Sovellusten asentaminen Play-kaupasta

Android-puhelimen tai -tabletin sovellukset asennetaan Googlen Play-kaupasta. Etsi se aloitusnäytöltä ja avaa!

Play-kaupassa on sovellusten lisäksi tarjolla myös esim. elokuvia ja kirjoja. Näissä Digiopen ohjeissa keskitytään maksuttomien sovellusten asentamiseen.

Play-kaupan etusivulla suositellaan sovelluksia, mutta suosituksista ei tarvitse välittää. Sen sijaan kirjoita hakupalkkiin etsimäsi sovelluksen nimi (tai paina suurennuslasia, jos hakupalkki ei ole näkyvissä).

Voit kirjoittaa hakupalkkiin esim. ”whatsapp” (jos se on jo asennettuna, voit etsiä vaikkapa sanoilla ”yle areena” tai ”facebook”). Voit joko valita oikean sovelluksen ehdotuksista tai sitten kirjoittaa sanat loppuun asti ja toteuttaa haun.

Kun olet löytänyt WhatsApp-sovelluksen, paina Asenna.

Jos Play-kaupassa tulee Viimeistele tilin luominen -ruutu, valitse ensin Jatka ja sitten Ohita. (Luottokorttitietoja ei siis ole pakko antaa — todennäköisesti et tarvitse maksullisia sovelluksia.)

Todennäköisesti WhatsApp on tipahtanut jollekin kotinäytölle. Se löytyy myös Kaikista sovelluksista. (Täältä löytyy neuvoja aloitusnäytön sovellusten järjestämiseen.)

Kun sovellusta käytetään ensimmäisen kerran, se todennäköisesti pyytää käyttöoikeuksia. Useimmiten luvat kannattaa antaa, jotta sovellukset toimisivat oikein. Esimerkiksi WhatsApp tarvitsee luvan käyttää yhteistietoja, jotta voit viestitellä kavereillesi, ja luvan käyttää kameraa, jotta voit lähettää sovelluksella valokuvia. Lue Ilta-Sanomien jutusta lisää käyttöoikeuksista.

Sovelluksen asennuksen poistaminen

Eräs tapa poistaa sovelluksen asennus on etsiä se Play-kaupasta normaaliin tapaan. Jos sovellus on jo asennettu, voit painaa Poista-nappia.

Muut kuin Huawei- ja Honor-käyttäjät voivat vapaasti päättää, mitä sovelluksia näkyy aloitusnäytöillä. Pelkkä aloitusnäytöltä poistaminen on siis eri asia kuin sovelluksen asennuksen poistaminen. (Lue ohjeita: Aloitusnäyttö ja Sovellukset.)

Automaattiset sovelluspäivitykset

Paina Play-kaupassa hampurilaista eli kolmea viivaa allekkain ylävasemmalla. Valitse Asetukset → Automaattiset sovelluspäivitykset.

Oletuksena voi olla valittuna: Vain wifi-verkossa.

Todennäköisesti tämä on parempi valinta: Missä tahansa verkossa. Operaattori voi veloittaa tiedonsiirrosta.

Jos liittymäsopimukseesi sisältyy rajaton internet, ei internetin käytöstä voi tulla lisää kustannuksia. Operaattori ei siis veloita tiedonsiirrosta mitään ekstraa, ja automaattiset päivitykset voi huoletta laittaa päälle.

Play-kauppa tietokoneella

Mene omaan Gmail-sähköpostiisi osoitteessa gmail.com internet-selaimella. Yläoikealta, yhdeksän ruudun takaa, löytyy Play-kauppa.

Täältä pääset selailemaan Android-sovelluksia myös tietokoneella. Mutta jos asennat sovelluksen, se asentuu mobiililaitteellesi eikä tietokoneelle.

Kurssi: Android-sovellukset

 1. Sovellusten asentaminen Play-kaupasta
 2. WhatsApp
 3. Yle Areena
 4. Fonecta Caller
 5. Tampere.Finland
 6. Nysse Mobiili
 7. OmaPosti
 8. Spotify
 9. Google Podcastit
 10. Instagram
 11. Linkkejä sovellusohjeisiin muilla sivustoilla

Jätä kommentti