Google Drive — tallennuspaikkasi pilvessä

Tekstinkäsittelyä varten ei välttämättä tarvitse asentaa toimisto-ohjelmapakettia tietokoneelle (vaikkapa Microsoft Word tai maksuton LibreOffice).

Googlen maksuttomiin pilvityökaluihin kuuluvat myös tekstinkäsittely Google Docs sekä taulukkolaskenta Google Sheets. Nämä molemmat löytyvät Googlen pilvitallennuspaikasta, jonka nimi on Google Drive.

Google Drive, Google Docs ja Google Sheets tietokoneella

Jos käytät jo Gmailia, on Googlen muihin työkaluihin helppo päästä. Kirjaudu nettiselaimella Gmailiin  normaaliin tapaan.

Tekstinkäsittely ja taulukkolaskenta löytyvät molemmat Google Drive -pilvitallennuspaikan kautta. Pääset Google Driveen painamalla Gmailin oikeassa yläreunassa yhdeksää pistettä ja valitsemalla Drive.

Google Drive, Google Docs ja Google Sheets älypuhelimella tai tabletilla

Aivan samat työkalut ovat saatavilla myös mobiililaitteille eli kännyköille ja tableteille. Android-laitteilla sovellukset on ladattu jo valmiiksi ja löydät ne useimmiten aloitusnäytöltä Googlen kansiosta tai Sovelluksista. iPhonella tai iPadilla sinun pitää ladata ne App Storesta.

 • Google Drive
 • Google Docs
 • Google Sheets

Sovelluksien toiminnot ovat identtisiä tietokoneen nettiselainversioiden kanssa. Koskapa dokumentit on tallennettu Googlen palvelimelle (Haminaan?), voit muokata niitä kätevästi kaikilla eri laitteillasi.

Google Driven käyttö tietokoneella

Google Driveen tallennetut asiakirjat käyttävät samaa tallennustilaa kuin Gmail. Ilmaista tallennustilaa on siis 15 gigatavua. Tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentadokumentit vievät häviävän pienen määrän tilaa.

Google Driven tiedostot on tallennettu pilveen eli Googlen palvelimelle, mutta muuten sen toimintalogiikka on hyvin samanoloinen kuin Windowsin kansioiden (Resurssienhallinta). Täälläkin voit sijoittaa tiedostoja kansioihin ja niiden alakansioihin.

Ylimmäisenä näet ”pikakäytön” eli viimeksi muokkaamasi tiedostot; nämä voivat sijaita missä tahansa kansiossa.

Pikakäytön alapuolla näet omat kansiosi ja tiedostosi, jotka eivät sijaitse missään kansiossa. Tätä ylimmäistä kansiota voidaan kutsua vaikkapa juurikansioksi tai juurihakemistoksi.

Jos haluat pitää monet tiedostosi järjestyksessä, ei dokumentteja kannata sijoittaa juurikansioon vaan tehdä niille oma kansionsa tyypin mukaan. Voisit luoda juurikansioon vaikkapa kansiot Päiväkirja, Työhakemukset ja Kirjanpito. Sitten sijoittaisit uudet tekstinkäsittelyasiakirjat tai taulukot näihin kansioihin.

Painamalla nappia Uusi pääset luomaan näitä kaikkia:

 • Kansio — pääset kirjoittamaan sille myös nimen
 • Google Docs (tekstinkäsittelyasiakirja) — uusi asiakirja aukeaa uudella välilehdellä
 • Google Sheets (taulukkolaskenta) — uusi taulukko aukeaa uudella välilehdellä

Uusi kansio tai asiakirja luodaan siihen kansioon, jossa tällä hetkellä olet.

Kansioissa liikkuminen ja tiedostojen avaaminen toimivat aivan samalla tavalla kuin Windowsin Resurssienhallinnassa:

 • Tuplanapauttamalla kansiota pääset sinne sisään. Tuplanapauttamalla tiedostoa avaat sen käsiteltäväksi uudella välilehdellä.
 • Jos olet alakansiossa, näet sijaintisi sijaintirivillä, esim: Oma Drive > Työhakemukset. Jos klikkaat Oma Drive, pääset palaamaan juurikansioon.

Tiedostojen siirtely, kopiointi, poistaminen, jne.:

 • Tiedoston tai kansion voi raahata kansion päälle, jolloin se siirtyy sinne. Tai voit raahata tiedoston kansiosta Oma Drive -tekstin päälle, jolloin se siirtyy juurikansioon.
 • Voit valita tiedoston klikkaamalla sitä. Voit valita useita tiedostoja samoin kuin Windowsissa eli maalaamalla tai klikkailemalla niitä Ctrl-näppäin pohjassa. Voit valita työkaluriviltä, mitä haluat tehdä valituille tiedostoille: jakaa kavereille, poistaa; kolmen pisteen takaa löytyy lisää toimintoja, mm. Siirrä kohteeseen.

Jos haluat kopioida tiedostoja omalta tietokoneeltasi Google Drive, onnistuu se helposti. Avaa Windowsin Resurssienhallinta ja raahaa Windowsin kansiosta tiedosto tai tiedostot Google Drive -ikkunan päälle.

Työkalurivillä on myös nappi, josta voit vaihtaa näkymää listan ja ruudukon välillä.

Dokkarikurssi

 1. Sovelluksia dokumenttien muokkaamiseen
 2. Google Drive — tallennuspaikkasi pilvessä
 3. Google Docs — tekstinkäsittelyä pilvessä

Jätä kommentti