Sovelluksia dokumenttien muokkaamiseen

LibreOffice/OpenOffice on ilmainen, tietokoneelle asennettava toimisto-ohjelmapaketti

LibreOffice/OpenOffice vastaa Microsoftin Office-pakettia eli se sisältää tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja esitysgrafiikan. Sovellukset osaavat avata ja tallentaa Microsoftin tiedostomuotoja.

Alunperin tämä avoimen koodin toimisto-ohjelmapaketti oli nimeltään OpenOffice.org, mutta kehittäjäporukan erimielisyyksien takia siitä on nykyään saatavilla kaksi eri versiota, LibreOffice ja OpenOffice, joista LibreOfficea pidetään usein hiukan parempana. Voit lukea LibreOfficen historiasta lisää Wikipediasta.

LibreOfficen voit ladata ohjelmiston kotisivulta ja sen voi asentaa paitsi Windowsiin, myös Linuxille.

Paketin tärkeimmät osat:

  • Writer, tekstinkäsittelyohjelma. Sovelluksen oma tiedostomuoto on .odt, mutta se tukee myös Microsoft Wordin tiedostomuotoja .docx ja .doc.
  • Calc, taulukkolaskenta. Sovelluksen oma tiedostomuoto on .ods, mutta se tukee myös Microsoft Excelin tiedostomuotoja .xlsx ja .xls.
  • Impress, esitysgrafiikka. Sovelluksen oma tiedostomuoto on .odp, mutta se tukee myös Microsoft PowerPointin tiedostomuotoja .pptx ja .ppt.

Täältä voit lukea lisää LibreOfficen tiedostomuodoista. Toisaalta Digiope-sivustolta löytyy Windows-ohjeita sovelluksen käynnistämiseen tai asentamiseen tai poistamiseen.

Microsoftin ja Googlen ilmaiset, nettiselaimella toimivat toimisto-ohjelmat

Nykyään ei välttämättä tarvitse asentaa mitään toimisto-ohjelmaa tietokoneelle, sillä peruskäyttäjälle riittävät sovellukset saa käyttöön myös nettiselaimella. Kilpakumppanit Microsoft ja Google tarjoavat toisiaan täysin vastaavat sovellukset ilmaiseksi.

  • Word Online = Google Docs. Nämä tekstinkäsittelysovellukset ovat aivan yhtä hyviä ja niistä löytyvät kaikki peruskäyttäjän tarvitsevat ominaisuudet, paitsi tavutusta ei ikävä kyllä löydy.
  • Excel Online = Google Sheets. Yllättäen ilmainen Google Sheets on niin hyvä sovellus, että asiantuntija väittää sen olevan peruskäyttäjälle kaikkein paras taulukkolaskentaohjelma, jopa parempi kuin tietokoneelle asennettava Excel (lue englanninkielinen artikkeli).
  • PowerPoint Online = Google Slides. Näistä PowerPoint on varmaan parempi, mutta en ole asiantuntija. Muistan lukeneeni Google Slidesiä koskevia haukkuja.
  • OneDrive = Google Drive. Dokumenttisi tallentuvat pilvitallennuspaikkaan. OneDrive tarjoaa ilmaista tilaa 5 gigatavua. Google Drivessä ja Gmailissa on yhteisesti ilmaista tilaa 15 gigatavua.

Tietokoneella näihin pääsee käsiksi nettiselaimella.

Google: Kun kirjaudut mihin tahansa Googlen nettipalveluun, vaikkapa omaan Gmail-sähköpostiisi, paina oikeassa yläreunassa yhdeksää ruutua ja valitse Drive. Omassa Google Drivessäsi, eli nettitallennuspaikassa, voit luoda uusia dokumentteja tai tuplaklikkaamalla avata vanhoja.

Microsoft: Kirjaudu mihin tahansa Microsoftin palveluun, kuten esimerkiksi Outlook-sähköpostiisi. Sieltä löytyy vasemmasta yläkulmasta tuttu symboli, yhdeksän ruutua, jonka takaa löydät Microsoftin nettisovellukset. Tiedostot tallentaan OneDriveen.

Älypuhelimella tai tabletilla pääset käyttämään ihan samoja sovelluksia, mutta älä käytä nettiselainta vaan asenna sovellukset sovelluskaupasta! Android-laitteella Googlen sovellukset ovat jo valmiina, Microsoftin sovellukset pitää asentaa Play-kaupasta. iPhonella tai iPadilla voit etsiä sovellusten nimillä App Storesta.

Koska tiedostot on tallennettu internettiin, Googlen tai Microsoftin palvelintietokoneelle, voit muokkailla tiedostojasi vapaasti vaikka kuinka monella eri laitteella ja myös julkisilla tietokoneilla. Täältä voit lukea lisää siitä, mihin kaikkiin palveluihin Gmail-tunnuksesi on avain.

Yhteistä näille kaikille nettisovelluksille on se, että niissä on hyvin helppoa kutsua kavereita muokkailemaan dokumentteja samanaikaisesti!

