Yle Areena

Yle Areena on varmaan sinulle tuttu tietokoneella käytettävänä internet-sivuna? Sieltä löydät Yleisradion TV- ja radio-ohjelmat. Android-mobiililaitteilla ei kannata käyttää nettisivua, vaan sen sijaan asentaa Play-kaupasta sovellus.

Ensimmäisellä käynnistyksellä Yle Areena pyytää sinua joko kirjautumaan sisään tai ohittamaan. Pääset käyttämään sovelluksen melkein kaikkia toimintoja ilman kirjautumista, joten voit aivan hyvin ohittaa. Sisäänkirjautumisesta Yle Tunnuksen (lue lisää Ylen omilta sivuilta) avulla on seuraavat hyödyt:

 1. Voit katsoa tai kuunnella Yle Areenan ohjelmia myös ulkomailla
 2. Voit aloittaa ohjelman katsomisen tietokoneella ja jatkaa samasta kohtaa mobiililaitteella (sinun pitää kirjautua samalla Yle Tunnuksella sisään myös tietokoneella)
 3. Voit lisätä ohjelmia suosikiksi

Yle Areenan välilehdet (alhaalla)

Etusivu. Suositeltuja ohjelmia.

Hae. Voit hakea ohjelmaa kirjoittamalla sen nimen tai asiasanan hakupalkkiin. Täältä löytyvät myös ohjelmien genret: Sarjat, Dokumentit, Elokuvat, Lifestyle, Uutiset ja ajankohtaiset, Urheilu ja Lapset.

Suorat. Katso tai kuuntele tällä hetkellä menossa olevia ohjelmia. Täältä löytyy myös TV-opas/Radio-opas tulevista ohjelmista. Suorissakin ohjelmissa voit muuten kelata taaksepäin, jos haluat katsoa ohjelman alusta!

Omat. Jos et ole kirjautunut sisään, ei täällä ole mitään nähtävää — ainoastaan mahdollisuus kirjautua. Sisäänkirjautuneena sen sijaan löydät täältä suosikiksi merkitsemäsi ohjelmat ja voit jatkaa kesken jäänyttä ohjelmaa.

Audio/TV. Vaihda telkkarista radion puolelle tai toisinpäin.

Kosketa telkkariohjelmaa, ja näet napit

 • || keskeyttää ohjelman.
 • Alhaalla aikajanalla etenee pallo. Napauta janaa hypätäksesi eri kohtaan.
 • Alhaalla toinen kuvake oikealta säätää tekstitystä. Voit esimerkiksi ottaa vieraskielisen ohjelman tekstityksen pois päältä tai vaihtaa tekstin kokoa.
 • Ylhäällä eräs symboleista on Jaa-nappi: pallo, joka on yhdistynyt kahteen palloon. Tätä painamalla voit vinkata ohjelmasta kaverille. Valitse alarivistä joku asennettu sovellus, vaikka Messenger tai WhatsApp, ja pääset seuraavaksi valitsemaan kenelle kavereistasi lähetät linkin ohjelmaan. Viestiä kosketettuaan kaverisi voi sitten katsoa ohjelmaa omalla Yle Areena -sovelluksellaan.
 • Ylärivissä sydän (suosikkiohjelma) ja soittokello (muistutus) ovat käytettävissä vain, jos olet kirjautunut sisään Yle Tunnuksella. Muistutuksen asettaminen tarkoittaa sitä, että jatkossa Yle Areena ilmoittaa sinulle, kun suosikkiohjelmastasi tulee uusi jakso. Voit perua ilmoitukset koskettamalla kelloa uudestaan.

