Mikä ihmeen Android-puhelin?

Android on Googlen valmistama mobiililaitteiden käyttöjärjestelmä. Mobiililaitteilla tarkoitetaan älypuhelimia ja tabletteja. Vertailun vuoksi tietokoneilla yleisin käyttöjärjestelmä on Windows. Kilpailevia mobiilikäyttöjärjestelmiä puhelimissa ovat iOS (Apple) ja Windows Phone (Microsoft). Näistä viimeksimainittu on jo käytännössä luovuttanut kilpailussa, vaikka Lumia-puhelimia vielä maailmasta jonkin verran löytyykin.

Android-puhelimia valmistavat esim. Samsumg, Huawei, Sony ja lukuisat muut yritykset. Google tarjoaa Androidia puhelin- ja tablettivalmistajille ilmaiseksi, mutta miksi?

Amerikkalainen Google-yritys on useimmille tuttu Google-hakukoneesta. Google on mainostaja, joka mainostaa etenkin juuri Google-haun yhteydessä. Tehostaakseen mainontaansa Google urkkii tietojasi ja rakentaa sinusta tarkan profiilin, jonka perusteella sinulle voidaan näyttää juuri sinulle sopivia mainoksia. Android-puhelimet auttavat Googlea tässä tietojen urkinnassa. (Luepa lisää vaikka tästä englanninkielisestä artikkelista.)

Facebook on melkein yhtä iso urkkija ja mainostaja kuin Google. Myös Apple ja Microsoft urkkivat, mutta eivät yhtä tehokkaasti, ja niiden ansaintalogiikka ei perustu urkkimiseen ja mainostamiseen, vaan myytyjen laitteiden ja ohjelmistojen katteisiin.

Applen iPhonet ja iPadit ovat keskenään samanlaisia, samoin Lumia-puhelimet. Android-puhelimissa ja -tableteissa sen sijaan on aika paljon eroja, koska eri laitevalmistajat lisäilevat omia ohjelmiaan ja muokkaavat käyttöjärjestelmää. Sama toiminto voi naapureiden puhelimissa olla vähän eri paikassa valikoissa ja hieman eri tavalla suomennettu (ja joskus väärin).

Uusi, nouseva muoti on onneksi sellainen, että mobiililaitteissa on aika ”puhdas”, muokkaamaton Android. Uudet Android-laitteet eroavat toisistaan vähemmän kuin muutama vuosi sitten.

Mitä muuten tarkoittaa sana *Android*? Androidit ovat tuttuja tieteiselokuvista, ne ovat ihmisenkaltaisia robotteja. Andro-sana on alunperin kreikkaa ja tarkoittaa miestä tai ihmistä, loppuosa oid taas tarkoittaa hahmoa.

Android on maailman yleisin mobiilikäyttöjärjestelmä

Android on selvästi maailman yleisin mobiilikäyttöjärjestelmä. (Kakkosena tulee Applen iOS-käyttöjärjestelmä, joka on iPhoneissa ja iPadeissa. Windows-puhelimia kuten Lumiaa ei enää juuri myydä maailmalla.)

Yleisyydestä on sellainen hyöty, että Android-puhelimien sovelluskaupasta (Googlen Play-kauppa) löytyy aivan valtava määrä sovelluksia.

Haittapuoli on se, että yleisintä käyttöjärjestelmää vastaan on tehty eniten myös haittaohjelmia. Joka tapauksessa Android-puhelin on paljon tietoturvallisempi laite kuin oma Windows-tietokoneesi, joten turha huolestua tästä seikasta liikaa.

Kurssi: Android-puhelimet

 1. Mikä ihmeen Android-puhelin?
 2. Kirjaudu Android-puhelimeen Googlen tunnuksillasi
 3. Android-puhelimen napit
 4. Aloitusnäyttö ja sovellukset
 5. Internetin selaaminen (Google Chrome)
 6. Paljon asiaa internet-yhteyksistä
 7. Google Maps (kartat)
 8. Google Kuvat
 9. Android-puhelimen tietoturva
 10. Valokuvien siirto tietokoneelle
 11. Älypuhelimen tai tabletin ostaminen

4 kommenttia artikkeliin ”Mikä ihmeen Android-puhelin?”

 1. Laskisin ehdottomasti kilpailijaksi myös suomalaisen Jollan Sailfish OS:n, joka pohjautuu Nokian Meegon. Vaikkei Jollan 2013 julkaisema Jolla-puhelin ei niinkään tuulta ottanut allensa, on Sailfish erittäin nopea ja suorituskykyinen oikeaan Linuxiin pohjautuva käyttöjärjestelmä, joka tämän päivän käyttäjille on mahdollista mm. Sony Xperia-sarjan kautta. Fokus Sailfishissa ei onneksi oli Googlen ja muiden PRISM-firmojen käyttäjien tiedoilla ja datalla rahaksi lyönti sekä muuten hyödyntäminen.

  https://jolla.com/sailfishx/

  Vastaa

Jätä kommentti