, koska tahansa. Tarjotaksemme palveluitamme, tarvitsemme sinulta kuitenkin joitakin laillisia lupia tämän sisällön käyttämiseen.
Tarkemmin sanoen, kun jaat, julkaiset tai lataat tuotteillamme tai niiden yhteydessä sisältöä, jota koskevat immateriaalioikeudet (kuten valokuvat tai videot), myönnät meille ei-yksinomaisen, siirrettävän, alilisensoitavan, rojaltivapaan ja maailmanlaajuisen lisenssin säilyttää, käyttää, levittää, muokata, kopioida, kääntää ja esittää tai näyttää julkisesti sisältöäsi sekä luoda siitä johdannaisteoksia (yksityisyys- ja sovellusasetustesi mukaisesti). Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos jaat Facebookissa kuvan, annat meille luvan säilyttää, kopioida ja jakaa sen muille (jälleen kerran, asetustesi mukaisesti), kuten palveluntuottajille, jotka tukevat palveluamme tai muita käyttämiäsi Facebook-tuotteita.
Voit päättää tämän lisenssin koska tahansa poistamalla sisältösi tai käyttäjätilisi. Sinun tulee tietää, että teknisistä syistä johtuen poistamasi sisältö saattaa pysyä rajatun ajan varmuuskopioissa (jolloin se ei tosin ole muiden käyttäjien nähtävissä). Lisäksi poistamasi sisältö saattaa pysyä näkyvissä, mikäli olet jakanut sen muiden kanssa, eivätkä he ole poistaneet sitä.
On tärkeää, että sinulla on tekijänoikeudet kuviin, joita jaat Facebookissa!
Jos haluat, voi lukea suomalaisten asiantuntijoiden kommentteja Facebookin tekijänoikeusasioista täältä ja täältä.
Facebook on pilvipalvelu, jota voi käyttää monella välineellä
Facebook on tyypillinen pilvipalvelu, mikä tarkoittaa sitä, että palvelu pyörii Facebookin palvelinkoneella internetissä ja kaikki tietosi tallentuvat sinne. Omille laitteillesi ei tallenneta tietoja.
Tästä syystä Facebookia voi käyttää sujuvasti vaikka kuinka monella eri laitteella ja sovelluksella. Eri laitteet ja sovellukset ovat vain ikkunoita, joiden kautta katsellaan Facebookin palvelinkoneella tapahtuvia asioita.
- Tietokoneella Facebookiin kirjaudutaan yleensä sisälle internet-selaimessa kuten Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge tai Applen Safari. Internet-selaimen osoiteriville kirjoitetaan osoite facebook.com ja painetaan Enteriä. Tämän jälkeen päästään kirjautumaan omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla (salasanan voit halutessasi tallentaa selaimen muistiin).
- Kännykällä tai tabletilla on mahdollista käyttää Facebookia myös aivan samalla tavalla selaimen kautta, mutta se ei ole paras tapa. Parempi idea on asentaa laitteen sovelluskaupasta kaksi sovellusta, Facebook ja Messenger. Jälkimmäisellä hoidetaan yksityisviestittely.
On tärkeää, että luot Facebookiin hyvän salasanan ja kirjoitat sen itsellesi varmaan talteen vaikkapa salasanavihkoon. Lue lisää hyvistä salasanoista ja salasanavihkosta.
Facebookin käyttö tapahtuu salatun yhteyden kautta
Facebookin käyttö tapahtuu salattuna yhteytenä, eli sinun ja Facebookin välissä olevat tahot eivät saa mitään selville.
Sähköpostiin verrattuna kommunikaatio Facebook on itse asiassa turvallisempi tapa viestiä! Facebookin yksityisviestiä eivät ulkopuoliset pysty vakoilemaan, mutta sähköpostit kulkevat usein salaamattomana internetissä.