Huomioita

 • Telkkaria katsoessasi käännä laite sivusuuntaan, niin ohjelma täyttää koko ruudun. Jos näin ei käy, on laitteessasi varmaan Kierto-ominaisuus pois päältä. Sipaise laitteen ilmoitukset esiin ruudun yläreunasta alaspäin. Ylhäällä on pika-asetuksia, ja yksi kuvista on Kierto. Sen pitäisi olla valittuna.
 • Jos kuuntelet radio-ohjelmaa ja poistut sovelluksesta, ohjelma jatkuu! Voit siis puuhailla laitteellasi kaikkea muuta ja samalla kuunnella radiota. Jos haluat keskeyttää ohjelman, sipaise laitteen yläreunasta alaspäin, jolloin näkyviin tulevat ilmoitukset. Yksi ilmoituksista on radio-ohjelman ohjauspaneeli, josta voit keskeyttää ohjelman painamalla ||, kelata alkuun tai hypätä 10 sekuntia eteen- tai taaksepäin. Jos haluat lopettaa radio-ohjelman kuuntelemisen kokonaan, voit ensin keskeyttää sen painamalla || ja sitten heittää sormella vasemman tai oikean reunan yli.
 • Jos ohjelma on käynnissä ja Yle Areena pois näkyvistä, löytyy käynnissä oleva ohjelma puhelimen ilmoituksista! Ilmoitukset saat esiin sipaisemalla ruudun ylälaidasta alaspäin.

Esimerkki: etsitään radion puolelta luonto-ohjelmia

 1. Napauta oikealta alhaalta Audio. (Jos et jo ole radion puolella.)
 2. Paina Hae.
 3. Sipaise alaspäin ohjelmien kategorioihin. Etsi Luonto.
 4. Näkyviin tulevat suositellut luonto-ohjelmat, napauttamalla pääset kuuntelemaan. Välilehtiä on suositeltujen ohjelmien lisäksi paljon muitakin: uusimmat, suosituimmat, vielä ehdit, A-Ö ja tulossa.

Samalla periaatteella löydät myös haluamiasi tv-ohjelmia tai muuta kivaa. Katsottava tai kuunnelta ei Areenasta lopu!

Lisälaitteita katsomiseen ja kuuntelemiseen

Lisälaitteilla radion kuunteleminen tai telkkarin katsominen Yle Areena -sovelluksella (ja monella muulla) muuttuu entistä mukavammaksi.

Kuulokkeet:

 • Onko mobiililaitteessasi vielä perinteinen kuulokeliitäntä? Uusissa laitteissa sellaista ei välttämättä enää ole.  Langattomat Bluetooth-kuulokkeet on toinen ja nykyään varmaan jo yleisempi vaihtoehto.
 • Jos kuulokeliitäntä löytyy, voin suositella Koss Porta Pro -kuulokkeita. Niiden hinta on vain noin 30–40 €, ja äänenlaatu on hintaan nähden erinomainen. Kyseiset kuulokkeet asetetaan korvan päälle ja ne päästävät kaikki ulkoa tulevat äänet läpi, eli ne sopivat hyvin valppaille kävelyretkille, kun haluat pysyä tietoisena ympäristön äänistä.
 • Jos taas haluat estää ulkoa tulevaa melua, tarvitset kuppikuulokkeet tai jopa vastamelukuulokkeet. Kuulokkeita on hyvin monenlaisia! Gigantin opas auttaa valitsemaan omiin tarpeisiisi sopivat kuulokkeet. Techradar-sivustolta löydät suomenkielisen katsauksen markkinoiden parhaista kuulokkeista.

Kännykkä tai tabletti kiinni stereoihin:

 • Radiossasi tai stereoissasi saattaa olla AUX IN -liitäntä. Siihen voi vetää piuhan mobiililaitteen kuulokeliitännästä (jos sellainen löytyy).
 • Modernit musiikkivehkeet voivat hyvin tukea Bluetoothia, kannattaa tarkistaa!

Luepa Ylen Digitreenien juttu siitä, miten kännykän tai tabletin kuva voidaan heijastaa telkkariin! Edullisimmillaan se onnistuu noin neljänkympin arvoisella Chromecast-laitteella, joka kytketään kiinni telkkarisi HDMI-liitäntään. Gigantilla on hyvät Chromecast-ohjeet.

Kurssi: Android-sovellukset

 1. Sovellusten asentaminen Play-kaupasta
 2. WhatsApp
 3. Yle Areena
 4. Fonecta Caller
 5. Tampere.Finland
 6. Nysse Mobiili
 7. OmaPosti
 8. Spotify
 9. Google Podcastit
 10. Instagram
 11. Linkkejä sovellusohjeisiin muilla sivustoilla

Jätä kommentti