Varustelekalla on käytännönläheinen ja toimiva näkemys Facebook-mainostamisesta, linkki diaesitykseen.
Nämä Varustelekan diassa mainitut asiat vaativat tarkempaa perehtymistä:
- ”Retargeting”. Mainoksia voidaan kohdistaa ihmisille, jotka ovat käyneet internet-sivullasi. Tätä varten pitää asentaa omalle nettisivulle Facebookin pikseli.
- ”Facebook on uskomaton kohdentaja”. Tutkitaan käytännössä, miten monin eri tavoin mainosta voi kohdentaa erilaisille kohderyhmille.
- Jotkut kohderyhmät ovat kalliimpia kuin toiset, koska hinta määräytyy huutokaupassa muiden mainostajien kanssa!
- Mainonnan toimivuutta voi seurata. Saatat esimerkiksi havaita tuloksista, että keski-ikäisille mainostaminen on paljon kustannustehokkaampaa kuin nuorille, ja pääset heti säätämään mainoksen kohderyhmää paremmaksi. Kaikkea muutakin voi muokata lennossa: mainosgrafiikkaa tai tekstejä, esittämisen kellonaikoja… Tästä syystä Facebook on hyvä harjoittelualusta tehokkaiden mainosten tekemiseen, tällaista joustavuutta et muualta löydä.
- Canva on hyvä työkalu Facebook-mainosgrafiikan luomiseen. Karoliina Behmin artikkelista ja videosta on hyvä aloittaa Canvaan tutustuminen.
Päivitys 29.11.2020: Varustelekan Valtteri Lindholmilla on uusia hyviä artikkeleita omassa blogissaan.
Karoliina Behmin blogi!
Karoliina Behmin blogikirjoitukset ovat asiantuntevia, yksityiskohtaisia ja ajantasaisia, suosittelen lämpimästi! Nämä vastaavat oikeastaan kaikkiin kysymyksiin, joita Varustelekan dia herättää.
Ryhmittelin Behmin artikkeleita kokonaisuuksiin niin, että jos artikkeli linkkaa lisätietoartikkeliin, kyseinen lisätietoartikkeli on sisennetty. Halutessasi voit siis klikata vain kokonaisuuksien ensimmäisiä artikkeleita etkä missaa mitään.
Blogikirjoituksia Facebook-mainostamisen perusteista:
- Miksi Facebookissa mainostaminen on yrittäjälle tärkeää?
Blogikirjoituksia Facebook-strategiasta:
Muita vinkkejä (eivät linkitä toisiinsa):
- Paras ilmainen kuvanmuokkausohjelma netissä (Canva)
- Facebook-mainonnan kampanjabudjetoinnin optimointi pakolliseksi syyskuussa
- Hyvä laskeutumissivu — 10 vinkkiä joiden avulla onnistut (Tämä ei vie Behmin artikkeliin, vaan Sampsa Vainion blogiin, jonne Behmkin linkkaa)
Kampanjat — Mainosjoukot — Mainokset
Ennen kuin lähdet kokeilemaan Facebook-mainoksen luomista, kannattaa perehtyä Facebook-mainosten rakenteeseen. Mainoksella on kolme eri osaa:
- Kampanja: Määritä mainosten tavoite.
- Mainosjoukot: kohderyhmät, mainosten aikataulut, missä mainokset näkyvät, kuinka paljon maksat.
- Mainokset: mitä ihmiset näkevät, eli esim. valokuvat, videot, teksti, linkit.
Katariina Behm kirjoittaa näistä erinomaisen selkeästi artikkelissa Facebook mainosten hallinta.
Mainoksen luominen käytännössä
Facebookin mainosten tekemistä on hyvä harjoitella käytännössä mainostyökalulla. Facebookin vasemmasta reunasta, alhaalta, löytyy kohta ”Luo mainos.” Opastettu luonti neuvoo mainosten tekemistä samalla, kun teet valintoja.
Voit toki lueskella myös Facebookin omia ohjeita:
- Valmistaudu mainostamaan Facebookissa -perusohje.
- Facebookin ohje: mainoksien mahdolliset tavoitteet.
Mainosten testailu ja muokkaaminen
Kaikilla kolmella mainoksen tasolla — kampanja, mainosjoukko, mainos — mainoksia voi testailla käytännössä ja muokata. Esimerkiksi jos sinulla on kampanja, jonka tavoite on saada lisää ihmisiä nettisivuille, voit testata mainosjoukkojen tasolla useampaa kohderyhmää ja mainosten tasolla erilaisia tekstejä tai kuvia.
Mainosten hallinnasta löytyy hyviä raportteja mainosten tehokkuudesta. Jos joku mainos menestyy hyvin, voit lisätä sen budjettia. Jos mainos ei saa tuloksia aikaiseksi, voi laittaa sen paussille tai muokata sitä.
Tässä blogikirjoituksessa puhutaan mainosten testailun tärkeydestä.
Myyntiprosessi
Facebook-markkinointi ei ole tarveperusteista mainontaa kuten Googlessa. Googlessa ihmiset kirjoittavat hakusanan, koska he juuri sillä hetkellä haluavat löytää jotakin — he ovat siis usein jo hyvinkin valmiita ostamaan. Facebookissa on kyse enemmän perinteisestä mainonnasta, jossa tuote pitää myydä hiljakseen (vaikka mainosten kohderyhmiä voikin säätää tarkasti).
Jos somettamisen ja nettisivusi on tarkoitus saada aikaan kauppoja, niin tutustupa termiin ”myyntiprosessi”, englanniksi sales funnel. Ajatuksena on, että ostajaa pitää vähitellen lämmitellä kauppojen tekemiseen.
Lue lisää Fiercermedia.fi -blogin erinomaisista blogiartikkeleista:
(Näissä artikkeleissa ROI eli Return on Investment tarkoittaa mainontaan sijoitetun pääoman tuottoa. Lisää digitaalisen markkinoinnin sanastoa.)