Microsoftin toimisto-ohjelmien maksulliset versiot

Microsoftin perinteinen Office-paketti sisältää siis sovellukset Word (tekstinkäsittely), Excel (taulukkolaskenta) ja PowerPoint (esitysgrafiikka).

Joitakin vuosia sitten eri sovellusvalmistajat kekkasivat, että he voivat sovelluspakettien myymisen sijaan antaa sovellukset vain vuokralle. Tulot kasvoivat ja pörssikurssit lähtivät rajuun nousuun! Vilkaisepa vaikka Microsoftin tai Adoben pörssikursseja.

Asiakkaille vuokraaminen tulee tietysti kalliimmaksi kuin se, että ostetaan ohjelmapaketti ja pärjäillään sillä vuosikausia.

Jos Microsoftin Office-paketin vuokraaminen kiinnostaa, googlaile sanoilla ”Office 365”. Paras tarjous lienee sellainen, että koko perhe saa valtavasti OneDrive-tilaa ja oikeudet asentaa uusimmat Office-sovellukset.

Toisaalta jos pöytälaatikostasi löytyy vanhoja Office-sovellusten pahvilaatikoita asennuslisensseineen, niin mitäpä jos asentaisit ne uudellekin tietokoneellesi? Erimerkiksi vanhat Wordin versiot voivat olla edelleen erinomaisen päteviä.

Vanhakin Wordin versio on yhteensopivia Word Online -nettiversion kanssa. Jos luot dokumentin vanhalla Wordin versiolla kotikoneesi OneDrive-kansioon, voit jatkaa sen muokkailua nettiselaimen tai tabletin Word Onlinella. Word Online osaa näyttää sellaisiakin muokkauksia, joita se ei itse osaa tehdä.

Kuvankäsittely ja piirto-ohjelmat

Ainoastaan sivuntaittajat, jotka valmistelevat taitto-ohjelmalla julkaisuja kirjapainoihin, tarvitsevat kuvankäsittelyohjelmaltaan kykyä muuntaa tietokoneiden RGB-väriavaruus kirjapainojen CMYK-väriavaruuteen. Ohjelmat jotka kykenevät tähän maksavat maltaita. Ammattilaisten piirissä käytetyin on Adoben Photoshop. Photoshoppia ei nykyään pysty ostamaan omaksi, vaan se on vuokrattava, ja vuokra on kallis… Muista, että myös ikivanha Photoshopin ostettu versio kykenee tekemään pätevän muunnoksen RGB:stä CMYK:iin!

Jos sinun ei tarvitse pelata kirjapainojen kanssa, löytyy loistavia kuvankäsittelysovelluksia paljon halvemmalla tai ilmaiseksi.

  • Valokuvien perusmuokkauksen voit tehdä Windows 10:n mukana tulevalla Valokuvat-sovelluksella tai Googlen Kuvat-sovelluksessa. Google Kuvat on näistä paras vaihtoehto kuvien nettitallennukseen, koska se tarjoaa rajattoman tilan hieman pienennetyille valokuville. Lue täältä lisää Google Kuvista.
  • Tarvitsetko enemmän ominaisuuksia? Ilmainen, avoimen koodin kuvankäsittelyohjelma GIMP löytyy Windowsille ja Linuxille. Monet nettigrafiikan ammattilaiset käyttävät tätä. (GIMP ei osaa kirjapainojen CMYK-värejä).
  • Jos tarvitset älypuhelimeesi tai tablettiisi paremman kuvankäsittelysovelluksen kuin Google Kuvat, asenna vaikkapa ilmainen Snapseed (myöskin nykyään Googlen omistama). Jos kaipaat lisätietoa Snapseedistä, täällä on hyviä linkkejä.
  • Vektorigrafiikka rakentuu viivoista, ei pisteistä. Loistava ilmainen tietokoneelle asennettava vektorigrafiikkapiirto-ohjelma on Inkscape.

Tiedostoja kannattaa jakaa PDF-muodossa

Useimmat tällä nettisivulla mainitut sovellukset osaavat tulostaa tiedostoja PDF-muodossa. PDF-tiedostoa ei voi enää muokata ja se näyttää samalta kaikilla eri laitteilla.

Firefox- ja Chrome-nettiselaimet ja myös Gmail-sähköposti osaavat nykyään näyttää PDF-tiedostoja suoraan. Jos haluat avata Windowsin kansioihisi tallennettuja PDF-tiedostoja, asenna ilmainen Adobe Acrobat Reader.

Lue Wikipedia-sivu PDF-formaatista.

Dokkarikurssi

  1. Sovelluksia dokumenttien muokkaamiseen
  2. Google Drive — tallennuspaikkasi pilvessä
  3. Google Docs — tekstinkäsittelyä pilvessä
  4. Google Docs: sarkaimet auttavat CV:n tekemisessä
  5. Google Sites: helpoin tapa tehdä nettisivut

Jätä kommentti