Android-puhelimen tietoturva

Android-puhelin on huomattavasti turvallisempi kuin Windows-tietokone! Mediassa kohistaan Androidin tietoturvasta, koska sillä saa myytyä lehtiä, mutta Android-puhelimet on suunniteltu paljon turvallisemmiksi kuin tietokoneet.

Eräs suurimpia suurimpia syitä turvallisuuteen on se, että sovellukset asennetaan aina ohjelmakaupasta (Play-kauppa), jossa sovellukset on tarkistettu. Tietokoneella taas ohjelmat asennetaan etsimällä itse internetistä, jolloin mukaan voi helposti tarttua haittaohjelmia. Tietokoneella ohjelmien asentaminen on paljon riskialttiimpaa.

Toinen turvallisuutta lisäävä piirre mobiililaitteissa on se, että sovellukset eivät voi käsitellä mitä tahansa tiedostoja, vaan niillä on oma ”siilo”, johon ne tallentavat tietoja. Sovellukset eivät siis pysty yleensä vaikuttamaan muihin sovelluksiin. Esim. viruksella on siis paljon vähemmän toimintavapautta mobiililaitteessa kuin tietokoneella.

Mobiililaitteista silti Android on vähiten turvallinen, koska niitä on paljon liikenteessä ja Android tarjoaa käyttäjälle enemmän vapautta kuin iPhone tai Lumia. Tästä huolimatta Android on silti hyvin turvallinen, eikä siihen oikein käytettynä välttämättä tarvitse mitään tietoturvaohjelmaa.

Oikea käyttö: aina kun asennat laitteeseen ohjelmia, asenna ne Google Play-kaupasta! Siellä ohjelmat ovat Googlen testaamia, haittaohjelmia ei pitäisi olla.

Androidin virustorjuntaohjelman tärkein ominaisuus on se, että se tarkistaa onko asennettava ohjelma haittaohjelma. Mutta jos asentaa ohjelmia vain Googlen Play-kaupasta, on ne valmiiksi tarkistettu, joten virustorjuntaohjelma ei anna juurikaan lisäturvaa.

(Periaatteessa ohjelmia voisi Androidille asentaa muualtakin, mutta se on aika vaikeaa eikä sitä kannata tehdä. Puhelimen valmistaja voi tarjota omaa kauppaansa, joka on varmaan periaatteessa turvallinen, mutta Googlen Play-kaupassa on parempi valikoima.)

Verkkopankkisovellukset

Kun käytät verkkopankkia Android-laitteella, käytä aina pankin omaa sovellusta, joka ladataan Googlen Play-kaupasta! Se on turvallisempi kuin internet-selain.

Google Play-kauppa: haetaan sovellusta (suurennuslasi tai hakupalkki) oman pankin nimellä.

Esimerkiksi Nordean sovellus säilyttää tietojansa omassa siilossaan, johon millään muulla ohjelmalla ei ole pääsyä. Tästä syystä sovellus on erittäin turvallinen.

Internet-sivujen tietoturva

On olemassa internet-sivuja, esim. videoita näyttäviä sivuja, jotka rikkovat nettiselaimen ja pääsevät sitä kautta käyttäjän tietoihin käsiksi. Android-laitteella nämä eivät ole ollenkaan yhtä vaarallisia kuin Windows-tietokoneella.

Vaarallisia sivuja voivat olla esim. pornosivut, kopioitua musiikkia tai elokuvia tarjoavat sivut. Jos käyt vain tavallisilla suomalaisilla nettisivuilla, niin vaaraa ei juuri ole.

Taaskin erityisesti Windows-koneet ovat vaarassa.

Sähköpostin tietoturva

Roskapostittajat voivat lähettää sähköpostia, jossa on vaarallisia linkkejä tai liitetiedostoja.

**Pelkkä viestin lukeminen ei ole vaarallista. Mutta älä klikkaile turhaan viestin linkkejä tai liitetiedostoa!**

Jos roskapostiviestissä on linkki, sen klikkaaminen avaa nettiselaimen ja voi viedä vaaralliselle sivulle. (Windows-tietokone on enemmän vaarassa.)

Jos viestissä on liitetiedosto, esim. video, sen käynnistäminen voi altistaa haittaohjelmalle. (Windows-tietokone on enemmän vaarassa.)

Samat säännöt pätevät vaikka Facebook-roskaposteihin.

Miten varautua puhelimen katoamiseen?

Nelinumeroinen PIN-koodi suojaa SIM-korttia. Useimmilla ihmisillä on koodi 0000 tai 1234. Tämä koodi siis suojaa pelkästään siltä, että rosvo ei pääse soittelemaan tai käyttämään internettiä omaan laskuun. PIN-koodiahan ei kysytä joka kerta, vaan vain jos puhelin sammutetaan.

Asetus voi löytyä esimerkiksi täältä: Asetukset -> Turvallisuus -> Määritä SIM-kortin lukitus. Vaihtelee paljon eri puhelimissa.

Näytön lukitus suojaa puhelinta oikeasti siltä, että vieraat ihmiset eivät pääse käyttämään sitä. Android-puhelimen näyttö on tärkeää lukita siksi, että useimmat sovellukset muistavat sisäänkirjautumisesi palveluun! Rosvo pääsee esim. sähköpostiisi tosi helposti ja sitä kautta voi vaihtaa monen eri palvelun salasanat.

 • Esim. Asetukset -> Suojaus/Turvallisuus -> Näytön lukitus. Lukitsemisvaihtoehtoja voivat olla esim. nämä:
 • Kuvio: piirrä lukituksenpoistokuvio pisteiden välille. Riskejä: kuvio on helppo vakoilla olan yli, useilla ihmisillä on todella helppoja kuvioita kuten Z.
 • PIN-koodi. Vähintään nelinumeroinen. Tämä on turvallisempi, vaikeampi arvata ja vakoilla. Syntymäpäivä on huono, koska sen tiedon voi selvittää internetistä.
 • Salasana. Turvallisempi kuin pin-koodi, koska vaihtoehtoisia merkkejä on paljon enemmän kuin numeroita. Älä laita omaa nimeä tms. helposti arvattavaa.
 • Sormenjälki, jos puhelin tukee sitä.
 • Kun suojaus on asetettu, puhelin kysyy Ilmoitusten näyttöasetuksesta. Kyse on siis siitä, että ennen lukituksen avaamista näytöllä voi näkyä ilmoituksia esim. saapuneista sähköposteista.
 • Näytä kaikki. (Rosvo voi pystyä lukemaan sähköpostin otsikoita.)
 • Piilota sisältö. (Ilmoituksia näkyy, mutta ei henkilökohtaisia tietoja.)
 • Älä näytä ilmoituksia.

Kurssi: Android-puhelimet

 1. Mikä ihmeen Android-puhelin?
 2. Kirjaudu Android-puhelimeen Googlen tunnuksillasi
 3. Android-puhelimen napit
 4. Aloitusnäyttö ja kaikki sovellukset
 5. Internetin selaaminen (Google Chrome)
 6. Paljon asiaa internet-yhteyksistä
 7. Google Maps (kartat)
 8. Google Kuvat
 9. Android-puhelimen tietoturva
 10. Valokuvien siirto tietokoneelle

Jätä kommentti